Where lifestyle meets finance
Goede Doelen
Geld | goede doelen

Goede doelen aan de deur. Wat doe jij?

Elke woensdag ben ik thuis aan het werk en ik kan er de klok op gelijk zetten: elke week belt er een student aan voor een goed doel. Waarschijnlijk is het bij ons in de wijk op woensdag raak omdat hier veel jonge gezinnen wonen, maar om heel eerlijk te zijn ben ik er wel een beetje klaar mee. Want hoe goed ik het vind dat er goede doelen bestaan, iedere week iemand anders aan de deur met een mooi praatje: het is even genoeg. 

Waar is de oude collectebus gebleven?

Het valt me op dat we laatste tijd alleen maar studenten aan de deur zien die een tablet bij zich hebben. Nog voordat ik iets kan zeggen, steekt hij of zij een mooi verhaal af en kan ik er bijna niets tussen krijgen. Aan het einde volgt de vraag: heeft u iets over voor dit mooie project? ‘Natuurlijk’, is vaak mijn antwoord en dan komt het. Want waar ik dan denk dat het om een eenmalige bijdrage gaat, blijkt het tegenovergestelde waar. Tijdens het invullen van mijn gegevens op de tablet wordt ik namelijk ‘verplicht' om een maandelijkse donatie te doen en ben ik dus meteen donateur. Een mogelijkheid om eenmalig wat geld te geven is er bijna nooit. En zo is mijn €10,- die ik in eerste instantie eenmalig wilde doneren, ineens opgelopen tot €120,- per jaar. Dat was nou net niet de bedoeling…

Verder lezen: Investeren via Crowdfunding

Slimme student

Overweldigend door een goed getrainde student is het me toch een keer gebeurd dat ik ergens voor had getekend voordat ik goed en wel besefte wat ik deed. Oké, eigen verantwoordelijkheid natuurlijk, maar het was zo gepiept en voor ik het wist had ik een e-mail in mijn inbox: fijn dat u onze nieuwe donateur bent geworden! Ik had hier meteen spijt van. Met eenmalig iets geven heb ik echt geen problemen, maar ik wil liever niet dat er maandelijks een bedrag van mijn rekening wordt geïncasseerd. 

Verder lezen: Wat is een ANBI?

Wat kun je doen wanneer je spijt hebt van een donatie?

Als je net als ik eigenlijk liever geen donateur wilt worden, maar er toch akkoord mee gaat, dan heb je vanuit de wet eigenlijk geen rechten. Je doet een ‘gift’ en daar is in de wet niets voor geregeld. Toch zijn veel goede doelen wel heel coulant. Ik mailde de betreffende stichting en gaf aan dat ik akkoord was gegaan omdat de donateur me eigenlijk geen kans liet om nee te zeggen en dat mijn eenmalige bijdrage ineens een donateurschap betekende. Mijn donateurschap is ongedaan gemaakt en ik heb uiteindelijk helemaal niets gegeven. 

Donateurwerving of collectantes aan de deur: hoe ga jij ermee om? 

Reageer