Where lifestyle meets finance
Deisy
Geldvragen aan | Jij en geld

Geldvragen aan Deisy

Deisy Amelsbeek (29) is sinds augustus 2016 onderneemster. Met Amelsbeek Media helpt zij bedrijven met al hun tekstuitingen en social media kanalen. Ze woont samen met haar vriend en twee kittens in Amsterdam en is dol op lekker eten. Om niet helemaal dicht te groeien kun je haar regelmatig in haar hardloopschoenen vinden. Haar ultieme genietmoment? Kopjes verse muntthee drinken met inspirerende mensen. Tijd om haar wat geldvragen te stellen! Lees je mee?

1. Hoe is jouw relatie met geld?  

Mijn relatie met geld is erg positief. Mijn ouders hebben mij op jonge leeftijd al de waarde van geld meegegeven. Ik ben dan ook iemand die meer geld spaart dan uitgeeft. Shoppen doe ik wel, maar ik ben niet iemand die zichzelf erin kan verliezen. Impulsieve aankopen heb ik dan ook bijna niet. Ook praat ik gemakkelijk over geld. Voor mij hoeft het allemaal niet zo geheimzinnig te zijn. Uiteindelijk zegt geld in mijn optiek niets over wie je bent en wat je in je hebt.  

2. Wat is jouw geldtype volgens onze geldtypetest? 

Volgens de geldtypetest van How 2 Spend It ben ik een beheerder: een type dat houdt van balans en kwaliteit, orde en overzicht. Ik herken mijzelf hier zeker in. Ik ben iemand die veel voor andere mensen over heeft als het op geld aankomt, maar voor zichzelf extra zuinig is. Ik geef geld niet zomaar uit: meestal is het een weloverwogen beslissing. Dit geldt vooral voor grote uitgaven. Daarentegen vind ik het heerlijk om met vrienden uit eten te gaan of leuke dingen te doen. Hier geef ik dan ook zonder moeite geld aan uit waarbij ik – bijna – niet let op wat het mij dan kost. Die balans werkt voor mij echt prima. 

3. Ondernemen gaat vaak samen met wisselende (en soms onzekere) inkomsten. Hoe ga jij hier mee om?

Ik betaal mezelf maandelijks een bepaald bedrag uit. Dit is een bedrag waarvan ik weet dat ik mijn vaste lasten kan betalen én leuke dingen kan doen. Alles wat ik daarboven verdien, zet ik opzij voor een maand waarop het wellicht iets minder gaat. Op die manier neem ik die onzekerheid voor mezelf weg. Ja! Ik houd echt van financiële buffers. 

4. Je bent ondernemer en bent voor het investeren in jezelf. Je schreef daar onlangs en blog over. Waar let jij op als je gaat investeren in jezelf? 

Zoals ik al schreef kijk ik naar de impact die de investering voor mij persoonlijk kan hebben. Wat ga ik eruit halen? Wat kunnen mijn resultaten worden? Maar ook: hoeveel tijd moet ik erin investeren om het maximale eruit te halen. Ik vind het namelijk belangrijk dat als ik een uitgave doe, ik hier het maximale resultaat uit probeer te halen. Voor mij is het anders een verspilling van geld geweest. (Lees hier het blog over investeren in jezelf.)

5. Welke financiële tip zou jij iemand meegeven die voor zichzelf gaat beginnen? 

Zorg voor een goed en doordacht financieel plan. Ik heb in het begin een financieel plan voor mezelf opgesteld. Wat heb ik nodig om rond te komen? Wat is mijn financiële doel? En hoeveel maanden geef ik mijzelf om dit doel te behalen? Ook is het belangrijk om gelijk een goede administratie aan te leggen. Ik heb hierdoor altijd inzichtelijk gehad of mijn bedrijf financieel gezond was, wat de groei van mijn bedrijf was en waar eventueel nog kansen lagen. En de beste tip? Investeer geld in een goede boekhouder voor je inkomstenbelasting. Dat gaat je hoe dan ook geld opleveren. 

6. Wat is jouw dure guilty pleasure?

Alles wat met gezelligheid te maken heeft, is voor mij een dure guilty pleasure! Ik kan met gemak geld uitgeven aan gezellige etentjes, mooie vakanties of leuke activiteiten. Op zulke momenten verlies ik weleens het overzicht. Op zich vind ik dat trouwens niet altijd erg hoor. Zonder deze leuke momenten is geld immers alleen maar geld en staat het leeg en kaal op je bankrekening. Het is juist wat je met geld kunt doen dat mij zo aantrekt.

Reageer