Where lifestyle meets finance
Tonki Foto Op Karton
Kinderen | geld | duurzaamheid

Hoe kun je een duurzame moeder zijn?

Een duurzame moeder die ook nog eens ondernemer is: wat ons betreft een interessante combinatie! Want hoe combineer je deze drie gegevens met elkaar en wat heeft het voor invloed op de financiële situatie? We vroegen het Laura de Jong van de blog lauraenjames.com. Laura is 32 jaar oud en woont samen met haar man Jeroen, zoontje James en hun kippen in Den Haag. Spotlights on: het woord is aan Laura!

Laten we bij het ondernemerschap beginnen. Hoe lang ben je al ondernemer en wat heb je gedaan voordat je ondernemer werd?

Ik werk alweer bijna 6  jaar als zelfstandig ondernemer. Ik ben meteen na mijn studie als freelancer aan de slag gegaan. Dat was wel even spannend, de meeste mensen werken eerst een aantal jaar voor een bedrijf en gaan dan voor zichzelf aan de slag. Maar freelancen leek me heel erg leuk én dat blijkt ook zo te zijn in de praktijk.

Voordat ik voor mezelf aan de slag ging, studeerde ik dus nog. Eerst Grafische Vormgeving, met een hele gave stage bij Philips Design in Hongkong. En daarna Fashion & Branding aan het Amsterdam Fashion Institute. Ik heb toen stage gelopen bij het duurzame modemerk Camilla Norrback in Stockholm. 

Voor mijn afstuderen bedacht ik de Free Fashion Challenge. Een statement project waarvoor ik een jaar geen kleding kocht. Niet omdat ik tegen de kleding-industrie ben, maar ik wil meer aandacht vragen voor kwaliteit en creativiteit als tegenhanger van de huidige fast fashion mentaliteit. Het bleek een groot succes: uiteindelijk volgden meer dan 2.000 mensen mijn voorbeeld.

Dat is niet niks! En voor welke opdrachtgevers werk je tegenwoordig?

Ik blog op dit moment voor vtwonen en werk als social media expert voor SOS Kinderdorpen. Daarnaast doe ik de copywriting voor Naïf, mijn lievelingsmerk voor duurzame babyverzorging. Ik maak onderdeel uit van het Meet the Blogger team, waarmee we events organiseren voor interieur, lifestyle en mommybloggers. En vanuit Meet the Blogger helpen we merken met de strategie en uitvoering van hun samenwerkingen met bloggers. Dat doen we nu onder andere voor Flexa en Brabantia. En tot slot doe ik soms losse opdrachten, zoals bijvoorbeeld laatst een social media strategie voor Flow magazine.

Je hebt ook een eigen blog lauraenjames.com. Kun je hier iets meer over vertellen? 

Ja! In mijn werk blog ik al bijna 6 jaar voor mijn opdrachtgevers. Ik kreeg steeds meer behoefte om ook mijn ‘eigen’ plekje te claimen online. Een plek waar je alles kunt lezen over een leuk, duurzaam leven.  Dat werd dus lauraenjames.com. Wij proberen met ons gezin zo duurzaam mogelijk te leven. Voordat James geboren werd koos ik al zoveel mogelijk voor duurzaam, nu vind ik dat nog belangrijker. En ik heb ontdekt dat het helemaal niet moeilijk is. Leuker zelfs, smakelijker, mooier. Als ‘groene curator’ verzamel ik daarom inspirerende alternatieven op www.lauraenjames.com. Wel groen, geen gedoe. Op mijn blog lees je geen dingen die moeten of juist niet mogen. Maar een eerlijk verhaal, zodat je zelf je eigen keuzes kunt maken.

Wat vind je leuk aan het voor jezelf werken? 

