Where lifestyle meets finance
Pexels Photo 1471991
Geld l Huis l Besparen

Energierekening omlaag? 10 effectieve tips

Dik 150 euro betaalt How 2 Spend It's Renée per maand voor haar energierekening. En dat terwijl haar huis energielabel A heeft. Ze wil dat bedrag omlaag hebben en vond 10 manieren om dat te doen.

152 euro per maand, om precies te zijn. Ik weet dat dat bedrag nog meevalt, nu ik voor mijn werk vaak de vaste lasten van andere mensen hoor. Ons huis is zuinig en goed geïsoleerd, dat helpt. Ooit woonden wij in een woonboerderij in de buurt van Rotterdam. Daar betaalden we net geen 250 euro per maand aan energie. Ai! We huurden destijds en kregen die rekening in één keer, achteraf. Dat was niet grappig.

We zijn er dus al flink op vooruit gegaan, maar er valt altijd winst te behalen. Niet alleen vanwege de financiën, hoor. Mijn huis wordt verwarmd op gas. Ja, dat geldt voor de meeste mensen, maar ik durf het bijna niet meer te zeggen, met de onheil in Groningen in mijn achterhoofd. Het liefst zou ik mijn huis in één klap vergroenen. Zonneboiler, panelen op het dak, keramisch koken. Maar dat geld heb ik helaas niet. En ik vind de huidige ontwikkelingen op dat gebied nog te onzeker om er nu al voor te gaan. Dus, wat dan? Nou, zorgen dat ik niet teveel  gebruik. Dat is beter voor het milieu, voor de Groningers en natuurlijk ook voor de portemonnee.

Ik dook in de materie en geef je tien tips die écht helpen om je energierekening flink te verminderen.

 1. Ik ben gek op douchen en nog meer op in bad gaan. Dat laatste is sowieso killing voor je waterrekening, maar ook op douchen kun je besparen zonder er perse minder lang onder te hoeven staan, met een waterbesparende douchekop. Die laat per minuut minder water door. Een minder dikke straal dus, maar dat went snel. Levert je volgens de Consumentenbond €40,- per jaar op. Rijk word je er dus niet van, maar ik vind het wel een fijn idee dat we het met wat minder doen.
 2. Ooit stond onze hoekbank pontificaal voor de verwarming die onze woonkamer moest verwarmen. Niet zo handig, ontdekte ik. Dus heb ik de boel verplaatst. De radiatoren zijn nu weer vrij, letterlijk, om de werkte af te geven die we graag willen dat ze afgeven. Heb je een woonkamer waarin je niet zo makkelijk kunt schuiven met meubelen? Mijn tip: doe je tv weg. Dan hoef je daar ook je bank niet meer op te richten. Hebben wij ook gedaan. Scheelt ook weer stroom voor de tv zelf.
 3. In mijn zoektocht naar besparingen ontdekte ik dat gordijnen ook verschil kunnen maken. Er zijn nieuwe plisségordijnen die als extra isolatie dienen wanneer ze dicht zitten. Dit komt doordat er tussen de stoffen een vakje zit die een extra luchtlaag creëert. Een beetje hetzelfde effect als een spouwmuur, dus. Leek mij wel inventief. Verduisterende plisségordijnen kunnen extra energiebesparend werken. Ze houden tocht achter het gordijn en warmte binnen in je huis.

  Verder lezen: Besparen op tijdschriften
 4. Niet vergeetachtig zijn. Dit is misschien vooral een tip voor mezelf. Ik vergeet ‘s nachts te vaak de verwarming uit te zetten. En, ik geef toe, als ik eenmaal lekker in bed lig, ga ik echt niet meer terug naar beneden om dat te regelen. Schijnen apps voor te zijn, in combinatie met slimme meters. Ik weet het. Zover ben ik nog niet. Voor nu zet ik de verwarming voortaan nadat ik de kids naar bed heb gebracht alvast lager, dan vergeet ik het niet meer. En in ons goed geïsoleerde huis, blijft het wel warm tot wij zelf gaan slapen.
 5. Deze tip kende ik echt nog niet: door je huis iedere dag een kwartier goed te ventileren, kun je energie besparen. De lucht in je huis wordt er droger van, waardoor je cv-ketel minder energie nodig heeft die op te warmen.
 6. Kill sluipstroom. Ik dacht altijd dat het geen kwaad kon: een stekker in het stopcontact laten hangen terwijl je ‘m niet gebruikt. Wat blijkt: dat gebruikt toch stroom en dat noemen ze sluipstroom. De stroomkring is dan niet gesloten en dus sijpelt er toch iets weg. Dus: telefoon opgeladen? Stekker eruit. Supersimpel, gewoon effe doen.
 7. Dicht de gaten. Ieder huis heeft lekken. Of de kou nu onder de deur door komt of tussen kieren in je kozijnen (gebruik een tochtstrip) Wij hadden in ons oude huis een brievenbus die ‘s winters veel kou binnen liet. Dus plakten we die maar af. Nu hebben we een brievenbus aan de muur naast onze voordeur, maar laat die voordeur nog altijd zoveel kou door. Dus hingen we er een ouderwets dik gordijn voor. Oogt supergezellig en ouderwets. En het helpt echt. Vroeger stond de verwarming in de gang te loeien omdat je er anders bijna bevroor. Nu kan ik die verwarming zelfs uitlaten.
 8. Een open deur. Natuurlijk, maar wel super-effectief. Gewoon je thermostaat standaard een graadje lager zetten. Iedere graad lager betekent jaarlijks gemiddeld een besparing van €80,-. 

  Verder lezen: 5 tips om te besparen op je boodschappen
 9. Wij hebben een houtkachel die we eigenlijk nooit gebruiken. Suf misschien, maar ik vind het een gedoe, heb kleine kinderen rondlopen die hun vingers eraan kunnen branden en het idee dat ik het milieu verontreinig met de rook staat me ook tegen. We hebben wel een schoorsteen om die rook die vrij zou komen, af te voeren. Die moeten we dus eigenlijk af laten sluiten. Want door die schoorsteen komt ook koude lucht binnen. Staat op ons to-do-lijstje voor in de herfst.
 10. Nu het kouder wordt, kun je je koelkast wat lager zetten. Hij hoeft niet meer zo hard te loeien als in de zomer, wanneer buiten de mussen van het dak vallen. Een of twee tikjes lager kan best. Wij gingen van standje 5 naar standje 3. En de drankjes zijn nog heerlijk koel.

Ik zeg niet dat deze tien tips je rijk gaan maken. Ik zeg ook niet dat je - als je dit allemaal doorvoert - bakken met geld terug krijgt van je energieleverancier. Het zal helpen, dat wel. Maar vooral vind ik het ook een fijn idee om er wat vaker bij stil te staan en daardoor wat minder te verbruiken. Iets met een beter milieu en dat dat bij jezelf begint (ja, ik ben een kind van de jaren ‘90)


Reageer