Where lifestyle meets finance
Pexels Photo 1036622
Geld l Administratie

Girls. Maak de post van de bank zelf open!

Renée was laatst bij een vriendin op visite, die de brieven van de bank apart legde voor haar man. Shocking, vond ze dat. Het is 2018, dames. Tijd om die post zelf open te maken en je erin te verdiepen.

We zaten samen aan de keukentafel aan een kop thee. Koekje erbij. Misschien twee. Oké, ik geef toe: de hele rol ging op. We hadden het over werk, onze kids, de mannen, natuurlijk. Ze stond op om haar telefoon te pakken om een foto te laten zien van een outfit die ze op Instagram voorbij had zien komen. Daar op het kastje waar haar telefoon aan de oplader lag, zag ik een stapeltje ongeopende brieven liggen. ‘Laat je ze liggen tot je ermee kunt kwartetten?’ vroeg ik. Ze vertelde dat dat brieven van de bank, van de belastingdienst en van hun verzekeraar, waren. Over ingewikkelde dingen waar zij niet over ging. En dat ze die brieven altijd bij elkaar legde voor haar man. Zodat hij ze open kon maken en af kon handelen.

Verder lezen: Administratie: weggooien of bewaren?

Ik fronste. Dat had ze kunnen verwachten, natuurlijk. Ik roep niet alleen hier en op mijn andere website PorteRenee.nl dat we ons meer in onze geldzaken zouden moeten verdiepen. Ik roep het ook al jaren privé tegen iedereen die het wel en ook niet wil horen. Vrouwen voorop. Kom op, ladies. Sta je mannetje. Je verdient je eigen geld, je koopt je eigen spullen, zorg dan ook dat je je eigen financiën snapt. En nu bleek dat die oproep bij mijn eigen vriendin gewoon het ene oor in en het andere oor uit was gegaan.

Ik vroeg haar waarom ze de brieven niet open maakte. ‘Te ingewikkeld,’ antwoordde ze. Ze snapte er niks van. Moeilijke woorden. Ingewikkelde producten. Haar man snapte dat soort dingen, zij niet. ‘Hoe denk je dat het komt dat je man dat wel snapt?’ Nu was zij degene die fronste. ‘Je man snapt die brieven omdat hij er ooit voor is gaan zitten. Omdat hij zich erin verdiept heeft. Omdat hij eens de Belastingtelefoon of de bank belde voor uitleg. Omdat hij zijn financiële situatie serieus neemt. Niemand wordt geboren met die kennis, die moet je zelf opdoen.’

Ik moest lullen als brugman. Echt waar. Ze vond het saai, had er geen zin en vroeg zich vooral af waarom ik er zo op stond. Het was maar geld, zei ze. Geld bepaalt anders (mede) wel cruciale dingen in je leven, zoals…

= in wat voor huis je woont

= of je in dat huis kunt blijven wanneer je relatie op de klippen loopt

= wanneer je kunt stoppen met werken

= of je kinderen kunnen studeren (zonder schulden te maken)

Om maar eens een paar dingen te noemen.

Verder lezen: De beste Financiële Detox liedjes op een rijtje

Met tegenzin ging ze overstag. In plaats van de stad in te gaan die middag, besloten we door haar administratie te gaan. Muziekje aan, ondertussen slechte moppen vertellend. Onder het genot van nog meer thee, een nieuwe rol koekjes en later een wijntje, spitten we alles door. Van haar hypotheekpapieren (hoe werkt zo’n hypotheek eigenlijk) tot haar verzekeringen (een dubbele opgezegd, hoera!) en die blauwe brieven van de Belastingdienst (leuker kan ik dat ook niet maken). Ik ben misschien een money-nerd, maar ik vond het een supergezellige middag. En mijn vriendin gaf schoorvoetend toe dat ze toch wel blij was dat ze dit nu allemaal weet.

Is het bij jou hoog tijd voor een middagje spitten? Gebruik de How2SpendIt-tabbladen. Die kun je lekker makkelijk zelf thuis uitprinten. Ze helpen je om je administratie overzichtelijker (en een stukje vrolijker) te maken. Download ze hier helemaal gratis.

Reageer