Doordat ik met veel verschillende merken en mensen in aanraking kom, leer ik iedere dag weer. Dat houdt me scherp en die kennis kan ik weer bij mijn andere opdrachtgevers toepassen. Ik vind het leuk om analyses te maken en te ontdekken wat wel of niet werkt voor een merk. Daardoor blijf ik uitgedaagd. En ik denk dat het past in deze tijd dat ik mijn specialistische kennis over online, bloggen en social media met meerdere merken kan delen. Deze opdrachtgevers hebben vaak geen behoefte aan of budget voor een fulltime online werknemer, maar met mijn kennis en vaardigheden kunnen ze online toch grote stappen zetten.

Wat zijn voor jou de nadelen van het ondernemerschap? 

Op dit moment: geen. In het begin vond ik het wel spannend of ik genoeg zou verdienen. Nu weet ik inmiddels dat dat varieert en dat het onder de streep wel goed komt. En mijn werk levert me zoveel plezier, kennis, variatie én vrijheid op, dat ik die onzekerheid los heb gelaten. Ik heb het er voor over.

Je hebt een zoontje van 2 en een tweede kindje is op komst. Hoe combineer je de zorg voor je kind met je eigen carrière?

Mijn man en ik zijn allebei 1 dag thuis. Dat vind ik heel fijn, omdat we daardoor een gelijkwaardige rol als ouder hebben. Daarbij gaat James nu dus 3 dagen naar de opvang, dat vind ik wel de max. Na 3 dagen opvang is hij ook weer blij als hij eerst een dag met papa is en dan een dag met mij. Even lekker thuis spelen. En dan hebben we het weekend nog met z’n drieën. Dat werkt heel goed voor ons.

We hebben een hele leuke tweetalige opvang voor James, waar ze bijvoorbeeld tussen de middag warm eten krijgen. Dit is wel duurder dan een gewone opvang, maar hij is hier zoveel uur per week dat ik het heel belangrijk vind dat het een plek is waar ik achter sta. En dat is zo bij Villa Bloom, James staat te springen als hij weer mag! Toen James net geboren was, werkte ik 3 dagen in plaats van 4. Maar ik merkte dat ik daardoor net m’n flexibiliteit voor opdrachtgevers verloor. En ik zat vaak met James toch nog de halve dag te werken. Dat wilde ik niet meer. Dus daarom gaat James nu een extra dag en de vrijdag is dan echt van ons, zonder werk. Meestal dan. We maken financieel wel andere keuzes dan voorheen. Bijvoorbeeld bewust kiezen voor een opvang die tweetalig is en waar biologisch gegeten wordt. En allebei een dag minder werken. Maar we proberen altijd eerst te kijken wat onze wens is, bij welke indeling we ons gelukkig voelen. En kijken dan hoe we dat financieel rond kunnen krijgen. En dat lukt gelukkig.

Had je, voordat James geboren werd, een idee van de financiële gevolgen van het krijgen van een kind?

We hebben heel braaf bij het Nibud een aantal berekeningen gemaakt. Daarmee konden we zien hoeveel de opvang zou kosten en hoeveel we netto minder zouden gaan verdienen als we minder gingen werken. Dat heeft ons wel geholpen bij het doorhakken van knopen. We moesten ook best veel kopen, omdat we de eerste in onze familie en vriendengroep waren met kinderen. We kochten bijna alles tweedehands, is meteen ook lekker duurzaam, maar scheelt ook veel geld. Ook daarvoor maakten we een begroting: wat hebben we nodig en wat willen we uitgeven? In de realiteit is die kinderopvang wel een hele uitgave. Maar we zijn heel blij met onze opvang en kunnen daardoor zelf ook het werk doen dat we leuk vinden. Dus het krijgen van een kind heeft inderdaad grote financiële gevolgen, maar we zijn blij met hoe we dat hebben vormgegeven.

Heb je het idee dat je op financieel gebied nu dingen anders zou doen, nu er een tweede kindje op komst is? 

Poeh nee, eigenlijk niet in grote lijnen. We hebben voor James bepaalde keuzes gemaakt en daar zijn we blij mee. Qua spullen zou ik wellicht iets minder voorbereid zijn. Ik ben nogal van de planning en lijstjes. Maar zo’n kleintje heeft in het begin echt heel weinig nodig. En als je echt iets mist, heb je het zo bijgehaald.

