Where lifestyle meets finance
Vanessa
Ondernemen | kinderen

Face your fears: dat is het motto van Vanessa van Little Indians.

Vanessa stond aan de start van Swan Market, organiseerde het 100% Mama Event en zette vervolgens succesvol het kinderkleding merk Little Indians op. We schuiven aan op haar kantoor in het Rotterdamse Industriegebouw. Wat is haar geheim?

Wanneer begon jouw ondernemersverhaal? Kun je ons daar iets over vertellen?

Ik ben op mijn 21ste begonnen bij Ahoy. Daar werd ik klaargestoomd als eventmanager. Mijn manager nam mij overal mee naartoe. Ik was vrij om fouten te maken. Daar waar ik dat deed, stuurde hij bij en dan kwam het uiteindelijk weer goed. Tijdens de tijd bij Ahoy leerde ik grote producties te draaien. Die tijd heeft me gevormd en het is onderdeel van mij als persoon. Op een gegeven moment was het zo druk dat ik over mijn grenzen ging en tegen een burn-out aan liep. Ik had een beeld van de perfecte baan en uiteindelijk bleek dat beeld niet te kloppen. En ergens dacht ik toen: ik zou ooit iets voor mezelf willen beginnen.

Het is voor mij een natuurlijke flow geweest. Als ik nu terugkijk, heb ik in al mijn banen iets geleerd wat ik kan toepassen in mijn eigen bedrijf. Een stukje administratie, sales, marketing, etcetera. Ik ben geen expert op een bepaald vlak, maar ik weet van alles wel wat. 

Vanessa-2.jpg#asset:25825


Hoe is Little Indians ontstaan?

In 2013 was ik bezig met het organiseren van het 100% Mama Event en het leek me leuk om ‘iets’ met een product te doen. Kinderkleding had een link met het evenement. In juni kreeg ik de samples en in september ging ik live met de webshop. Mijn abstracte doel was om het groter te maken dan ik zelf voor mogelijk kon houden. Vanaf dag 1 dacht ik: wat gebeurt hier? Ik had binnen één maand een verkooppunt in Amerika. Daaropvolgend kwamen de Nederlandse winkels. Na mijn eerste beurs lag Little Indians in 75 winkels over de hele wereld. 

Ik zit in een business programma waar ik maandelijks met een groepje ondernemers contact heb. Iedereen gaat daar met de billen bloot. En dat is heel fijn!


Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik begin met een momentje voor mezelf. Ik check even mijn berichtjes en Instagram. Ik maak de kinderen klaar voor school. Vervolgens race ik naar school en de crèche. Ik kom rond 9.15 uur aan op kantoor. Daar starten we met het team. Gedurende de dag heb ik best veel afspraken en telefoontjes. De meiden maken de collecties en die spreken we door. Daarnaast bespreken we nieuwe ideeën over social media en kijken we wat andere partijen doen en wat wij daarvan kunnen leren. Ik heb wekelijks contact met mijn business coach over hoe het met het bedrijf gaat. Ik zit ook in een business programma waar ik maandelijks met een groepje ondernemers contact heb. Iedereen gaat daar met de billen bloot. En dat is heel fijn! Want zo help je elkaar ook weer verder.

Je bent moeder van 2 kindjes en je hebt een eigen bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je privéleven en werkleven in balans blijven? 

Ik ervaar het combineren van de verschillende taken als best wel heftig. Vooral het operationele stukje dat erbij komt kijken. Naast het feit dat je een bedrijf draaiende houdt, heb je er thuis eigenlijk ook nog één, haha! Zelf probeer ik bewuste oplaadmomenten te creëren. Ik sport regelmatig om echt eventjes mijn hoofd leeg te maken. Koptelefoon aan en verstand op nul. Ook probeer ik regelmatig met vrienden af te spreken. Het is denk ik ook belangrijk als partners om elkaar dingen te gunnen. Ik werk nu drie dagen zodat ik kan genieten van de leeftijd waar de kinderen nu inzitten en om ervoor te zorgen dat het thuis goed loopt.

Ik ben echt ontzettend trots op dat Little Indians in Barney’s ligt, dat is één van de mooiste warenhuizen ter wereld!

Wat vind je het allerleukste van ondernemen? En wat kan voor jou geskipt worden?

Ik vind het verkopen het allerleukst. Ik krijg heel veel energie van hoe klanten reageren op de collecties van Little Indians. Daar word ik echt blij van! Wat ik minder leuk vind, zijn misschien tóch wel de cijfers. Maar daar heb ik mijn boekhouders voor die me goed begeleiden en die me daarbij helpen.  

Ondernemen is soms ontzettend doorzetten. Kun je een moment met ons delen waarin je hebt moeten doorzetten en waar anderen van zouden kunnen leren?

Ik heb een half jaar geleden onwijze problemen gehad met een distributeur. Ik had mijn voorraad geoutsourced. Dit ging helemaal fout. Boze klanten, veel klachten, winkels aan wie ik verkocht ben ik kwijtgeraakt omdat we niet goed konden uitleveren. Dat doet echt pijn! Dat vind ik lastig loslaten. Uiteindelijk ben ik degene die voor deze leverancier heeft gekozen, dus ik zie het als mijn verantwoordelijkheid. Ik heb toen ervaren dat ik dit stukje liever nog in eigen beheer heb, tenzij ik nog groter word en niet anders meer kan. Mijn tip? Geef niet op en wees niet bang om iets aan te passen als het niet werkt.

Vanessa-4.jpg#asset:25826


Wat is de beste zakelijke tip die iemand ooit aan jou gegeven heeft?

Het is een algemene tip. Ik pas hem eigenlijk op alles toe en dat is ‘face your fears’. Deze tip heeft me tot nu toe in alle opzichten altijd verder gebracht. ‘Ga er aan staan!’ Soms is iets net een heuvel. Je hoeft alleen niet alles tegelijk te doen. Als je het opbreekt in stapjes kom je er ook! 

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, waar ben je dan trots op?

Ik ben echt ontzettend trots op dat Little Indians in Barney’s ligt, dat is één van de mooiste warenhuizen ter wereld! Ik ben sowieso heel trots op Little Indians. Wat we in drie jaar hebben bereikt met zijn allen, dat is hartstikke gaaf!

We zijn erg benieuwd wat we nog kunnen verwachten van deze rasechte onderneemster. Op dit moment is Little Indians bezig om huidproducten voor kindjes met een gevoelige huid toe te voegen aan hun brand. Neem vooral een kijkje op de website van Little Indians.

Reageer