Where lifestyle meets finance
Een Collectieve Verzekering Afsluiten
Verzekeren | collectief

Een collectieve verzekering afsluiten: voordelig of niet?

Je hebt vast wel eens gehoord van een collectieve verzekering. Misschien niet een onderwerp waar je dagelijks mee bezig bent, maar wel goed om er eens bij stil te staan en te kijken of dit iets voor jou is. Want misschien is het wel voordelig. Wij vertellen je er in dit artikel van alles over, lees snel verder!

Een collectieve verzekering: wat is dat?

Het woord ‘collectief’ doet het al vermoeden: de collectieve verzekering is een verzekering die voor meerdere personen van toepassing is. Deze verzekering wordt vaak afgesloten via de werkgever. Omdat meerdere mensen (in dit geval je collega’s) gebruik maken van deze verzekering, krijg jij als werknemer een korting op de premie. Deze korting is afhankelijk van de verzekering en de verzekeraar én kan oplopen tot 15%.

Verder lezen: Pensioen via je werkgever: moet je daar verplicht aan deelnemen?

Collectieve zorgverzekering

De collectieve zorgverzekering is de meest bekende variant. Sluit je deze verzekering via je werk af en staan ook je gezinsleden op jouw polisblad? In dat geval is de korting ook voor hen van toepassing. Je kunt deze zorgverzekering via je werk of direct via de verzekeraar afsluiten, dit verschilt per werkgever. Verander je van baan? Dan vervalt je premiekorting, maar je kunt bij je nieuwe werkgever wellicht weer een nieuwe collectieve zorgverzekering afsluiten.

Collectieve schadeverzekering

Naast de collectieve zorgverzekering is het bij sommige werkgevers ook mogelijk om je schadeverzekeringen collectief af te sluiten. Denk hierbij aan je autoverzekering, opstalverzekering of inboedelverzekering. Je kunt het beste bij jouw werkgever nagaan of en wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Collectief verzekeren buiten de werkgever

Het is ook mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten die niet werkgerelateerd is. De collectiviteit is dan van toepassing voor bijvoorbeeld leden van een sportvereniging of van een belangenorganisatie, zoals Vereniging Eigen Huis.

Verder lezen: Ben ik onderverzekerd of oververzekerd?

Collectief verzekeren: slim of niet?

Omdat je bij een collectieve verzekering een korting op je premie krijgt, lijkt een collectieve verzekering een aantrekkelijke optie. Je kunt er immers op jaarbasis flink mee besparen. Het is echter wel van belang om vooraf goed te bekijken of de verzekering die je via je werk kunt afsluiten, ook de verzekering is die bij je past. Sluiten de dekking en de voorwaarden aan bij jouw situatie? En is dit voor jou wel de meest voordelige verzekering of ben je bij een andere verzekeraar toch voordeliger uit? Enig uitzoekwerk vooraf is dus zeker aan te raden!

Wat zijn jouw ervaringen met een collectieve verzekering? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Reageer