Where lifestyle meets finance
Uurtarief Bepalen Lisette
Ondernemen | uurtarief bepalen

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Ik kan me het moment twee jaar geleden nog goed herinneren: ik nam de stap om voor mezelf te beginnen! Buiten het feit dat ik stuiterde van enthousiasme, kwamen er ook heel veel vragen op me af. Een van de vragen ging over mijn uurtarief. Want hoe bepaal je je uurtarief? Ik moet je bekennen dat het mij ruim een jaar heeft gekost om te bepalen wat voor mij een goed tarief is. 

Toen ik net begon als zzp’er had ik geen idee wat een normaal uurtarief zou zijn binnen mijn vakgebied. Wat was ik waard? Ik had dan wel al meer dan tien jaar werkervaring, maar eigen baas zijn was mij volledig nieuw. Ik keek rond op internet en werd daar ook niet echt wijzer van. Er zat soms wel €50,- verschil in de tarieven die ik voorbij zag komen. Twijfel alom, maar toen mijn eerste echte klus zich voor deed, moest ik wel een knoop doorhakken.

Verder lezen: De administratie van je onderneming zelf doen of uitbesteden?

Yes, mijn eerste grote opdracht! Ik had het geluk dat mijn eerste klus meteen een opdracht was voor minimaal 20 uur per week en ik wist zeker dat ik er minimaal anderhalf jaar aan zou werken. Om toen te bepalen wat ik ging vragen, heb ik uitgerekend wat ik netto wilde verdienen per maand. Ook hield ik rekening met kosten en het feit dat ik ook nog wat geld opzij wilde zetten. Zo hadden we thuis de wens voor een tweede kindje en voor mijn verlof wilde ik graag wat geld sparen. Daarnaast hield ik rekening met kosten en met omzet-en inkomstenbelasting. Met die rekensom kwam ik uiteindelijk op een bedrag uit en dat heb ik gedeeld door het aantal uur dat ik zou gaan werken met als gevolg: mijn uurtarief. 

Verder lezen: Vijf ondernemerstips van How 2 Spend It

Ik had een fijne opdracht, maakte mijn uurtjes en af en toe deed er ik nog wat andere klussen bij. Mijn uurtarief ging steeds iets verder omhoog, want ik merkte dat er ruimte voor was en dat opdrachtgevers niet raar reageerden als ik een bepaald bedrag vroeg. Uiteindelijk heb ik er een jaar over gedaan om te bepalen welk uurtarief bij mij past. Het is een goede balans geworden tussen wat ik waard ben én waar ik me comfortabel genoeg bij voel om het te vragen. En vooral dat laatste bleek voor mij een eye-opener. Ik zet net iets hoger in dan wat voor mij prettig voelt, zonder dat het al te ongemakkelijk wordt. Zakken met de prijs kan altijd nog, toch?

Reageer