Where lifestyle meets finance
Jeanine Schouwenaar
Shoppen | Challenge

Een jaar lang geen kleding kopen: Jeanine doet het!

Jeanine Schouwenaars heeft zichzelf een pittige uitdaging opgelegd: een jaar lang niet shoppen. Op 1 september 2016 is ze begonnen. Tijd om deze dame te vragen naar haar motivatie

Wereldvrouw

Jeanine, geboren en getogen in Roosendaal, is een echte wereldvrouw. Na zeven jaar als secretaresse voor hetzelfde bedrijf in Roosendaal gewerkt te hebben, begon het te kriebelen. Toen haar toenmalige relatie ook nog eens op springen stond, was het duidelijk: ze ging op zoek naar iets nieuws. En niet in Roosendaal, maar in het buitenland. Toen ze op een avond bij haar moeder thuis op de bank zat, surfte ze naar Google en tikte in: ‘secretaresse New York’. En hup, daar verscheen een vacature voor een assistant bij het  Nederlandse Consulaat-Generaal in New York. Jeanine dacht: wie niet waagt, wie niet wint. Ze werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via Skype en zes weken later was ze in New York. Pretty amazing, right?

Verder lezen: Sale Shoppen voor gevorderden

New York, New York!

Haar tijd in New York was fantastisch. Op het Consulaat-Generaal was het belangrijk hoe je eruit zag. Het was namelijk een representatieve functie waarbij je ook veel moest netwerken. Shoppen deed Jeanine dan ook graag en veel. Op een gegeven moment ontmoette Jeanine haar vriend Joost, die voor zijn studie in New York zat. Uiteindelijk verhuisde ze na een paar jaar New York met Joost terug naar Nederland. Inmiddels woont ze met hem Rotterdam en heeft ze een leuke baan bij Unilever. Thuis hield de liefde voor shoppen ook aan, totdat ze besloot dat het genoeg was. Nu is Jeanine dus bezig met een door zichzelf opgelegde uitdaging: een jaar lang niet shoppen! Ze noemt het de Free Fashion Challenge. We nodigden Jeanine uit op ons kantoor en interviewden haar.

Ik ging shoppen op momenten dat ik niet happy was of wanneer ik dat juist wel was, bijvoorbeeld wanneer ik uitkeek naar een feestje. Eigenlijk stond ik dus altijd open voor verleidingen.

Waarom ben je begonnen aan de Free Fashion Challenge?

Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn kledingkast. Hoewel het nu al beter gaat dan enkele jaren terug laat ik mijn zelfvertrouwen nog steeds teveel afhangen van de kleding die ik draag, met als gevolg dat ik iedere keer nieuwe kleding koop om me goed te voelen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dat goede gevoel steeds maar van korte duur is, waardoor je telkens weer iets nieuws gaat scoren en daarmee dat jachtige gevoel blijft voeden. 

Ik wilde het anders gaan aanpakken. Na sessies met een kledingstyliste zag ik dat mijn eigen kledingkast me meer te bieden had dan ik dacht. De styliste liet me ook inzien dat het beter is om duurdere maar kwalitatief betere items te kopen en na het zien van de documentaire The True Cost op Netflix werd ik echt wakker geschud. Al dat leed, alleen maar voor het voeden van onze gemakzucht.

Mijn speurtocht naar duurzame kledingmerken leidde me naar de Free Fashion Challenge: een jaar lang geen kleding kopen. Je snapt vast dat dit voor mij haast een onmogelijke opgave leek, maar toch ging ik de uitdaging met beide handen aan. De enige drie uitzonderingen die ik hierbij voor mezelf maak zijn nieuwe panty’s, een nieuwe winterjas en kleding ruilen met vriendinnen.

Verder lezen: Online shoppen: dit zijn je rechten!

Heb je nog een specifiek doel voor het geld dat je gaat besparen door deze challenge?

Ik wil heel graag een financiële buffer opbouwen. En heel misschien een Chanel tas als ultieme beloning, die verliezen ook nooit hun waarde. Maar goed, die buffer is mijn eerste doel.

