Where lifestyle meets finance
Geld Verdienen Bloggen
Bloggen | Geld verdienen

Geld verdienen met je blog - hoe dat?

Of je nu gek bent van beauty, koken (of vooral eten), hardlopen, mode of kinderen: er is geen onderwerp waar nog geen blogger zich over heeft ontfermd. Voor sommigen is het bloggen zelfs een fulltime job waar ze hun boterham mee verdienen. Hoe doen ze dat?

Advertenties

Veruit de meeste inkomsten halen bloggers uit advertenties. Dat werkt eigenlijk net zoals op tv of in een tijdschrift: bedrijven betalen voor ruimte op een blog. Dat kan in de vorm van een banner, een pop-up advertentie of een advertorial. Een advertorial is een artikel waarin de blogger een product of dienst van dat bedrijf bespreekt.

Affiliate

Nog een manier om geld te verdienen is affiliate marketing. Dit houdt in dat bloggers direct linken naar een bepaald product dat zij aanraden. Ze krijgen dan een deel van de opbrengst uit de verkopen via hun blog.

Youtube

Veel bloggers hebben ook een Youtube-kanaal waar ze vlogs of how-to video’s op posten. Afhankelijk van hoe vaak die video’s worden bekeken en hoeveel volgers ze hebben, kunnen bloggers daar ook een zakcentje aan verdienen. Youtube plaatst namelijk reclames voor de video’s en hoe meer mensen die zien, hoe meer bedrijven daarvoor willen betalen.

Aangesloten bij een bureau 

De meeste professionele bloggers hebben zich aangesloten bij een mediabureau. Die onderhandelen voor hen met bedrijven over de advertentiekosten en zoeken naar bedrijven die met hun bloggers willen samenwerken. Een groot voordeel, want zo kunnen de bloggers zich helemaal op de inhoud van hun blog richten.

Anna Nooshin van NSMBL vertelt dat ze ongeveer drie- tot vierduizend euro kan vragen voor een productpromotie. ‘Maar dan moet je wel op al je platformen aandacht geven aan het merk.’


Wat schuift het?

Maar hoeveel levert dat nou eigenlijk op, zo’n blog? De bloggers die bij een mediabureau zitten hebben een geheimhoudingsplicht, ze mogen niet vertellen hoeveel ze verdienen. En de meesten willen dat ook niet. Exacte bedragen zijn dus moeilijk te noemen, maar hier en daar laten de bloggers nog weleens wat los over hun verdiensten.

Mascha van Beautygloss schreef op haar website: ‘Ik verdien genoeg om goed van te leven, om wat vaker per jaar op reis te gaan. Ik verdien meer dan modaal.’ De prijs voor een gesponsorde Instagrampost van blogger Yara Michels van Chapter Friday begint volgens haar mediabureau vanaf ‘een paar honderd euro’. Anna Nooshin van NSMBL vertelt dat ze ongeveer drie- tot vierduizend euro kan vragen voor een productpromotie. ‘Maar dan moet je wel op al je platformen aandacht geven aan het merk.’

Lijkt het je wat om geld te verdienen met je blog? Zorg dan voor een specifieke doelgroep en breid die zo veel mogelijk uit. Als je doelgroep specifiek genoeg is en goed bij een bedrijf of merk past, hoef je niet eens duizenden volgers te hebben om er geld mee te verdienen. Mediabureaus als Instacreators heten je dan al welkom vanaf ongeveer 500 volgers. Wil je net zoveel kunnen vragen als Anna Nooshin? Dan moet je aan de slag, want het wordt een flinke klus om haar 333 duizend Instagramvolgers en 120 duizend Youtube-abonnees te toppen.

Reageer