Where lifestyle meets finance
Janneke Juni 2016  Zuiver Koffie 10
Geld | Single | interview

Janneke: 'Mijn dochter schreef: Dank je wel dat je ons helemaal alleen onderhoudt'

Als single ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Hoe is dat en wat komt daar allemaal bij kijken? Janneke de Kler (36), zelfstandig ondernemer uit Leidschendam, vertelt hoe zij in haar eentje zorgt voor brood op de plank.

‘Ongeveer tweeënhalf jaar geleden stond mijn leven binnen één dag volledig op zijn kop. Ik voelde me al een tijdje niet lekker in mijn werk en had besloten om te gaan freelancen. Op de dag dat ik mijn baan opzegde, vertelde mijn man me dat hij wilde scheiden. Dat dat zo samenviel was heel bizar. 

Aan de andere kant was het ook heel mooi - voor mij in ieder geval. Mijn oude leven was weg: ik was mijn werk en mijn huwelijk kwijt, en het was direct duidelijk dat ik in mijn eentje ook niet in ons huis kon blijven wonen met mijn twee dochters. Voor mij lag een blank canvas. Ik moest helemaal opnieuw beginnen, hoe wilde ik dat aanpakken? Dat voelde heel erg bevrijdend, ik had niets te verliezen.

Ik ben terugverhuisd naar Leidschendam zodat ik bij mijn ouders in de buurt was. Ik had een beetje geld meegekregen van mijn oude baas en kon wat spullen uit ons huis meenemen. In die periode heb ik veel aan mijn ouders gehad. Ik leende geld van hen voor een wasmachine en een koelkast - geld dat ik zou kunnen terugbetalen zodra het huis verkocht zou worden. Ik heb toen wel geleerd dat ik van heel weinig rond kan komen.

In de twee jaar dat ik mijn eigen bedrijf run, heb ik me maar één dag zorgen gemaakt over geld. Dat was redelijk in het begin. Twee opdrachtgevers waren laat met betalen en de bodem van mijn geldpot kwam in zicht terwijl ik wist dat er rekeningen aankwamen. Ik heb één dag lopen piekeren, maar dacht al heel gauw: dit helpt geen zak. De situatie wordt niet anders als je je zorgen maakt. Als je daarmee ophoudt, ontstaat juist de ruimte om dingen te doen die de situatie beter maken. Zoals de opdrachtgever bellen om te vragen wanneer hij gaat betalen, of in je netwerk op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten.

Het grootste voordeel op financieel gebied van het single zijn is de vrijheid. Ik hoef aan niemand te verantwoorden wat ik uitgeef en waarom. Ik heb in het begin zakelijk geïnvesteerd in een ‘Video Business School’, waar ik leerde video’s te maken. Ik had het niet per se nodig en had er weinig financiële ruimte voor, maar het voelde goed en dus heb ik het gedaan. Nu draait mijn een online videoshow LefcoachingTV al een jaar. Dit voorjaar geef ik een feest voor honderd vrouwen uit mijn netwerk om dat te vieren. Ook zo’n investering die niet direct geld oplevert, maar gewoon goed voelt.

Inmiddels loopt mijn bedrijf heel goed en hoef ik me absoluut geen zorgen te maken. Iemand zei laatst tegen me: “Je betaalt jezelf uit alsof je niets verdient!” En het is waar, ik kan mezelf makkelijk meer uitbetalen, maar ik merk dat ik nog steeds in de zuinigheidsmodus sta. Ik investeer het liever in mijn bedrijf. Mijn levensstandaard is ook anders dan een paar jaar geleden. Ik woon kleiner en rijd een kleinere auto, maar ik heb er ontzettend veel vrijheid voor teruggekregen.

Toen we een half jaar met z’n drietjes woonden, kreeg ik een briefje van mijn oudste dochter: “Lieve mama, dankjewel dat je ons al een half jaar eten geeft en onze school betaalt, helemaal alleen.” Ook al praat ik niet heel bewust met mijn dochters over financiële onafhankelijkheid, krijgen ze het dus wel mee. Ik leef het voor dat je ook als vrouw in je eentje een gezin kunt onderhouden en leuke dingen kunt doen.’Hoera, ons boek 'De Financiele Detox' ligt nu in de winkels. Bestel jouw exemplaar via bol.com!

Reageer