Where lifestyle meets finance
Pexels Photo 984949
Geld | Relatie

En toen was ik bijna gescheiden (over de geldkant daarvan)

Renée dacht altijd dat ze een independent woman was. Toen haar relatie onlangs door een crisis ging, sloeg ze aan het rekenen. Ben ik eigenlijk wel zo financieel onafhankelijk als ik altijd dacht?

Wat er precies speelde in huize Lamboo zal ik voor me houden. Maar het was even niet zo gezellig. Twee kleine kinderen, allebei een baan waar we gek op zijn en dan blijft er gewoon te weinig tijd samen over. Dat ik al 1,5 jaar amper sliep ‘s nachts (bedankt kids!) speelde natuurlijk ook mee. Naast dat ik mega verdrietig was, was ik ook realistisch. Stel dat het hier stopt, dat liefdesverhaal van ons. Wat dan? Kan ik dan in dit huis blijven wonen? Kan ik dan blijven leven zoals ik nu doe? Of betekent afscheid nemen van mijn lief ook afscheid nemen van mijn levensstijl?

Verder lezen: Joella ging haar huwelijkse voorwaarden aanpassen en vertelt waarom

Ik maakte een Excel-bestandje aan dat ik dramatisch All By Myself noemde. Snik, snik. Ik zette mijn vaste lasten op een rij en telde die op. Aan de andere kant noteerde ik mijn inkomsten. Ik ben ondernemer, dus dat is best lastig. De ene maand stroomt het geld binnen, de andere maand is het op een houtje bijten. Ik schreef op wat ik de laatste zes maanden verdien had en nam daar een gemiddelde van.

Onderaan de streep bleef ik zowaar in het groen. Met mijn eigen inkomsten kon ik, ware het nét aan, alle rekeningen betalen en ook nog boodschappen doen. Spontaan uit eten een paar keer per maand of even mijn pinpas trekken in een kledingwinkel was er dan niet meer bij. Dat zeg ik er wel bij. Maar ach, als alleenstaande moeder van twee kleine kinderen heb ik het vast veel te druk daarvoor.

Dat ik dus financieel écht onafhankelijk ben, gaf me een goed gevoel in donkere tijden. Als mijn huwelijk stuk zou lopen, zou ik daar kapot van zijn. Dag, grote liefde! Maar het betekende niet dat ik ook nog eens moest verhuizen of met schulden kwam te zitten. Dat zou het allemaal nog treuriger hebben gemaakt. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn twee kleine boys.

Verder lezen: Co-ouderschap: hoe verdeel je de financiën?

Nu weet ik dat ik in een fortuinlijke situatie zit. Dat veel vrouwen niet in dezelfde situatie zitten. Van de hoogopgeleide vrouwen is 71% economisch zelfstandig. Van de laagopgeleide vrouwen is dat maar 25%. Het lijkt me ingewikkeld. Wat als je man je op een dag verlaat, of je zelf op je partner uitgekeken raakt. Wat dan? Dan moet je niet alleen dat huwelijk opzeggen maar ook je huis misschien en je levensstandaard.

Nu is het gelukkig goed gekomen in dat huwelijk van mij. Love is a Verb, zoals John Mayer het altijd zo mooi zingt. Hij heeft hartstikke gelijk. Al vraag ik me af wat hij zelf met die informatie doet, gezien zijn datinghistorie. Maar oké. Onze huwelijkscrisis heeft ons wakker geschud. Op liefdesgebied maar ook financieel. Ik zou alle vrouwen aanraden - huwelijkscrisis of niet - om deze berekening even te maken. Ja, dat kan ook heus wanneer er geen scheurtje te bekennen is in je relatie. Het leven kan gek lopen. Dat weet ik inmiddels maar al te goed.

Reageer