Where lifestyle meets finance
Suzanne Van Duijn
Geldvragen aan

Geldvragen aan Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (27) is Freelance pr- & communicatieadviseur en blogger (www.suusjehq.nl is bedrijfswebsite, www.artikel255.nl is mijn persoonlijke blog). Suzanne is naast online ondernemer ook vooral een wereldreiziger en een happiness junkie. Ze is gek op reizen, schrijven, ‘online’, eten, nieuwe en actieve dingen doen. Tijd om haar een aantal geldvragen te stellen!

1. Hoe ben jij met geld? (ben je iemand die veel spaart of heb je bijvoorbeeld een gat in je hand)

“Mijn eerste ingeving was het laatste! Maar aan de andere kant: ik kan altijd mijn rekeningen betalen, kan blijkbaar genoeg sparen om veel te reizen en koop al jaren steeds minder materiële zaken. Wie weet ben ik dan toch eindelijk financieel verantwoord geworden! Zeker nu ik voor mezelf ben begonnen denk ik beter na over geld. Ik kan namelijk niet rekenen op een vaste salaris elke maand en als ik ziek ben of vakantie wil, krijg ik niet doorbetaald.”

2. Welke overtuigingen over geld heb je meegekregen van vroeger? 

“Voor zover ik weet hadden mijn ouders nooit geldproblemen. Ik kreeg zakgeld en later kleedgeld. Vanaf mijn dertiende had ik een bijbaantje. Ik heb dus altijd ‘geld gehad’ en als ik één les heb meegekregen van mijn ouders is het dan je niet zomaar een lening aangaat. Ook heb ik de sterke overtuiging dat ik financieel onafhankelijk wil zijn van anderen. Ik word graag mee uiteten genomen door mijn vriend, maar ik wil niet op zijn zak teren. Vrouwen die een rijke vent zoeken? Daar heb ik niets mee! Dat is mijn eer te na.”

Mocht er ooit een grote opdrachtgever wegvallen of mijn laptop begeeft het, dan wil ik niet hoeven aankloppen bij mijn vriend.”

3. Heb je die overtuiging overgenomen?

“Ik houd niet van lenen. Eerst verdienen, dan uitgeven. Als ik nu geen geld heb, zou ik nooit een weekendje weg gaan met een vriendin en haar dat laten voorschieten. Ik houd er niet van om achter de feiten aan te lopen. Al heb ik wel een creditcard en een studieschuld, hehe. Maar net als mijn ouders ben ik ook wel van het uitgeven. Als je iets wilt hebben, en je hebt het geld, dan koop je het.”

4. Praat jij makkelijk over geld?

“Best wel denk ik. Als iemand me vraagt wat ik verdien, wil ik dat best vertellen. Ik werk sinds dit jaar voor mezelf, en ben trots op elke cent die ik nu ‘zelf’ verdien.”

5. Waar spaar je voor en hoe hou je jezelf gemotiveerd om te sparen?

“Ik spaar altijd voor mijn volgende reis. Daar heb ik een apart ‘spaarmapje’ voor geopend op mijn Internetbankieren. Ook zet ik direct mijn BTW en belastingreservering apart. Verder ben ik aan het sparen voor een goede buffer, want als zelfstandig ondernemer – en wie niet eigenlijk – heb je nooit 100% zekerheid. Mocht er ooit een grote opdrachtgever wegvallen of mijn laptop begeeft het, dan wil ik niet hoeven aankloppen bij mijn vriend.”

6. Geld lenen / lening afsluiten: hoe sta jij hier tegenover?

“Zoals ik net al zei: ik leen niet graag. Behalve mijn studieschuld, heb ik nooit echt geleend. Ooit eens een paar honderd euro van mijn vriend toen ik blut en werkloos terugkwam van een lange reis. Dat vond ik best erg. Gelukkig vond ik snel weer werk en heb ik hem meteen terugbetaald. Tijdens mijn studie heb ik bijgeleend vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen op mijn negentiende. Ik heb altijd naast mijn studie een bijbaan gehad, maar zeker het laatste jaar (toen ik geen studiefinanciering meer kreeg) kwam er niet genoeg binnen. Ik had ook kunnen kiezen voor minder leuke dingen doen natuurlijk, maar dat was het me op dat moment niet waard. Een afweging die niet iedereen zou maken misschien, maar ik heb er geen spijt van.”

7. Welke geldtip zou jij willen meegeven aan anderen?

“Eigenlijk geen rocketscience, maar ga geen leningen aan voor dingen die je niet nodig hebt. Probeer verder altijd te sparen. Mocht je een tegenvaller hebben of opeens een sterke drang hebben om naar de andere kant van de wereld te vliegen, dan kan dat! En betaal altijd je rekeningen op tijd. Meestal betaal ik ze zelfs direct als ik ze binnen krijg. Betalen moet je toch wel, en anders geef ik het geld misschien aan iets anders uit. Of plan de betaling in ieder geval vast in, anders vergeet je het weer en krijg je straks een aanmaning of boete. Maar mijn laatste advies: geniet ook nu van je geld! Ik blijf toch ook een spender en ben alles behalve een oppotter. Een buffertje is handig, maar ik wil niet doodgaan met tonnen op de bank. Ik wil niet denken: had ik er maar van genoten toen ik dat kon. Je leeft nu, enjoy! Reizen is de beste investering die je kunt maken!”

Ben jij een doener, een pionier of toch meer een zorger? Doe hier de geldtypetest van How 2 Spend It en krijg meteen meer inzicht in jouw relatie met geld.

Reageer