Where lifestyle meets finance
Hulp In De Huishouding
Geld | Hulp in de huishouding

Een hulp in de huishouding: hoe werkt het en wat kost het?

Voor sommige mensen overbodig en voor anderen juist een uitkomst: een schoonmaakster die je huis eens in de zoveel tijd weer helemaal spik en span maakt. Maar als je iemand wilt inhuren die jouw huis schoonmaakt, waar moet je dan rekening mee houden en welke kosten komen erbij kijken? How 2 Spend It zocht het voor je uit. 

Hoe vind je jouw ideale hulp? 

Het is natuurlijk het gemakkelijkst om via iemand anders aan een hulp in de huishouding te komen. Misschien hebben je buren of één van je vriendinnen wel een werkster die ook bij jou thuis zou kunnen schoonmaken? Mocht dit echter niet het geval zijn, dan kun je via websites als www.helpling.nl en www.hulp.nl op zoek gaan naar een hulp bij jou in de buurt. 

Welke afspraken maak je met een schoonmaakster?

Heb je iemand gevonden? Good for you! Maak, voordat het echte schoonmaakwerk van start gaat, eerst altijd een afspraak bij je thuis. Zo krijgt de hulp een beeld van de woning en kun jij aangeven wat je graag gedaan wilt hebben. Je kunt vervolgens ook per dag een lijstje maken met alle klusjes die moeten worden opgepakt. Vraag de schoonmaakster ook welke spullen ze allemaal nodig heeft om jouw huis aan kant te maken, zodat ze op haar eerste werkdag meteen aan de slag kan. Tenslotte zijn afspraken over de frequentie van het schoonmaken, het aantal uren en het uurtarief erg belangrijk. 

Wat betaal je een hulp in de huishouding? 

Want ja, wat betaal je een schoonmaakster? De tarieven variëren van €10,- tot €15,- per uur. Huur je een hulp in via een bemiddelingsbedrijf? Dan betaal je vaak een vast bedrag per uur, inclusief alle verzekeringen. Het bemiddelingsbedrijf is in dit geval de werkgever. Huur je een schoonmaakster in en is dit voor minder dan vier dagen per week? In dat geval spreekt de Nederlandse overheid van de ‘regeling dienstverlening aan huis’. Je hebt dan de volgende verplichtingen:
> Je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek.
> Je betaalt minimaal het wettelijke minimumloon en 8% vakantiegeld.
> Je betaalt de hulp door bij vakantie (dit is 4 keer het aantal werkuren per week).
> Je betaalt de hulp door bij ziekte, voor maximaal 6 weken. 

Leg altijd alle afspraken met een hulp vast. Je kunt hiervoor gebruik maken van het ‘arbeidscontract hulp in huis’ van de Rijksoverheid. 

Wil je hier meer over weten? Bezoek dan eens de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Reageer