Where lifestyle meets finance
Geld Uitlenen Aan Familie
Geld | Uitlenen | Familie

Geld uitlenen aan je familie

Met familie moet je wandelen, niet handelen. Heb je weleens van die uitspraak gehoord? Ik vind het best een goede tip. Want geld uitlenen aan familie of vrienden kan ‘tricky’ zijn. Wanneer je het geld niet meer terug krijgt bijvoorbeeld. En vaak is een geld uitlenen slechts een tijdelijke oplossing. Zeker wanneer er meer speelt, zoals financiële problematiek.

Natuurlijk, ook ik heb in mijn studententijd mijn vader wel eens lief aangekeken als ik krap bij kas zat. Maar na mijn studententijd vond ik dat toch echt te gênant worden. Ik geef het toe: ik sta nu liever af en toe rood wanneer ik iets te enthousiast de bloemetjes heb buitengezet, dan dat ik mijn hand moet ophouden bij mijn familie. En zo heeft ieder van ons daar een mening over.

Maar wat doe je, als een geliefd familielid jou vraagt om geld te lenen en je het vermoeden hebt dat het er meer speelt, bijvoorbeeld schulden of een gevalletje niet-zo-goed-met-geld-kunnen-omgaan? Dan is het vaak beter om nee te zeggen. Want iemand die steeds moeite heeft om financieel rond te komen of schulden heeft, help je door juist geen geld uit te lenen.

Klinkt misschien krom, maar dat is het niet. Een vraag om geld of een lening kan een aanwijzing zijn dat er grotere problemen spelen. Door het geld te lenen wordt de oorzaak van het probleem niet aangepakt, maar hou je het probleem eigenlijk in stand. Je helpt dus niet echt, ondanks het feit dat het wel soms zo voelt. Als je dat in gedachten houdt, is het makkelijker om nee te verkopen, ook aan jezelf.

In de praktijk is dat soms makkelijker gezegd, dan gedaan. Wanneer een familielid in nood is, wil je diegene in de eerste instantie waarschijnlijk helpen. Nee zeggen voelt misschien lastig, maar het wil niet zeggen dat je gelijk je rug naar diegene toe hoeft te keren. Integendeel. Je kunt ook doorvragen naar de achterliggende problemen of de financiële situatie. Vervolgens kun je actief meedenken in andere oplossingen. Als je bijvoorbeeld merkt dat jouw familielid financieel overzicht mist, zou jij kunnen helpen met het ordenen van de financiële administratie.

Wanneer iemand jouw hulp om mee te zoeken naar andere oplossingen accepteert, en het blijkt dat hij of zij schulden heeft, ga dan eens samen naar handige sites als zelfjeschuldenregelen.nl. Of zoek samen uit of schuldhulpverlening een optie is en ga bijvoorbeeld mee naar het eerste gesprek. Dat is pas het soort ondersteuning wat helpt. Let op: neem het niet uit handen, maar doe het samen. Daar leert de ander het meest van.

Wees in ieder geval duidelijk in je communicatie. Overvalt iemand je ineens met een vraag om geld te lenen? Laat je dan niet onder druk zetten, maar vraag goed door naar de reden. Weet je even niet wat je moet zeggen? Zeg dan dat je er even over nadenkt en kom er later op terug met een antwoord. Leg uit dat je dat je geen geld wilt uitlenen, maar dat je wel mee wilt denken in andere oplossing. Het is je goed recht om ‘nee’ te zeggen, ook als het om familie gaat.

Hoe denk jij hierover? Leen jij wel eens geld uit aan familie? Of heb jij zelf geld van familie geleend? Welke ervaringen heb jij hiermee?

Reageer