Where lifestyle meets finance
Blunder Sollicitatie
Solliciteren | blunders

Een blunder gemaakt tijdens je sollicitatiegesprek, en dan?

Het zal je maar gebeuren: je solliciteert naar de baan van je dromen, wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en tijdens het gesprek bega je een grote blunder. Het kan iedereen overkomen, sollicitatiegesprekken staan er over het algemeen niet om bekend dat ze ontspannen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw ‘foutje’ rechtzet en ook nog eens indruk maakt op je gesprekspartner? How 2 Spend It heeft 5 tips voor je op een rij gezet!

Tips voor het herstellen van een blunder tijdens een sollicitatiegesprek

#1. Herstel je fout tijdens het gesprek

Heb je tijdens het gesprek al door dat je de mist ingaat of dat je een black out hebt? Geef het eerlijk aan! Je gesprekspartners zijn immers ook gewoon mensen en believe us, zij zullen wel vaker te maken krijgen met sollicitanten die even het overzicht kwijt zijn. Vertel eerlijk dat je even vast loopt, verzoek of de vraag herhaald kan worden en formuleer opnieuw je antwoord. Je zult zien dat je zo een stuk beter uit de verf komt. 

Verder lezen: Zo vind je jouw droombaan! 6 gouden tips

#2. Hoe fout was je nou echt?

Tijdens een sollicitatiegesprek lig je voor je gevoel onder een vergrootglas. En alles wat je doet of zegt, vergroot je alleen nog maar meer uit. Stel jezelf daarom de vraag of je echt een grote blunder hebt begaan en of deze door je gesprekspartner ook als blunder is opgemerkt. Zo niet, dan kun je misschien het beste proberen om het naast je neer te leggen. 

#3. Stuur een e-mail

Als je na het gesprek nog even terug wilt komen op wat je hebt gezegd, kun je altijd een e-mail sturen. Vertel hierin eerlijk wat je anders had willen verwoorden en waarom. Een sterke come back wordt vaak alleen maar als positief gezien. 

#4. Bel op een later moment 

En ja, waarom zou je ook niet even opbellen en aangeven dat je je blunder wilt herstellen? In tegenstelling tot het sturen van een e-mail kun je hier meteen de reactie van je gesprekspartner peilen en feedback ontvangen. En van feedback kun je alleen maar leren, toch?

Verder lezen: Referenties op je cv: hier moet je op letten

#5. Voorkomen is beter dan genezen

Fouten voorkomen is natuurlijk beter dan dat je ze achteraf moet herstellen. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid het gesprek in gaat, dat je op tijd komt en dat je er goed gekleed en verzorgd uitziet. Het zijn misschien allemaal open deuren, maar daarom zijn ze niet minder belangrijk. 

Heb jij weleens een blunder gemaakt tijdens een sollicitatiegesprek? We zijn benieuwd!

Reageer