Where lifestyle meets finance
Scheiden
Relaties | samenwonen | scheiden

Financieel advies is belangrijk wanneer je gaat scheiden

Uit elkaar gaan is nooit leuk. En buiten het feit dat het emotioneel heftig kan zijn, is het ook zo dat er vaak allerlei andere zaken geregeld moeten worden. Vele daarvan hebben ook met geld te maken. Daarom is financieel advies inwinnen bij scheiding of stoppen met samenwonen handig. Expert Maaike Verhoef legt uit waarom.

Advocaat of mediator

Wanneer je gaat scheiden schakel je waarschijnlijk de hulp in van een mediator of een advocaat. Je kunt kiezen voor een gezamenlijke advocaat of je kunt ieder een eigen advocaat inschakelen. De advocaat of mediator helpt je met het maken van afspraken over de echtscheiding en stelt een echtscheidingsconvenant op. Het verzoek tot echtscheiding moet altijd door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank.

Financieel advies

Het is verstandig om naast een advocaat of mediator ook financiële hulp in te schakelen. Een financieel adviseur kan je helpen bij de financiële afwikkeling van de echtscheiding en zorgt voor financieel inzicht en overzicht. Belangrijk voor je toekomst!

Waar moet je op letten wanneer je een financieel adviseur kiest?

Het is belangrijk dat de adviseur kennis heeft over financieel advies bij echtscheiding.Een Erkend Hypothecair Planner is gespecialiseerd in financiële vraagstukken waarbij de eigen woning een rol speelt en zal in het advies rekening houden met jouw financiële situatie direct na de scheiding, maar ook op de langere termijn. Dit is belangrijk omdat de keuzes die je tijdens de scheiding maakt geen belemmering mogen vormen voor toekomstige wensen of veranderingen in jouw situatie die we nu al kunnen voorzien.

De meeste adviseurs nemen de kosten voor het eerste gesprek voor hun eigen rekening. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de adviseur en je prettig en op je gemak voelt bij deze persoon. Je gaat tenslotte een intensief traject aan en wellicht is het wel een adviseur die jij gaat inschakelen bij alle financiële vragen in jouw leven. Maak dus met meerdere adviseurs kennis zodat je zeker weet dat je de juiste adviseur kiest die past bij jou.

Wanneer je na het eerste gesprek de hulp van de adviseur inschakelt moet je een opdracht tot dienstverlening tekenen waarin de gemaakte afspraken en kosten staan. Voor het regelen van een hypotheek voor een nieuwe woning moet je denken aan advieskosten tussen de €2.000,- en €3.000,-.

De woning

Wanneer jullie een gezamenlijke woning hebben moeten hier afspraken over worden gemaakt. Verkopen jullie de woning of blijft één van jullie in de woning wonen? Het is belangrijk om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Kun je de woning alleen op jouw naam krijgen of is dit wellicht niet haalbaar omdat je minder hypotheek kan krijgen dan nodig is? Wanneer je in een vroeg stadium financiële hulp zoekt krijg je al antwoord op deze vraag. Dit kan ook weer voor wat extra rust zorgen. Je leven staat tenslotte al genoeg op zijn kop.

Bij de verkoop van jullie woning zal de winst of het verlies door jullie samen gedeeld worden. Wanneer één van jullie in de woning wil en kan blijven wonen, dan zal de hypotheek moeten worden aangepast zodat de hypotheek op één naam wordt voortgezet. Misschien moet er ook een extra bedrag geleend worden om de ander uit te kopen.

Misschien ga je op zoek naar een nieuwe woning. Het zou dan fijn zijn wanneer je weet naar welke woningen je kunt kijken en of de bijbehorende maandelijkse hypotheeklasten goed te betalen zijn voor jou in jouw nieuwe situatie. Je kunt zo gerichter op zoek naar nieuwe woning.

Bezittingen en schulden

In het scheidingstraject maak je samen een verdeling van jullie gezamenlijke bezittingen en schulden. Spaar-en beleggingsproducten zullen ook verdeeld moeten worden. Je hebt in het verleden misschien wel samen met je partner een spaar-of beleggingsverzekering afgesloten voor de aflossing van je hypotheek of aanvulling op het pensioeninkomen. Wat zijn de mogelijkheden voor de verdeling en wat zijn de fiscale consequenties waar rekening mee moet worden gehouden?

Pensioen

Wanneer je getrouwd bent geweest moet je ook afspraken maken over de verdeling van het pensioen.  Het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen moet verdeeld worden, maar hier mag je ook andere afspraken over maken als je het hier samen over eens bent. Als ex-partners hebben jullie recht hebben op elkaars nabestaandenpensioen. Dit wordt ook wel bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Ook over dit onderwerp kun je andere afspraken maken. 

Soms is het nabestaandenpensioen op risicobasis geregeld. Dit betekent dat er na de scheiding geen recht op nabestaandenpensioen is. Maar ook wanneer je ex-partner van baan wisselt kan het nabestaandenpensioen komen te vervallen. Dit zou opgelost kunnen worden door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Het is goed om te weten wat de consequenties zijn voor jouw toekomstige pensioensituatie voordat je definitief een handtekening onder de afspraken zet. Goede financiële hulp van een adviseur is dus zeker een must wanneer je uit elkaar gaat!

Reageer