Where lifestyle meets finance
Financiele Terugblik
Geld | Financiële terugblik

Hoe een baby mijn financiën op zijn kop zette

Het einde van het jaar. Nog meer dan andere jaren, was afgelopen jaar een jaar om nog eens goed op terug te kijken. Mijn leven veranderde toen onze baby Boris in februari werd geboren. Niet alleen een verandering in ons gezin, maar ook op financieel gebied een andere wending. En tja, daar was ik niet heel goed op voorbereid...

ZZP' er en zwanger 

Ik had dus een soort van zwangerschapsverlof, alleen werkte ik als ZZP'er. Gevolg: ik moest een ZEZ-uitkering aanvragen om tijdens mijn verlof toch nog nog een soort van inkomen te hebben. Ik kreeg 16 weken lang een uitkering (hoera!), maar dit was net genoeg om mijn deel van de vaste lasten te betalen. En dat betekende dat mijn spaarpotje er snel doorheen ging, want hé, ik wilde ook nog leuke dingen doen én weer leuke kleding kopen na mijn zwangerschap. 

Verder lezen: Wat kost een baby?

Kinderen = dure hobby

En toen was het mei, ging ik weer echt aan de slag en ging Boris met zijn grote broer Ruben mee naar de crèche. Natuurlijk weet ik dat een crèche veel geld kost, maar ik werd me er pas echt bewust van toen ik de eerste factuur kreeg. Wow, wat een geld! Ik besloot om een dag minder te gaan werken en een dag extra thuis te zijn. Niet alleen financieel gezien een goede keuze, maar ook zo fijn om een dag bij de jongens te zijn. 

Mijn eigen ontwikkeling 

Als ZZP'er vond ik het altijd lastig om mezelf op waarde te schatten. Want: wat ben ik werkelijk waard en welk uurtarief hoort erbij? Ik heb twee jaar voor nodig gehad, maar eind 2017 heb ik hier eindelijk een antwoord op gevonden. Noem het een lange termijn, maar ik heb er veel van geleerd. 

Verder lezen: Zo bespaar je geld op een babykamer

Huis & hypotheek 

Op het gebied van huis & hypotheek was het een heel rustig jaar. We konden zelfs wat extra aflossen op de hypotheek en dit kan gunstig zijn bij de huidige lage spaarrente. Ook fijn: er was ook wat geld over voor nieuwe meubels!  

Een financiële vooruitblik 

Komend jaar zal ook op financieel gebied een interessant en gedeeltelijk onvoorspelbaar jaar worden. Ik ga nog minder werken (jaja, het meer thuis zijn beviel zo goed!), maar dat zal ook financiële gevolgen hebben. Het wordt zoeken naar de juiste balans, maar dat komt vast goed!

Reageer