Where lifestyle meets finance
Esther
Geldtypetest | verbinder | interview

Esther Goud, verbinder in hart en nieren

Esther (32 jaar) is ondernemer en heeft een werving- en selectiebureau. Wat geldtype betreft is ze een rasechte verbinder. Ze geniet van de dingen die je met geld kan doen, maar ze is zeker geen onverantwoorde spender. Lees hier het interview met deze inspirerende vrouw!

Wat betekent geld voor jou? 

Dat is eigenlijk een beetje tweeledig. Ik vind geld aan de ene kant helemaal niet belangrijk, want ik meet geluk bijvoorbeeld niet af aan geld. Geluk en gezondheid vind ik echt belangrijker. Maar aan de andere kant: geld is ook wel weer belangrijk, want om leuke dingen te doen heb je vaak weer geld nodig. Ik heb er verder ook geen moeite mee om over geld te praten, het is geen taboe-onderwerp voor mij. 

Je bent het geldtype verbinder. Die wordt als volgt omschreven: 

“Er is altijd weer iets om te ontdekken, te doen of te leren. En daarvoor heb je ook geld nodig, dus je denkt na over je financiën en je budget. Maar niet te veel, want je houdt van een spontane actie op z’n tijd.” Herken je jezelf hierin? 

Ja daar herken ik mezelf in. Wat ik net ook al zei, leuke dingen ondernemen kost vaak ook geld. En inderdaad, ik ben wel in voor spontane acties. Als er nu een vriendin belt die vraagt: “He Es, zullen we vanavond uit eten gaan?”, dan vind ik dat hartstikke leuk en geef ik daar graag geld aan uit.

Aan de andere kant ben ik wel bewust met geld bezig. Zo krijg ik stress als mijn geld onder een bepaald niveau komt. Ik zal nooit de bottom line bereiken, daar zorg ik wel voor.

Ik vind het soms ook moeilijk om veel geld aan mezelf uit te geven. Zo wil ik al een tijdje een iMac kopen, die heb ik ook nodig voor mijn bedrijf. Maar ik heb het nog niet gedaan omdat ik het zoveel geld vind. Dan ben ik dus wat terughoudender. 

En het gekke is, geld aan anderen uitgeven dat doe ik wel makkelijker. Om een recent voorbeeld te noemen: mijn vriend is jarig en ik weet dat hij graag gympen wil van 200 euro. Dan koop ik die voor hem, daar heb ik geen moeite mee. Maar soms, als ik in een bepaalde bui ben, kan ik ook weleens flink voor mezelf shoppen hoor. Maar wel verantwoord, ik geef nooit meer geld uit dan ik heb.

Sta je weleens rood?

Rood staan? Dat heb ik nog nooit gedaan! Mijn creditcard gebruik ik dan weer wel, maar dat is toch weer net iets anders.

Wat is het beste geldadvies dat je van je ouders hebt meegekregen?

Nou, dat heb ik dus niet. Mijn ouders hadden zoiets van: pluk de dag! Geld is niet zo belangrijk, het komt wel goed, genieten is veel belangrijker. Die hebben nooit echt vooruitgekeken. Zo ben ik opgevoed. Dat je moet genieten, dat heb ik wel overgenomen. Maar doordat mijn ouders financieel gezien niet zo bewust met de toekomst bezig waren, vind ik het nu zelf juist wel belangrijk om hierover na te denken. 

Wat zou je willen verbeteren al het gaat om jouw eigen geldgedrag?

Ik zou wel wat meer willen sparen. Ik kom nooit geld tekort, maar ik ben geen enorme spaarder. Alles wat ik binnenkrijg gaat eigenlijk wel op. Ik zou graag willen sparen voor onverwachte uitgaven. Zo durf ik mijn auto nu niet naar de garage te brengen, want ik ben bang voor de rekening die ik vervolgens voorgeschoteld krijg. 

Heb je weleens in je nabije omgeving met mensen te maken gehad die heel anders met geld omgingen? En hoe ging je daarmee om?

Ja absoluut. Ik ken ook mensen die echt het geld ‘oppotten’ en daar heel zuinig mee om gaan. Zij hebben de filosofie ‘later gaan we pas echt genieten’. Ik denk juist: maar misschien komt later helemaal niet. Daarom wil ik liever nu genieten en juist leuke dingen doen met mijn geld.

Wat zou je doen met een miljoen?

Voor nu zou ik er een nieuwe auto van kopen. Ik denk aan een Range Rover Evoque! En ik zou zeker wat mensen in mijn nabije omgeving blij maken. Mijn moeder bijvoorbeeld, iets voor haar huisje. Ik zou ook een mooie reis gaan maken. Maar ik zou ook over de toekomst nadenken. Ik zou wat geld in mijn eigen bedrijf investeren en wat voor mijn pensioen wegleggen. 

En met een miljoen kan ik ook nog wel die Manolo Blahnick’s met een mooie bijpassende tas kopen, toch? 

Reageer op de volgende stelling: geld maakt misschien niet gelukkig, maar ik huil liever in een Porsche dan in een bus.

Haha, ja dat klopt. Daar kan ik mezelf wel in vinden. Ik ben ook wel een beetje een luxepaardje, sorry! Ik koop bijvoorbeeld liever een Mini Cooper van een paar jaar oud, dan een minder luxe auto die wellicht nieuwer is.  

Welke geldtip zou jij aan andere types willen meegeven?

Geniet, maar wel met mate. Doe de dingen waar je gelukkig van wordt, ook wat je werk en salaris betreft. Kun je daar de dingen van doen die jou gelukkig maken? Geef ook geen geld uit dat je niet hebt. Je hoeft niet altijd te streven naar meer, meer, meer.

Reageer