Where lifestyle meets finance
Noami Zakenmeisje
Geldvragen | Zakenmeisje

Geldvragen aan Naomi Vlietman van Zakenmeisje.nl

Naomi Vlietman (28), woont samen met Alexander en is al 5 jaar ondernemer. Ze is de founder van Zakenmeisje.nl, een online platform waar ambitieuze jonge vrouwen worden geïnspireerd en gemotiveerd om hun dromen waar te maken en een succesvol bedrijf op te zetten.  Ze is gek op reizen, hardlopen en (healthy) food; hier gaat een groot deel van haar geld dan ook aan op.

1. Hoe ben jij met geld? 

De manier waarop ik met geld omga is in de laatste jaren wel veranderd. Tot zo'n 4 jaar geleden gaf ik geld uit als water en stond ik zelfs vaak rood. Daar had ik totaal geen problemen mee; als ik maar alles kon doen en kopen wat ik wilde. Tegenwoordig zorg ik dat ik altijd een goede buffer heb en denk ik beter na over waar ik mijn geld aan uitgeef. Dat heb ik een beetje overgenomen van mijn vriend, die juist enorm zuinig is. Ik ga ook steeds vaker voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit; beter één keer geld uitgeven aan iets wat jaren mee gaat, dan aan iets wat je na een paar maanden weer weg kunt gooien.

Er zijn altijd dingen waar je op kunt besparen zodat je kunt doen of kopen wat je echt wilt. Maar dan moet je wel keuzes maken.

2. Waar spaar je voor?

Ik ben altijd aan het sparen voor een mooie reis. Ik houd enorm van reizen en heb al meerdere keren in het buitenland gewoond (Australië, Verenigde Staten & Canada). Aan kleding en andere materiële zaken hecht ik niet zoveel waarde. Ze zeggen weleens dat reizen het enige is dat geld kost en je rijker maakt, daar ben ik het volledig mee eens! Mijn droom is dan ook om als digitale nomade de wereld over te trekken. Steeds een paar maanden op een mooie plek in de wereld leven, afgewisseld met een paar maanden thuis in Nederland; want dat blijft altijd mijn thuis.

3. Wat heb je vroeger meegekregen over geld? 

Mijn ouders wilden altijd het allerbeste voor mij (nog steeds) en ik kreeg dus vrijwel alles wat ik wilde. We waren zeker niet arm, maar ook niet super rijk; gewoon gemiddeld. Toch kreeg ik op mijn 9e een paard en kon ik op mijn 17e naar Amerika voor een jaar High School. Voor mij was dit heel vanzelfsprekend, maar ik realiseer mij nu heel goed dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Hier heb ik van geleerd dat je keuzes moet maken in waar je je geld aan uitgeeft, want dat is wat mijn ouders deden. Wil je echt heel graag die mooie reis maken? Dan kan je misschien een aantal maanden niet shoppen of lunchen met vriendinnen. Ik hoor mensen ook vaak zeggen dat ze graag een bedrijf zouden willen, maar dat ze er geen geld voor hebben. Ik geloof dat als je iets echt graag wilt, het mogelijk is. Er zijn altijd dingen waar je op kunt besparen zodat je kunt doen of kopen wat je echt wilt. Maar dan moet je wel keuzes maken.

4. Wat is de beste geldtip die je ooit gehad hebt?

Jezelf afvragen of je iets echt nodig hebt, of echt héél graag wilt hebben, voordat je het koopt. Deze tip komt van mijn vriend. Koop iets niet meteen als je het ziet, maar denk er nog even over na. Als het dan weken later nog in je hoofd zit weet je dat je het echt wilt. Ben je het alweer vergeten, dan heb je het blijkbaar ook niet nodig. Dit heeft mij al heel wat geld bespaard, maar er ook voor gezorgd dat ik toch dat enorm dure concertkaartje voor Beyoncé heb gekocht; ik kon het niet uit mijn hoofd krijgen en het was het geld dubbel en dwars waard!

5. Wat is de grootste miskoop die je ooit gedaan hebt? 

Dat is een knalroze jurk die ik voor de Dutch Wedding Awards heb gekocht. Ik wilde graag een nieuwe cocktailjurk voor deze speciale avond en een collega weddingplanner nam mij mee naar een boetiek zaakje bij haar in de buurt. Op een gegeven moment had ik zoveel jurken gepast dat ik mij bezwaard voelde om niks te kopen en ging ik voor de jurk die ik nog enigszins ok vond. De jurk kostte € 150 euro; ik deed alsof ik dit niet enorm veel geld vond, maar eigenlijk was het een rib uit mijn lijf. Ik heb hem die avond wel gedragen, maar daarna nooit meer. Zonde! 

Reageer