Where lifestyle meets finance
Dress For Succes Kavita
Werk | fashion

Dress for success: zo doet Kavita dat

Als zelfstandige designer heb ik het voordeel dat ik vrij ben in hoe ik mezelf kleed en dat ik geen baas boven mij heb. Mijn dagelijkse look omschrijf ik als relaxed, kunstzinnig en een beetje rommelig. Niets mis mee, dacht ik. Totdat ik laatst een belangrijke afspraak had, in de spiegel keek en er even bij stil stond dat ik er niet echt representatief en zakelijk uit zag. Ik moet toegeven dat ik soms eigenlijk iets 'too comfortable' gekleed ga naar belangrijke gelegenheden. Hey, ik ben goed in mijn werk, dus dan maakt het toch niet uit wat ik aan heb? Dit probeerde ik mezelf aan te praten, maar diep van binnen was mijn zelfvertrouwen ver te zoeken.

Change of plans!

Ik dook diep in mijn kledingkast, vond een (nette) donkere skinny jeans, een wit basic shirt, zwart colbert, stoere hakken, liet mijn haar los en droeg lippenstift. De meeting verliep geweldig: ik was vol vertrouwen en zat lekker in mijn vel. Misschien had mijn normale kledingstijl de klant niets uitgemaakt. Wel weet ik van mezelf dat ik in ieder geval met een andere instelling het overleg ben ingestapt. Kan kleding dan een rol spelen naar een succesvolle carrière? En zo ja, in welke mate?

Mentale boost

In de jaren '80 zwoor men over zakelijk succes middels 'power-dressing' – hallo schoudervullingen – een trend die bepaald werd door de mode-industrie. Mijn situatie is toch even iets anders. De focus ligt hier meer op dat ik zelf kleding uitkies voor het creëren van een soort mentale boost. Zie het als een stemming up-grade. Natuurlijk hebben we van die dagen dat we ons puur op gevoel kleden. Op een luie zondag heb ik geen zin om met mijn loeistrakke pencil skirt en ‘6 inch heels’ rond te paraderen. Dan kies ik toch die sweatpants en een oversized T-shirt. 

Maar hoe weet je dan hoe je goed gekleed voor de dag moet komen? Daar heb ik een trucje voor! Voordat je 's ochtends uit bed stapt, stel je jezelf deze vraag: 'Hoe wil ik mezelf de hele dag voelen?'. Grijp dan stukken die helpen dit gevoel naar buiten over te brengen. Sweatpants en een oversized T-shirt schreeuwen ‘ik ben in chillmode’, terwijl een kokerrok, zijden blouse en pumps een sterke look kunnen zijn voor bij een zakelijke meeting. Vooruitdenken en voorbereid zijn op de dag, is hier eigenlijk waar het om gaat. En om extra goed voorbereid te zijn, heb ik een aantal nuttige tips voor je.

Tips voor een goede voorbereiding 

Vertrouw op je intuïtie

Zorg dat de kleding in je kast een identieke reflectie is van jouw gevoel. Wat maakt jou blij van binnenuit? Duik met deze informatie je kast in en bewaar alleen de stukken waar jij van opbloeit. 

Geloof in jezelf

Stel, je hebt een 'one million dollar dress'. Belangrijk is dat je weet deze te rocken! Als je je niet onbetaalbaar voelt, hoe wil je dit dan overbrengen? Door alleen die jurk te dragen, gebeurt dit niet. De jurk moet één zijn met jou. Geloof daarin en geloof in jezelf.

Weet je tot op een zekere hoogte aan te passen

Hoewel jouw outfit moet matchen met jouw stemming, zal niet elke outfit werken in bepaalde situaties. Je wilt je niet ongemakkelijk voelen of dat mensen je raar aankijken. Er moet een balans zijn tussen jouw gevoel en de perceptie van de mensen in die omgeving. Informeer van tevoren dus goed naar het publiek en pas je aan zonder jezelf daarin te verliezen.

Feedback

Heb je een belangrijke meeting, dan is een second opinion geen slecht idee. Eenieder heeft een andere kijk naar hoe jij overkomt, die neemt dat anders waar. Vraag mensen uit naaste kringen naar hun perceptie. Kwaad kan het in ieder geval absoluut niet.

Ben jij een doener, een pionier of toch meer een zorger? Doe hier de geldtypetest van How 2 Spend It en krijg meteen meer inzicht in jouw relatie met geld.

Reageer