Where lifestyle meets finance
Geld Lenen Van Je Ouders Om Een Huis Te Kopen
Hypotheek | huis kopen

Geld lenen van je ouders voor de aankoop van een woning: zo werkt het

Stel, je hebt je droomhuis gezien. En je bent in de gelukkige positie dat je ouders een extra centje hebben waar ze jou een beetje mee op weg kunnen helpen. Het klinkt als een droomscenario, toch? In Nederland zijn er ook steeds meer mogelijkheden gekomen waarop ouders hun kinderen financieel kunnen helpen om hun droomhuis te kopen. We zetten ze even voor je op een rij. 

Geld lenen van je ouders voor de aankoop van een woning: dit zijn de mogelijkheden

Schenking

Allereerst, de schenking. Daar hebben we de afgelopen jaren het meest van gehoord. Je ouders geven (je leest het goed!) jou dan geld. Om te zorgen dat je daar geen extra belasting over hoeft te betalen, is het goed om even rekening te houden met het volgende:

- Eenmalige schenking: je ouders mogen jou (en eventuele andere eigen kinderen) eenmalig maximaal €25.449 (2017) op je bankrekening storten, mits je tussen 18 en 40 jaar bent. 

- Extra schenking eigen huis: in 2017 geldt ook een eenmalig verruimde schenkingsvrijstelling van €100.000,-. De voorwaarde is dan wel dat je dit gebruikt voor de aankoop van je huis, de verbetering / onderhoud ervan of het aflossen van je hypotheek voor dat huis.

Dat is nog eens een gouden start. 

Lening

Je kunt uiteraard ook geld lenen van je ouders. Voor deze mogelijkheid zou je kunnen kiezen wanneer dat gunstigere voorwaarden biedt of er dan meer mogelijkheden zijn. Je bent echter wel aan wat regels gebonden:

- Je lening moet bij de Belastingdienst geregistreerd worden. Je geeft hem dus ook gewoon aan in je inkomstenbelasting. Hoe dat moet? Lees deze link even. Registratie is benodigd om hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen. 

- Je moet wel gewoon rente betalen aan je ouders. Anders is het namelijk meer een gift en heb je te maken met andere voorwaarden. 

Ga je voor deze optie? Dan hebben we nog twee tips waar je rekening mee kunt houden:

1. Stel een contract op. Je bent niet verplicht om dit via de notaris te doen, maar het is wel fijn als het ergens vastligt. Enerzijds om discussies met je ouders te voorkomen, anderzijds om ook discussies met familieleden te voorkomen, bijvoorbeeld in het geval van overlijden. 

2. Houd er rekening mee dat de bank deze lening wel meeneemt in haar berekening voor een hypotheek. Je kunt dus niet maximaal lenen bij de bank en lenen bij je ouders. Je moet beide leningen namelijk wel terug kunnen betalen. 

Garantstelling

Je ouders kunnen zicht garant stellen voor jouw hypotheek. Feitelijk tekenen ze dan een akte waarmee ze verklaren jouw hypotheeklasten te zullen betalen als jij het niet meer kunt (of doet). Deze variant wordt alleen bijna niet meer verstrekt.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden dan de mogelijkheden die we hierboven hebben beschreven. Je ouders kunnen het huis bijvoorbeeld kopen en dat je het huurt, maar eerlijk gezegd zijn die mogelijkheden allemaal een stuk minder gunstig voor je ouders. We denken dat bovenstaande opties het meest aantrekkelijk zijn voor alle partijen. 

Heb jij een schenking of lening van je ouders gekregen? Zijn er nog zaken waar anderen op moeten letten? Laat het hieronder dan even weten!

Reageer