Where lifestyle meets finance
Hoofdfoto Reizen
Reizen | Budget | Interview

Drie dagen citytrippen voor minder dan 200 euro? Marieke weet hoe.

Goedkoop op reis gaan, daar heeft Marieke van Woesik (25) uit Zevenaar een sport van gemaakt. Op haar website blogt ze over de challenges die zij en haar vriend doen: zo lang mogelijk weg, voor een vooraf bepaald bedrag. En ze komt verrassend ver.

‘Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 25e al zoveel van de wereld zou hebben gezien. Mijn vriend en ik houden erg van reizen. Vorig jaar zijn we naar Azië geweest en binnenkort gaan we naar Amerika. Maar ja, je geld is een keer op. Dus om zoveel mogelijk weg te kunnen, proberen we ook veel goedkope reisjes te plannen.

Daarom hebben we challenges bedacht: we geven onszelf een budget en kijken hoelang we ervoor weg kunnen. Alles telt mee: de vlucht, het hotel, het eten, souvenirs, enzovoort. Met een budget van 200 euro zijn we inmiddels op reis geweest naar Sofia (3 dagen voor €172,03), Milaan (2 dagen voor €194,96) en Boekarest (3 dagen voor €199,20). Voor de 400 euro challenge zijn we naar Marokko (4 dagen voor €281,83) en Mallorca (4 dagen voor €383,50) geweest. En voor de duidelijkheid: die bedragen zijn dus voor twee personen!

Verder lezen: Budgettips voor New York

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel kunnen doen waar je zin in hebt en drie ijsjes op een dag eten, als dat je ding is. Daar zoeken we wel gericht onze bestemmingen op uit, want dat kan niet overal even goedkoop. In Milaan hebben we bijvoorbeeld bewust niet echt terrasjes gepakt, dan ben je zo 20 euro kwijt. 

Gelukkig zijn wij gek op het Oostblok, dat is namelijk niet alleen goedkoop maar ook supermooi. Daar kun je leven als God in Frankrijk voor bijna niets. Als we daar zijn doen we alles wat we tegenkomen: uit eten, terrasjes, paragliden. In Marokko kon dat ook heel goed. De tickets waren al goedkoop, maar we hebben ons daar helemaal suf geshopt en alsnog hebben we heel weinig uitgegeven. Ik heb toen geen moment aan de challenge gedacht.

Als je op zoek gaat naar goedkope reizen, kom je misschien op plekken die je zelf nooit had uitgezocht. Dat is het leuke eraan. Vijf jaar geleden gingen wij bijvoorbeeld voor het eerst naar het Oostblok, Slowakije. We waren nog student en daar konden we toen toch goed op reis. Het jaar daarna wilden we naar Roemenië. Vrienden zeiden: “Wat, Roemenië!? Wil je dood ofzo?” Maar dat is inmiddels een van onze favoriete landen. Het is daar zo mooi! 

marieke.jpg#asset:26318


Een goede budgettip is om buiten het hoogseizoen te reizen en naar vluchten op gekke tijden te zoeken. Midden in de nacht bijvoorbeeld, dat is vaak goedkoper. Wees flexibel, schuif met data en vliegvelden. We volgen een aantal websites en facebookpagina’s met goedkope reisjes. Error fares bijvoorbeeld. Dat zijn reizen voor een prijs die eigenlijk niet mogelijk is, vaak een foutje. Dan moet je er snel bij zijn! Het enige nadeel is dat het kan zijn dat de reis gecanceld wordt als de vluchtmaatschappij erachter komt.

Nog een goede tip is om te zoeken op tarieven: bedenk wat je wilt uitgeven en wat je vertrekpunt is. Kijk dan waar je naartoe kunt. Zo kom je vaak bij heel verrassende bestemmingen. En vergelijk alles. Niet alleen je vlucht of hotel via sites als booking.com, maar ook vaccinaties. Toen wij naar Azië gingen hadden we twee van de drie vaccinaties bij de GGD gehaald en de laatste bij de huisarts. Die bleek veel goedkoper te zijn. Eenmaal op reis kun je makkelijk besparen door voor je ontbijt en lunch gewoon naar de supermarkt te gaan.

Verder lezen: Financiële tips van een digital nomad

Dit najaar gaan we weer naar Amerika. De vorige keer dat we daar waren hadden we er echt lang voor gespaard en dacht ik bij mezelf: ik ben benieuwd wanneer we weer zo’n grote reis gaan maken. En nu gaan we alweer! We verdienen echt niet heel veel geld, het is meer een kwestie van prioriteiten stellen. Kleding kopen of uit eten gaan, doen wij bijvoorbeeld heel weinig. Dat geld sparen we liever op voor een reis.

Vrienden van ons zeggen altijd dat ze helemaal geen zin hebben om zo vaak op vakantie te gaan. Die spelen liever de nieuwste game ofzo. Ook prima, maar dat kost ook geld. Dat stoppen wij in de vakanties. En het kan nog wel goedkoper dan wij het doen. We zijn namelijk niet van het couchsurfen, backpacken of huizen ruilen. Als je echt wilt, kun je heel veel besparen.’

Marieke blogt onder andere over haar reizen, zowel goedkoop en minder goedkoop op www.mariekevanwoesik.nl

Reageer