Where lifestyle meets finance
Frieda Buiten Goed
Combineren | Werk | Zorg | Sociaal leven

Drie kids, een baan, vrijwilligerswerk én een sociaal leven: hoe doe je dat?

Een drukke (parttime) baan, drie kids, vrijwilligerswerk én nog tijd voor vriendinnen: Frieda doet het gewoon. Hoe combineert zij werk en zorg, hoe maakten zij en haar man de beslissingen over wie er werkt en hoeveel en welke tips heeft zij voor jou? 

Frieda van den Heuvel is moeder van Noor (6) en van tweeling Anna (2) en Mart (2). Ze woont samen met haar man Patrick in Hendrik Ido Ambacht. Ze werkt met veel plezier als consultant bij een bekende software leverancier. Daarnaast zet ze zich in als vrijwilliger bij de VOC (Vereniging van Ouders van Couveusekinderen).

Je bent mams van drie kleine kinderen en je werkt drie dagen per week. Daarnaast doe je vrijwilligerswerk en maak je tijd voor vriendinnen. Hoe combineer je dat?

De kinderen gaan twee dagen naar de kinderopvang en de andere dag passen mijn ouders op. Mijn man en ik hebben allebei een vast werkschema. Dat is een voordeel, zo kun je alles goed plannen. Zo breng ik de kinderen ’s ochtends weg en haalt hij ze aan het einde van de dag weer op. Op die manier is het bijvoorbeeld ook niet erg als ik een keer wat langer op mijn werk blijf wanneer er veel te doen is. Als ik thuis kom, heeft mijn man de kinderen al eten gegeven. Het schema staat en werkt prima, mits iedereen fit is, haha. Zodra er een afwijking is, bijvoorbeeld een kind dat niet zo lekker is, dan wordt het wat uitdagender. Dan is het soms afwegen: moet ik nou mijn werk afbellen of gaat het wel? Dat vind ik soms lastig.

Frieda-buiten-2.jpg#asset:25687

Je werkt als consultant. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik werk als Premium Support Consultant bij een grote software leverancier. Ik werk met grote bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven om met hun IT plat te liggen. Zij willen de zekerheid dat ze direct bij ervaren mensen komen als er iets aan de hand is. Dat is dus het team waarin ik werk. We werken met veel partners en hebben veel internationale klanten. In september werk ik er alweer 16 jaar. Ik had daar al een contract getekend voordat ik mijn opleiding International Business and Languages had afgerond.

Ik werk drie dagen per week. Het was een bewuste keuze. Daarbij hebben we de financiële aspecten ook wel meegenomen, maar geld is voor ons zeker niet het belangrijkste.

Jij werkt 3 dagen en je man fulltime. Hoe hebben jullie deze keuze gemaakt?

Ik ben fulltime begonnen, maar ben parttime gaan werken toen er kinderen kwamen. Nadat mijn eerste dochter Noor werd geboren ben ik 3,5 dag per week, 28 uur, gaan werken. Mijn man had eens in de twee weken papadag. Maar in de praktijk merkten we dat hij door die ene dag afwezigheid toch achter de feiten aan begon te lopen. Toen hij daarna een nieuwe baan kreeg, hebben we besloten dat hij gewoon weer fulltime ging werken.

Toen de tweeling kwam ben ik nog een halve dag minder gaan werken. Ik werk nu dus drie dagen in de week. Het was een bewuste keuze waar we goed over gesproken hebben. Daarbij hebben we de financiële aspecten ook wel meegenomen, maar geld is voor ons zeker niet het belangrijkste. Ik wil heel bewust tijd met mijn kinderen doorbrengen en niet alleen maar werken. Daarbij liggen onze lonen ongeveer gelijk. Dus het was niet zo dat we dachten: jij verdient minder, dus het is logisch dat jij minder gaat werken.

Frieda-buiten-3.jpg#asset:25688

WOMEN Inc en het Nibud hebben de WerkZorgBerekenaar ontwikkeld, een tool waarmee je kan uitrekenen wat het financieel betekent als één van de partners minder gaat werken als er kinderen komen. Zou je die tool hebben gebruikt?

Handig dat zo'n WerkZorgBerekenaar bestaat! Ik zou ‘m zeker wel gebruikt hebben. Goed om bij het financiële deel stil te staan. Maar het blijft zo dat geld niet leidend voor ons is in deze beslissing. Nu zitten wij ook wel in een positie dat er voldoende inkomen binnenkomt. Dat speelt ook mee.

Mijn fulltime werkende collega’s hebben wel meer tijd dan ik, waardoor ik soms dingen moet overdragen. Dan voel ik me wel wat bezwaard.

Hoe belangrijk is je werk voor je?

Ik krijg veel energie van mijn werk. Op mijn werk ben ik ook echt in een andere rol dan thuis en daar geniet ik van. Mijn collega’s en ik hebben het ook bijna nooit over onze kinderen. Als ik weleens thuis werk zegt Patrick: “Ik hoor een heel ander persoon!”. Dat klopt ook, dan heb ik echt een professionele pet op.

Als ik een baan zou hebben die me geen energie zou geven, zou ik denk ik stoppen met werken of een leuke baan zoeken. Ik ga niet werken om het werken. Maar ik zie mezelf ook niet fulltime thuis zitten. Ik denk niet dat ik dan gelukkig zou zijn. Je wereld wordt dan wel heel klein.

Parttimer zijn in een team vol fulltimers: hoe is dat?

Ik ben de enige parttimer binnen het team. Mijn fulltime werkende collega’s hebben wel meer tijd dan ik, waardoor ik af en toe dingen moet overdragen. Dan voel ik me soms wat bezwaard. Maar mijn collega’s hebben mij nog nooit het gevoel gegeven dat ze het vervelend vinden dat ik parttime werk. En als zij mij een keer iets vragen, dan neem ik dat maar al te graag aan. Dan kan ik iets terug doen. Parttime werken werkt ook in mijn voordeel. Zo moet ik soms  meer multi-tasken en goed plannen om alles in kortere tijd te realiseren. En onlangs heb ik dus een goede beoordeling gekregen voor het feit dat ik dit zo goed kan!

Frieda-kids-bank-klein.jpg#asset:25650

Wat doe je zelf om te ontspannen?

Ik ga minstens één keer per week even buiten wandelen met vriendinnen. Gewoon ’s avonds als de kinderen op bed liggen. Dan kletsen we bij en zijn we gelijk even in beweging. Ik vind het ook fijn om op koopavond of zondag even zelf naar de winkels te gaan. Maar als ik bijvoorbeeld samen met mijn oudste dochter en mijn moeder iets leuks ga doen, ontspan ik ook.

Wat is jouw tip voor andere moeders die werk en zorg combineren?

Geef het tijd om je weg te vinden in parttime werk. Het kost tijd om te leren schakelen tussen werk en zorg. Accepteer ook dat je niet altijd op alle vlakken een tien kan zijn.

De foto's zijn gemaakt door de talentvolle Prisca Visser. Neem eens een kijkje op haar website!

Reageer