Where lifestyle meets finance
Little Department Store 1
Ondernemen | eigen winkel

Een kinderkledingwinkel overnemen: Brigitte deed het!

Hoe tof is dit: je droomt als klein meisje al van een eigen kledingwinkel en ineens is je droom werkelijkheid en ben je trotse eigenaar van kinderkledingwinkel Little Department Store. Het overkwam Brigitte Metz. Ze nam niet alleen een kinderkledingwinkel over, maar ze bleef ook nog parttime werken in loondienst én ze houdt een gezin draaiende. Hoogste tijd om daar meer over te weten te komen. 

Nou Brigitte, dat is nogal wat! Kun je iets meer over jezelf vertellen?

“Tuurlijk! Ik kom oorspronkelijk uit Brabant en woon sinds mijn studententijd in Rotterdam. Ik studeerde hier Bestuurskunde en ben er niet meer weggegaan. Ik ben getrouwd met Onno en samen hebben we twee kindjes van twee en bijna vier jaar. Ik werk 20 uur per week als projectmanager bij de bibliotheek in Rotterdam en heb daarnaast dus Little Department Store, een kinderkledingwinkel met een webshop. Oh ja, ons leven draait verder echt om eten, haha! Ik ben getrouwd met een keukenprins, echt fantastisch. Waren we bijvoorbeeld net verhuisd, maakte hij oesters open boven de verhuisdozen.” 

Je hebt dus onlangs Little Department Store overgenomen. Kun je hier iets meer over vertellen?

“Ik was er al vaste klant en fietste er vaak voorbij. Dacht dan: wat lijkt het me heerlijk om er te werken! Toen ik er afgelopen 7 april was, verklapte eigenaresse Jo dat ze ging stoppen met de winkel. De klanten waren nog niet op de hoogte en ik dacht meteen: dit wil ik, dit is een kans die ik moet grijpen! Ik heb toen een haalbaarheidsstudie gedaan. Kon ik het financieel en met mijn baan regelen? En belangrijker nog: kon ik het thuis geregeld krijgen? Zoals zoveel vrouwen was ik op zoek naar iets wat zin geeft. Ik heb een leuke baan en ik ben er goed in, maar het is niet mijn passie. Ergens knaagde het dat het toch iets anders moest zijn. En toen kwam dit dus op mijn pad.”

Verder lezen: Wat doe je als je onderneming niet zo loopt als gehoopt?

Vond je het dan niet eng om deze stap te zetten?

“Ja en nee. Het voelde zo goed, dat het daarom ook niet echt eng was. Ik heb ook geboft met mijn financier die heel relaxt is. En met mijn man. Ik heb een keer gedacht dat ik het niet kon en toen zei hij: maar wat als je het niet probeert?” 

“Het liefst zou ik alles wel willen inkopen. Dit wil ik, dat wil ik ook en dat wil ik ook. Ik heb een inkoopbudget bepaald en daar moet ik me aan houden.

Wat kwam er op financieel gebied kijken bij deze overname?

“Natuurlijk moest ik een overnamesom betalen voor de winkel, het concept, de webshop en de naam. Daarnaast had ik een flink startkapitaal nodig om twee collecties in te kopen. Ik had ook meteen vaste lasten te betalen én ik verhuisde naar een nieuw pand dat ook nog verbouwd moest worden. Ik heb dus aardig wat geld uitgegeven.”

Welke financiële beslissingen heb je moeten nemen?

“Allereerst hoe we onze eigen BV Metz draaiende moesten houden. We hebben besloten dat ik mijn baan zou blijven behouden. Zo heb ik een steady inkomen en hoeven we financieel gezien als gezin niets te missen. Ik vond het gesprek met mijn leidinggevende wel spannend, maar gelukkig heeft ze me de ruimte gegeven om alles te ontdekken en werk ik nu een dag minder per week. We evalueren aan het einde van het jaar en zien dan hoe het verder gaat. Ik merk trouwens dat ik mijn werk in de bibliotheek goed kan scheiden van de winkel. Ik werk zelf twee dagen in de winkel en als ik daar ben, denk ik geen moment aan mijn andere werk en andersom.” 

Een winkel overnemen is nogal iets. Hoe reageerde je man op jouw idee?

“Ik heb hem die bewuste 7 april gelijk verteld dat er iets op mijn pad was gekomen. Hij gaf meteen aan dat ik moest gaan onderzoeken wat er mogelijk is. Onno is echt mijn financiële geweten, ik kan echt een gat in mijn hand hebben. Nu ik de winkel heb, kan ik wel gelegitimeerd mooie spullen kopen voor de winkel waardoor mijn behoefte aan shoppen wordt vervuld, haha.” 

En welke afspraken hebben jullie verder gemaakt over de overname van de winkel?

“Die afspraken gaan met name over thuis. Eigenlijk hebben we alleen op zaterdag extra opvang nodig voor de kindjes. De winkel is echt een project van ons samen, het is onze gezamenlijke uitdaging. Onno heeft bijvoorbeeld de hele verbouwing geregeld en ook niet onbelangrijk: hij heeft gevoel voor mode.”

Hoe vind je het om personeel in dienst te hebben?

“Dat vind ik nog het spannendst! Ik kan zelf 100 uur per week werken, maar van mijn personeel kan ik dat niet verwachten. Ik ben gewend om mensen in projecten aan te sturen, maar dit is toch anders. Ik moet er nog in groeien, maar ik vind het daarentegen heel leuk dat ik het niet alleen hoef te doen. Mijn collega is meeverhuisd. Zij kent de klanten en het concept dus al en dat is echt heel fijn!” 

Heb je een valkuil ervaren bij het overnemen van de winkel?

“Het liefst zou ik alles wel willen inkopen. Dit wil ik, dat wil ik ook en dat wil ik ook. Ik heb een inkoopbudget bepaald en daar moet ik me aan houden. Het gaat goed hoor, maar ik zie zoveel moois voorbij komen! Gelukkig kan ik me inhouden en ben ik wat dat betreft toch echt die projectmanager.” 

Verder lezen: Een stagiair voor je bedrijf? Wat kost dat eigenlijk?

Natuurlijk! Heb je dan misschien nog tips voor andere vrouwen die een bestaand bedrijf overnemen?

“Ik vind het heel fijn dat ik zo’n goede klik had met de vorige eigenaresse. Jo en ik zaten heel erg op 1 lijn, ook qua smaak. We hebben een hele warme overdracht gedaan. En natuurlijk ga ik dingen anders doen, maar daar is ook alle ruimte voor. En nog een laatste tip: als iets goed voelt, moet je er zeker iets mee doen. Je kunt beter spijt hebben van iets wat je wel hebt gedaan, dan van een kans die je hebt laten liggen, toch?”

Precies, zo is het maar net. Ben je benieuwd naar de winkel van Brigitte? Bekijk dan hier haar website.

Fotocredits: Prisca Visser

Reageer