Where lifestyle meets finance
Auto Prive Zakelijk
Ondernemen | Auto | BTW terugvragen

Gebruik jij je privé-auto ook zakelijk? Kijk dan of je BTW kunt terugvragen!

Dat je je gereden kilometers kunt declareren, dat weten we allemaal wel. Maar dat je ook BTW kunt terugvragen over bepaalde dingen, dat wist ik dus niet. Dit is een tip die velen van ons extra geld gaat opleveren. Lees snel verder!

Bewaar je bonnen

Iedere declaratie bij je bedrijf begint met een bonnetje. Voor deze declaratie heb je nodig: je brandstof- en garagebonnen! Vanaf nu niet meer weggooien dus. 

Bereken

“Hoeveel mag je daarvan dan declareren?”, is al snel de vraag. Je leest er meer over op de site van de Belastingdienst. Waar het op neerkomt is:

- Houd je een administratie bij van je kilometers? Dan kun je berekenen welk percentage zakelijk is en welk percentage privé. Het percentage dat je zakelijk hebt gereden deel je op het totale BTW-bedrag van onderhoud en brandstof en dat mag je aftrekken.

- Houd je geen kilometeradministratie bij? Dan mag je alle BTW aftrekken. Maar niet te vroeg juichen of je administratie weggooien: je moet aan het einde van het jaar de afgetrokken BTW dan wel corrigeren door 1,5% van de catalogusprijs (inclusief BTW en BPM) aan te geven als verschuldigde BTW. Bereken dus vooraf goed of het dan in totaal interessant is. 

Voorbeeld: Stel, ik heb een auto met een cataloguswaarde (inclusief BPM en BTW) van EUR 20.000,-, dan moet ik EUR 300,- betalen. Als ik dan EUR 500,- kan declareren gedurende het jaar, heb ik EUR 200,- verdiend. Het hangt er dus even van af hoeveel kilometers je jaarlijks zakelijk rijdt. 

Doe aangifte

Het aangeven van de BTW kan mee in de kwartaalaangifte. Het betalen van de BTW wanneer je geen administratie bijhoudt, gaat jaarlijks. 

We hopen dat jij hierdoor weer wat extra centen hebt bespaard!

Hou jij eigenlijk een kilometeradministratie bij? Laat het ons hieronder even weten!

Reageer