Je bent begonnen op 1 september 2016. Het is nu november. Houd je het een beetje vol?

Vrij makkelijk. Ik vind het nog steeds een feestje om telkens weer een nieuwe look te creëren met de kleding die in mijn kast hangt. Financieel gezien merk ik er nog niet veel van, want ik heb de afgelopen maanden helaas wat financiële tegenvallers gehad.  Volgende week ga ik weer even terug naar New York, daar zijn de shopverleidingen extra groot, maar daar kan ik me wel storten op die winterjas. En daar blijft het dan ook bij.  Nu ik alleen maar een winterjas mag kopen, merk ik ook dat ik veel kritischer ben. Ik wil echt iets kopen wat goed is.

Ik heb de mogelijke prikkels zoveel mogelijk beperkt. Ten eerste ben ik de zogeheten influencers gaan ontvolgen op Instagram.

Je zegt dat je je zelfvertrouwen te veel liet afhangen van je kleding. Op welke momenten ging je dan shoppen?

Ik ging shoppen op momenten dat ik niet happy was of wanneer ik dat juist wel was, bijvoorbeeld wanneer ik uitkeek naar een feestje. Eigenlijk stond ik dus altijd open voor verleidingen. Ik realiseerde me dat dit helemaal niet fijn is, het voelt alsof je geen controle hebt.

Ook was ik het overzicht verloren, ik had namelijk best veel kleding . Toen ik van New York naar Nederland vertrok kon ik onmogelijk alles meenemen. Mijn vriend en ik hebben toen eigenlijk die scène uit Sex and the City nagebootst: ik haalde alles uit de kast en samen bestempelden we elk kledingstuk met: houden of wegdoen.

Nu ik deze challenge doe, heb ik gek genoeg veel meer rust gekregen. Ik hoef niet per sé meer iets nieuws te scoren.

Verder lezen: Shoppen tijdens een sample sale: yay or nay?

Welke ‘hulpmiddelen’ gebruik je om de challenge vol te houden?

Ik heb de mogelijke prikkels zoveel mogelijk beperkt. Ten eerste ben ik de zogeheten influencers gaan ontvolgen op Instagram. Ook heb ik me uitgeschreven voor nieuwsbrieven van mijn favoriete kledingmerken en kom ik alleen in de stad als ik echt iets nodig heb. Daarnaast heb ik de app Stylebook gedownload. Hier kun je al je kleding in fotograferen en  zelf setjes samenstellen. Ontzettend handig, het maakt mijn garderobe inzichtelijk en ik word er creatiever van. Zo ziet het er uit: 

Jeanine-styleicoon.png#asset:23682

Ik kijk ook veel op Pinterest. Zo heb ik een leren broek en weet ik niet goed hoe ik die kan combineren. Dan doe ik ideeën op op Pinterest en kijk ik of ik iets vergelijkbaars in de kast heb. Ik krijg regelmatig complimentjes over kleding die ik al jaren heb. Je kan vaak echt niet zien hoe oud iets is.

Als je de challenge straks hebt voltooid, wat voor soort shopper hoop je dan te worden?

Iemand die bewust shopt. Ik wil investeren in basics, denk aan een mooie witte blouse of een leren jasje. Daarnaast wil ik meer vintage shoppen. Op die manier krijgt tweedehandskleding een nieuwe kans. Dat vind ik een mooie gedachte.

Je bent nog niet zo lang met de challenge bezig, maar heb je nu al een tip die je met ons zou willen delen?

Ik kocht altijd kleding en dan had ik het op één manier aan. Ik wist niet hoe ik het anders kon combineren. Als je niet meer shopt, of minder, word je creatiever met wat je hebt. Wat ik ook nog wil meegeven is dat alles kan. Houd je niet zo vast aan trends. Doe wat goed voelt en speel er mee. Het is een leuk avontuur!

Wil jij weten hoe Jeanine haar Free Fashion Challenge volhoudt? Volg haar avontuur op haar eigen blog.

Wij wensen Jeanine heel veel succes! Thumbs up! 

Reageer