Where lifestyle meets finance
Carla Derks Klein
Schulden | Inspiratie

Het leven is mooi - ook al zit je in een faillissement.

Een gat in je hand, een verkeerde investering of gewoon domme pech: er kunnen veel redenen zijn waarom iemand in de schulden raakt. Wat doet dat met je en vooral, hoe kom je er weer uit? Vier vrouwen vertellen How 2 Spend It over hun (afgeloste) schulden. Vandaag: Carla Derks (40) uit Elsloo.

‘In december 2015 moest ik een faillissement aanvragen bij de bank. Samen met de familie hadden we geïnvesteerd in vastgoed, maar dat pakte helaas niet uit zoals we hoopten. Ineens was al mijn spaargeld weg en moest ik mijn eigen bedrijf - waar ik tien jaar lang aan gebouwd had - stopzetten. Ook de oldtimer die ik had en waar ik zo trots op was, moest ik inleveren. Ik vroeg bijstand aan bij de gemeente en leverde al het geld dat er binnenkwam in bij de curator. Die betaalt mij sinds sinds die tijd elke maand leefgeld waar ik alles van moet doen: ongeveer 1200 euro per maand plus mijn huursubsidie.

Wat ik het ergst vond, was dat ik moest stoppen met mijn bedrijf.

Stress 

Wat ik het ergst vond, was dat ik moest stoppen met mijn bedrijf. Daar kwam nog bij dat het aanvragen van bijstand een behoorlijk bureaucratische onderneming was. Ik deed mijn aanvraag in december, maar pas in september was alles rond. Tot die tijd kreeg ik wel voorschotten, maar die wilde de gemeente gedeeltelijk weer terug hebben omdat het bedrag niet klopte. Dat bracht een hoop stress met zich mee.

Je wilt niet nadenken over wat je allemaal kwijt kunt raken. Maar als het eenmaal zover is, móet je je er wel bij neerleggen.


Ik maak er het beste van

Terugkijkend was het jaar vóór het faillissement stressvoller dan toen ik uiteindelijk de nachtmerrie doorleefde die me dat jaar voor ogen had gestaan. Je wilt niet nadenken over wat je allemaal kwijt kunt raken. Maar als het eenmaal zover is, móet je je er wel bij neerleggen. Je kan ook niet anders dan er het beste van maken. Dat is altijd mijn houding geweest. Ik ging direct aan de slag door vooruit te kijken naar de kosten die ik komend jaar zou hebben. Daar ben ik spaarpotjes voor gaan aanleggen: mijn eigen risico en de energierekening bijvoorbeeld. Iedere euro die ik overhoud, gaat in die potjes. Het zijn misschien kleine beetjes, maar het zorgt ervoor dat je niet zo afhankelijk bent van het moment.

Ik loop misschien met een telmachine door de supermarkt om te checken of ik binnen mijn budget blijf, maar daardoor kan ik nog steeds af en toe met vrienden gaan stappen

Openheid 

Ik heb mijn situatie nooit geheim gehouden. Je bereikt er niets mee, terwijl je door openheid juist van alle kanten hulp krijgt. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld geen kleding kunnen kopen, maar kreeg die dan van een vriendin. En ineens stond er een kennis die ik niet zo vaak spreek met een boodschappenpakket aan de deur. Wat ik ook heel waardevol vind, is dat ik bij twee verschillende collega-ondernemers in dienst kon, waardoor ik weer werk heb.

Ik wil anderen laten zien dat het leven nog steeds mooi kan zijn ook al zit je in een faillissement. Ik loop misschien met een telmachine door de supermarkt om te checken of ik binnen mijn budget blijf, maar daardoor kan ik nog steeds af en toe met vrienden gaan stappen (met een paar drankjes minder weliswaar). Ik hoop nog voor ik uit de schulden ben naar Barcelona te gaan. Daar ben ik nog nooit geweest. Ik zou kunnen denken: dat kan ik nu wel op mijn buik schrijven. Maar ik denk liever: ik maak een potje en kijk of ik misschien met iemand mee kan rijden. En in plaats van een hotel, ga ik couchsurfen. Als je iets heel graag wil, is er altijd wel een manier te vinden.

De toekomst 

Komend jaar wordt vastgesteld hoe groot de totale restschuld is en dan wordt besloten of ik in de schuldsanering mag. Mijn situatie verandert dan niet ten opzichte van hoe het nu gaat, maar in dat geval kan ik na drie jaar weer met een schone lei beginnen. Het eerste wat ik dan zou doen, is weer als zelfstandige aan de slag gaan. Dat mis ik erg. Ik ben tien jaar erg actief geweest met mijn eigen bedrijf en heb nu gemerkt dat mijn passie daar ligt.

Je kunt altijd zelf bepalen wat je doet met dat beetje geld dat je wél hebt.

Tegen vrouwen in dezelfde situatie zou ik willen zeggen: neem de touwtjes in handen. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van andere partijen. Je kunt altijd zelf bepalen wat je doet met dat beetje geld dat je wél hebt. Het leven draait niet alleen om geld. Je kunt allerlei leuke dingen doen zonder. Als je daarop focust, wordt het leven veel mooier.’

Reageer