Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Priscilla 28
Kids - Geld - Interview

Priscilla: 'Een kind is duurder dan ik dacht'

Priscilla (31) bleek iets meer kwijt te zijn aan de babyuitzet voor haar zoon Dain (1), dan de minimale inschatting van het Nibud. Toch is deze cliëntondersteuner geen big spender, al geeft ze misschien wel iets te veel geld uit aan online shoppen voor schattige kleertjes. 

HOE VERDIEN JIJ JE BROOD?

“Ik werk bij een stichting als cliëntondersteuner in een wijkteam. Dit team ondersteunt cliënten bij vragen over onder andere: onderwijs, financiën, wonen, werken en vrije tijd. Met mijn financiële en sociaal-juridische achtergrond bied ik voornamelijk ondersteuning op het gebied van schuldenproblematiek.”

“VROEGER BESTOND MIJN BAAN VOORAL UIT GELD VERDIENEN VOOR HET BEDRIJF WAAR IK WERKZAAM WAS, NU IS HET DOEL: IEMAND HELPEN. DAT GEEFT VOLDOENING!”

HOE BEN JE IN DIT WERK TERECHT GEKOMEN? 

“Ik was werkzaam in de financiële dienstverlening, maar eigenlijk wilde ik meer de maatschappelijke kant op. Tijdens mijn hbo-studie Sociaal Juridische Dienstverlening kwam ik als stagiaire terecht bij de stichting waar ik nu werk, dat beviel en ik ben blijven hangen. In mijn werk kom ik bij mensen thuis, met allerlei verschillende achtergronden en verhalen. Vroeger bestond mijn baan vooral uit geld verdienen voor het bedrijf waar ik werkzaam was, nu is het doel: iemand helpen. Dat geeft voldoening. Inmiddels doe ik dit werk alweer 2,5 jaar met veel plezier.”

“WE HEBBEN VEEL GELUK MET MAAR LIEFST DRIE OPA’S EN DRIE OMA’S, DIE ALLEMAAL HEEL GRAAG OPPASSEN.”

HOE COMBINEER JE JOUW BAAN MET HET OUDERSCHAP?

“We hebben veel geluk met maar liefst drie opa’s en drie oma’s, die allemaal heel graag oppassen op Dain. Hij gaat twee dagen per week naar een kleinschalige kinderopvang en een dag per week rouleren de opa’s en de oma’s. Ook kunnen we hen inschakelen als hij een keertje ziek is of als we in het weekend verplichtingen hebben. Ik werk 28 uur per week, en ben vrij flexibel in het inplannen van afspraken en huisbezoeken. Mijn vriend Robin werkt 40 uur per week. In zijn functie is het lastiger om parttime te werken, maar als Dain ziek is, dan blijft hij gerust een dag thuis.

Verder lezen: Natuurlijk ouderschap middenin de wereld

Het is natuurlijk wel meer plannen, zodra je een kindje krijgt. Dat had ik gelukkig wel zien aankomen. Met één kindje is het inschakelen van oppas gelukkig niet zo lastig. Bovendien voelt Dain zich helemaal vertrouwd bij onze familie, hij blijft er zelfs weleens een nachtje logeren. Dan kunnen wij een keer uitslapen en zijn de grootouders ook weer blij (lacht).”

BIJBEELD-1-SHOOT-PRISCILLA-14.jpg#asset:26061

IK HOOR VAN SOMMIGE OUDERS DAT ZE EEN VASTE MAANDELIJKSE DATE-NIGHT INPLANNEN, DOEN JULIE DAT OOK? 

“Nee – draait zich om naar haar vriend die aan de keukentafel achter zijn laptop zit - Robin, waarom hebben wij eigenlijk geen vaste date-night? Zullen we dat ook gaan inplannen, een keer per maand? (Robin antwoordt: we gaan toch al heel vaak samen naar de supermarkt schat, haha).

Eigenlijk doen we al heel vaak leuke dingen samen. We combineren vaak andere afspraken zoals een verjaardag of bruiloft met een etentje ervoor of erna. Maar het is wel gemakkelijker als het vast staat, denk ik. Juist wanneer je het allebei heel druk hebt.”

HOE ZOU JIJ JEZELF TYPEREN ALS MOEDER? 

“Dat vind ik lastig te zeggen, maar ik probeer in ieder geval niet overbezorgd te zijn.. Alhoewel, ik heb wel al twee keer op de huisartsenpost gezeten, terwijl er niets aan de hand was (lacht). Maar ik heb er bijvoorbeeld geen moeite mee om hem bij familie te laten. Het scheelt wel dat hij niet eenkennig is en zich daar helemaal thuis voelt. En de kinderopvang waar hij naar toe gaat, is van een vriendin van mij, Zij kwam extra vaak bij ons thuis voordat hij daar startte, een perfecte wenperiode. Ik geniet van mijn tijd met Dain, maar daarnaast vind ik het belangrijk om te werken en tijd voor mezelf vrij te maken. Ook als voorbeeld naar mijn zoon. Ik ben bovendien een veel leukere moeder als ik werk, genoeg ontspan en leuke dingen onderneem.”

