Where lifestyle meets finance
Geld Uitlenen Tiener
Kinderen | Geld uitlenen

Geld uitlenen aan je tienerkind: ja of nee?

Bij mijzelf duurt het (gelukkig) nog even voordat ik er mee te maken zal krijgen, maar er komt vast een dag waarop mijn dan tienerzoon mij vraagt of hij geld van mij mag lenen. Voor nieuwe kleding, een nieuwe mobiele telefoon of voor iets wat op dat moment helemaal in is. Als moeder wil ik natuurlijk dat mijn kroost niets tekort komt, maar ik weet niet zo goed of ik er wel goed aan zou doen om mijn kinderen geld te lenen.

Geld uitlenen aan je kind: goed of niet? 

Op internet wordt al snel duidelijk dat je iemand niet per se helpt door hem of haar geld te lenen. Niet zo gek ook. Geld lenen om een ander financieel gat te vullen, zet geen zoden aan de dijk en zorgt misschien juist wel voor nog meer problemen. Nu zal een tiener niet heel snel geld lenen om een andere lening mee af te lossen, maar toch. Ik vraag me af in hoeverre je kinderen moet leren dat geld lenen normaal is. Jong geleerd is immers oud gedaan, toch? Als je ze nu niet meegeeft dat ze ergens voor moeten sparen, dan zullen ze later ook minder snel geneigd zijn om geld apart te leggen voor grotere aankopen. 

Wanneer zou ik wel geld uitlenen?

Ik kan me ook voorstellen dat er uitzonderingen zijn. Dat je soms net wel een reden goed genoeg vindt om even die €100,- voor te schieten. Dat ene hebbeding is bijvoorbeeld nu enorm afgeprijsd of er moet vast een voorschot voor een vakantie worden betaald terwijl het vakantiewerk nog gedaan moet worden. Alleen in uitzonderingsgevallen zou ik denk ik voor de bijl gaan, maar dan wel met hele goede afspraken. 

Afspraken maken wanneer je geld uitleent aan je kind

En welke afspraken kun je dan maken wanneer je geld uitleent aan je kind? Wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet. 

> Waar wordt het geleende geld aan uitgegeven?

> Wanneer wordt het geld uiterlijk terug betaald? 

> Wordt het bedrag in één keer terugbetaald of mag je kind gefaseerd terug betalen?

> Wat gebeurt er wanneer het geld niet op tijd wordt terug betaald? Welke (financiële) gevolgen heeft dit?

Zet alle gemaakte afspraken op papier en zet er beiden een handtekening onder. Zo heb jij als ouder iets om op terug te vallen wanneer zoon-of dochterlief de gemaakte afspraken niet nakomt. Handig toch?

Heb jij weleens geld uitgeleend aan je kind en zo ja, wat zijn je ervaringen hiermee?

Reageer