Where lifestyle meets finance
Wintersport Begroting
Wintersport | Begroting

Een wintersport begroting maken

Wintersport: jarenlang was ik het type dat riep “no thanks, doe mij maar een zonnige zomervakantie”. Maar nu begint het er sterk op te lijken dat ook ik er dit jaar aan ga geloven. Onder mijn vrienden bevinden zich wat wintersport die hards. En hen het lijkt het gezellig om dit jaar met gezellig groepje op skivakantie te gaan. Onder het mom “je moet alles een keer proberen” ging ik overstag. Maar is wintersport niet ontzettend duur? Aan welke kosten moet je denken? Ik dook in het onderwerp en verzamelde tips voor het begroten van een wintersportvakantie. Lees je mee?

De locatie

Allereerst: waar gaan we naartoe? De locatie is van groot belang als het gaat om het begroten van de reis- en verblijfkosten. Bepaalde skigebieden zijn nou eenmaal duurder dan andere, vaak minder bekende of populaire plekken. Zo zijn de Alpen vaak duurder dan Slovenië of Tsjechië. Ook de accommodatie waar je verblijft speelt een rol in je budget. Zo zijn appartementen vaak voordeliger en kun je groepskorting krijgen wanneer je met een groter gezelschap op reis gaat. Wij gaan waarschijnlijk voor een appartement.

De reiskosten

De kosten voor de reis zijn uiteraard afhankelijk van de locatie. Misschien kun je met de auto, de bus (voor het nostalgische schoolreisje gevoel) of zelfs met de trein. Wij gaan waarschijnlijk met een aantal auto’s en delen de benzinekosten. Indien je met de auto gaat, denk dan ook aan kosten voor een eventueel vignet, eten en drinken onderweg en winterbanden wanneer je die nog niet hebt. 

De wintersport verzekering

Als je op wintersport gaat, loop je over het algemeen meer risico op schade. Je bent de hele dag actief bezig en je kunt vallen tijdens het skiën of snowboarden (fingers crossed van niet). Ook is de waarde van de wintersportuitrusting vaak hoog. 

Er zijn reisverzekeringen die je een standaard wintersportdekking bieden. Je hoeft voor een wintersport dan geen aanvullende dekking op je reisverzekering af te sluiten. Check de voorwaarden van jouw verzekering om te zien wat er voor jou van toepassing is en wat er onder deze standaard dekking valt. Wordt de wintersport niet standaard gedekt binnen je huidige reisverzekering? Sluit in dat geval een aparte wintersportdekking af. Tip: kijk eens bij Centraal Beheer wintersport verzekering.

De skispullen

Maak een lijstje van wat je allemaal nodig hebt voor je wintersporttrip. Op internet kun je veel handige paklijstjes vinden. Bekijk vervolgens of je de spullen die je nodig hebt kunt lenen, tweedehands kunt kopen of echt nieuw wilt aanschaffen. Van een goede vriendin kan ik in ieder geval een skibril lenen. Toch handig. 

En dan natuurlijk de ski’s of snowboards. Die kun je kopen, huren of gewoon lenen. Een voordeel van huren is dat je geen onderhoud hoeft te plegen en geen gedoe hebt in auto, bus, of trein. Als beginner ga ik huren, maar als jij steevast elk jaar op wintersport gaat, kan kopen interessant zijn.

De skipas 

Houd in je begroting ook rekening met de kosten van een skipas. Die geeft je toegang tot de pistes en de skiliften. Wanneer je weet waar je precies naar toe gaat, kun je uitzoeken hoeveel je moet betalen voor een skipas.

Eten en drinken

Van al dat bewegen en lekker buiten zijn krijg je best trek, denk ik me zo in. Wintersport staat bekend als vakantie waar lekker gegeten én gedronken wordt. Je kunt kosten besparen door in het dorp te eten in plaats van aan de piste. Als je in een appartement verblijft kun je natuurlijk zelf koken. Toch liever uiteten? Zoek dan vooraf een restaurant uit met schappelijke prijzen en kom niet voor verrassingen te staan. 

De lokale regels

Locatie bekend? Verdiep je dan ook even in de lokale regels. In dit artikel van RTL nieuws las ik bijvoorbeeld dat je in het Oostenrijkse Ischgl een boete kunt verwachten als je na acht uur 's avonds met je skischoenen over straat loopt. Het zou het asfalt namelijk beschadigen en het zorgt voor geluidsoverlast. En de boete kan oplopen van EUR 25,- tot EUR 2000,-. Say what! Toch zonde!

Ik krijg al helemaal zin in mijn allereerste wintersportervaring! Heb jij nog aanvullende tips voor me? Laat het hieronder weten.

Reageer