Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Minke 28
Besparen | Geld

Extreme couponing met Gierige Gerda

Zo luxe mogelijk leven, voor zo weinig mogelijk geld. Minke van Kuijen (32) uit Best is daar een ster in. Onder de naam ‘Gierige Gerda’ deelt ze op Instagram de allerbeste kortingsacties. ‘Het streven is altijd om iets meer dan vijftig procent goedkoper te krijgen.’

‘Het begon eigenlijk uit noodzaak. Vorig jaar ging mijn relatie uit en ik had een tijdje geen werk waardoor ik allerlei geldproblemen kreeg. Daarna kon ik alleen een parttime baan vinden. Ik moest dus erg letten op wat ik uitgaf. Inmiddels is het ook een beetje een sport geworden om dingen zo goedkoop mogelijk te krijgen.

Verzorgings- en huishoudproducten zijn dingen waar je echt op kunt besparen. Deodorant bijvoorbeeld, nooit kopen als het op is, maar als het in de aanbieding is.

‘Extreme Couponing’ is een grote inspiratiebron voor mij. Dat is een programma op TLC waarin mensen in Amerika door gebruik te maken van coupons en die slim te combineren met andere acties zo veel mogelijk producten gratis proberen te krijgen in de winkel. In Nederland is dat lastig, want veel acties zijn niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Gratis lukt dus lang niet altijd. Het streven is wel om een product met meer dan 50 procent korting te krijgen.

Bijbeeld-3SHOOT-MINKE-1.jpg#asset:25986


Dat lukt eigenlijk heel aardig. Het ligt er natuurlijk wel aan welke producten je koopt. Bij eten is het lastiger. Daar bespaar ik echt geen 75 procent op. Maar ik pluis wel de folders uit en pas daar mijn weekmenu op aan, of ik koop voor in de vriezer. Ik ga dan alle supermarkten af voor de beste aanbiedingen.

Verzorgings- en huishoudproducten zijn dingen waar je echt op kunt besparen. Deodorant bijvoorbeeld, nooit kopen als het op is, maar als het in de aanbieding is. Je gebruikt het toch wel en je kunt makkelijk 60 tot 75 procent besparen. Vrouwenhygiëne is het moeilijkst, dat is bijna nooit in de aanbieding. Meer dan 25 procent korting lukt eigenlijk niet. Ik heb daar één keer echt geluk mee gehad. De Action had toen een grote partij ob-tampons voor een heel lage prijs. Toen heb ik direct het hele schap leeggekocht. Dat was de actie waar het allemaal mee begon.

Verder lezen: 8 tips van Joyce om te besparen op je kleding uitgaven

Op sites als Scoupy, Pepper en allerlei fora organiseren en delen mensen cashback-acties, gratis producten en kortingscodes. Maar daar komt alles op te staan. Er bestond eigenlijk geen plek waar alleen de béste acties werden gedeeld. Daarom ben ik mijn instagramaccount begonnen. 3 euro cashback op een fles wasmiddel van 6,99 euro? Dat is een veel te slechte actie voor mij, die komt er niet op. Ik deel alleen echt goede kortingen. Daarmee hoop ik andere mensen te helpen en te inspireren.

Minke-Bijbeeld-SHOOT-MINKE-23.jpg#asset:25985


Zelf kijk ik dus veel filmpjes van extreme couponers uit Amerika. Daarmee leg ik ook een hoge lat voor mezelf. Als mensen daar een tandenborstel kunnen kopen voor 25 cent, denk ik: dat moet hier ook kunnen. En dat kan ook. Tandenborstels voor 25 cent en tandpasta voor 50 cent. En allemaal merken hè? Als je zo inkoopt als ik dat doe, zijn de A-merken vaak voordeliger dan het huismerk. Dat is ook de lol ervan. Het is niet dat ik zo sober mogelijk wil leven, maar juist zo luxe mogelijk voor zo weinig mogelijk geld. Met wat ik bespaar probeer ik nu een buffer op te bouwen zodat ik een tijdje rond kan komen mocht ik bijvoorbeeld weer zonder werk komen te zitten.

Mijn moeder zegt altijd dat ik knettergek ben: al die verschillende winkels af, altijd de folders uitpluizen. Vrienden zijn vooral verbaasd, hoe ik het voor elkaar krijg. Maar ook: dat je daar echt zin in hebt. Ja, het kost me wel veel tijd. Ik ben elke dag wel in de supermarkt te vinden, dus dat is algauw drie kwartier. En je bent zo anderhalf uur bezig om de folders te bekijken. Die weet ik online te vinden en ik heb zelfs wat trucjes om de folders van volgende week al te kunnen zien.

Verder lezen: Rijker dan jij ooit zult zijn: dit zijn de rich kids van Instagram

Ik ben Gierige Gerda eind februari begonnen en ik heb inmiddels al best wat volgers. Pas heb ik via Instastories ‘verslag’ gedaan van de Libelle Zomerweek, waar de beste koopjes te vinden waren. Daar kreeg ik veel leuke reacties op. Ik ben druk bezig wat naamsbekendheid te krijgen zodat ik kan blijven groeien en misschien wel een youtubekanaal kan starten. Wie weet kan ik er ooit mijn geld mee verdienen, dat zou wel ironisch zijn ja. Dat is niet per se mijn doel, ik doe het vooral omdat ik het leuk vind. Maar ach, a girl can dream, toch?’

Foto's: Prisca Visser

Reageer