WAT WIL JE JOUW ZOON MEEGEVEN OP HET GEBIED VAN FINANCIËN?

“Als Dain op de basisschool zit, wil ik starten met zakgeld. En dan niet alleen centjes geven, maar ook het gesprek erover aangaan. Wat kost iets, hoelang moet je ervoor sparen, dat soort dingen. Als hij ouder is, wil ik dat hij zelf ook weet hoe alles werkt, zoals bankzaken en de zorgverzekering. In mijn werk kom ik jongeren tegen die dat niet weten en daar gaat het dan vaak mis. Want deze zaken zijn best ingewikkeld.” 

Verder lezen: Co-ouderschap: hoe verdeel je de financiën?

 SPAREN JULIE VOOR DAIN?

“Ja, we sparen nu 25 euro per maand voor hem. Daarnaast storten we vaak extraatjes op zijn spaarrekening, zoals bonussen en een 13e maand, zodat onze zoon dadelijk een goedgevulde rekening heeft om zijn opleiding van te betalen.” 

BEN JE EEN BIG SPENDER OF DENK JE NA OVER JE UITGAVEN?

“Ik zie mezelf niet als een big spender, al geef ik wel te veel geld uit aan online kleding shoppen voor Dain. Ik neem mezelf altijd voor om minder te kopen en van een betere kwaliteit, maar uiteindelijk ga ik toch helemaal los tijdens de sale van de Zara.

In Excel heb ik een overzicht gemaakt van onze vaste lasten. Van tijd tot tijd check ik of alles nog klopt. Grote uitgaven beslissen we altijd samen. We hebben een gemeenschappelijke rekening waar ons salaris op gestort wordt, via deze rekening betalen we de vaste lasten. Op onze betaalrekening storten we elke maand een vast bedrag voor boodschappen, kleding en uitjes, maar als we iets tekortkomen, halen we dat van de spaarrekening. 

Mijn vriend en ik zijn aardig hetzelfde als het om financiën gaat. We hebben gelukkig ook nooit issues over geld. Ik ben iets gemakkelijker met het kopen van lunch onderweg. Bij elkaar opgeteld is dat een flink bedrag, maar daar geniet ik echt van. Robin koopt graag technische dingetjes, een extra koptelefoon dat soort zaken. We gaan gelijk op!”

Bijbeeld-3-SHOOT-PRISCILLA-7.jpg#asset:26062

HAD JE VAN TEVOREN INGESCHAT HOE DUUR EEN KINDJE IS? 

“Een kind is duurder dan ik dacht, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook misschien wat duurder maak dan nodig, door het kopen van leuke kleding, speelgoed en het leuk inrichten van zijn kamer. Toen ik zwanger was, maakte ik een lijstje met alles wat ik nodig dacht te hebben. Wat bleek: ik had veel meer nodig dan het Nibud dat inschat. Niet dat ik altijd extreem dure spullen koop, maar soms vind ik een duurder dekentje gewoon mooier. Als excuus naar mijzelf, zeg ik dan altijd dat ik het zo beter kan doorverkopen of dat ik het kan gebruiken voor een tweede kindje.

Sommige aankopen vind ik ook wel lastig, neem bijvoorbeeld een autostoeltje. Deze kun je in elke prijsklasse vinden. Maar uit de crashtest van de Consumentenbond komen de duurste stoelen als beste uit de test. Dan durf ik natuurlijk niet voor een goedkopere te gaan.”  

HEB JE NOG BEZUINIGINGSTIPS VOOR ANDERE OUDERS?

  • Ik heb veel vriendinnen met jonge kindjes. Wij geven veel spullen aan elkaar door, of lenen het uit. Zo rouleert een box van een vriendin in de vriendengroep en staat het oude wiegje van Dain nu bij vrienden van ons.
  • De bezorgservice van de Albert Heijn klinkt duur, maar valt uiteindelijk mee in prijs. Als de luiers in de bonus zijn, bestel ik er gelijk heel veel. Ik geef bovendien minder uit aan impulsaankopen dan wanneer ik in de supermarkt rondloop. En als je de boodschappen flexibel door de dag laat bezorgen, zijn de bezorgkosten slechts vier euro. Natuurlijk ga ik ook weleens naar een goedkopere supermarkt, daar sla ik toiletpapier en pasta in als voorraad.
  • Natuurlijk wil je dat je kroost er hip bijloopt, maar hoeft natuurlijk niet altijd in nieuwe kleding. Er zijn op internet heel veel leuke tweedehandswebshops te vinden. 
  • De speel-o-theek en de bibliotheek, leuke plekken om samen te bezoeken met je kind. Het is hier mogelijk om kennis te maken met verschillend educatief speelgoed. En is je kleintje erop uitgekeken, dan kun je het weer omruilen!


Foto's: Prisca Visser

Reageer