Je hebt straks recht op zwangerschapsverlof. Hoe ga je dit precies regelen? 

Ik krijg net als bij James een ZEZ-uitkering. Dat is heel fijn. Daarnaast heb ik toen ik zwanger was van James een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Movir afgesloten. Die had ik voorheen niet, maar nu ik moeder ben wil ik meer zekerheid dat ik ook kan bijdragen als ik langere tijd ziek zou zijn. Vanuit deze verzekering krijg ik nog een aanvulling op mijn ZEZ-uitkering.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in jouw leven. Heeft dit ook invloed op de manier waarop je met geld omgaat? 

Jazeker! Allereerst heel praktisch: al onze rekeningen lopen bij de ASN-bank. Ik wil dat de bank die op mijn geld past verantwoorde dingen doet met mijn geld. En niet investeert in bijvoorbeeld olie of merken die kinderarbeid inzetten. Echt waar, overstappen is zo makkelijk. Er is een speciale overstapservice die alles voor je regelt. Doen!

En ik denk dat wij ‘bewuste’ keuzes maken. Ons doel is bijvoorbeeld niet een groter huis of een verre vakantie, maar een fijn thuis en een ontspannen weekindeling. Dat heeft meer invloed op je dagelijks leven en geluk, dat is duurzaam voor jezelf en je gezin zorgen.

Is duurzaam leven per definitie duurder dan niet-duurzaam leven? 

Nee, absoluut niet! We gebruiken bijvoorbeeld wasbare luiers. Daarmee bespaar je €500,- tot €1.200,- (inclusief wassen) bij je eerste kindje en bij meerdere kindjes nog veel meer. We hebben een biologisch, lokaal groentepakket met seizoensgroenten en fruit. Dat is goedkoper dan de Albert Heijn en toch biologisch. Dit soort tips deel ik dan weer op lauraenjames.com om te laten zien dat het dus niet ingewikkeld hoeft te zijn. En ja, sommige dingen zijn wel duurder. Vlees bijvoorbeeld. Daarin maken we keuzes: wij eten maximaal 2x per week vlees, maar dan wel biologisch. En nieuwe kleding is vaak duurder. Daarom combineer ik kleding van Marktplaats, Reshopper en de Kringloop met enkele nieuwe stuks van merken als Gray Label, nOeser en Popupshop.

Wat hebben jouw ouders je vroeger meegegeven over geld? 

Mijn ouders hebben een eigen bedrijf. Ik heb daardoor veel geleerd over lange termijndenken en dat je op tijd moet investeren. Veel ZZP’ers volgen bijvoorbeeld geen opleidingen, maar daarvoor reserveer ik wel budget. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, het is goed voor mijn CV en je ontmoet weer nieuwe mensen. En ik ben niet bang om specialisten in te huren om dingen te doen waar zij beter in zijn dan ik. Als een webdesigner in 1 uur doet waar jij 2 dagen aan prutst, dan kun jij in die 2 dagen gewoon zelf geld verdienen. Scheelt een hoop frustratie en waarschijnlijk is het eindresultaat nog beter ook.

Wat wil je jouw kinderen meegeven over geld? 

De waarde van geld. Ik denk dat het goed is dat je als kind bijvoorbeeld een bijbaantje hebt en daardoor snapt dat een iPhone best duur is. En dat ze daar dan zelf voor moeten werken als ze dat willen. Zelf denk ik nog regelmatig: Oh, voor die jurk had ik zoveel uur aardbeien moeten plukken, haha.

Tot slot: heb jij tips voor andere (ondernemende) moeders als het om financiën gaat? 

Misschien een beetje zwaar, maar: realiseer je dat je met je portemonnee stemt over de toekomst van je kind. Bankier daarom bij een duurzame bank en probeer zoveel mogelijk groen te consumeren. Biologisch eten, duurzame kleding en natuurlijke huidverzorging. Het is nu beter voor jou en je gezin en ook voor onze planeet. Probeer altijd naar het totaalplaatje te kijken. Wat is er nodig om als gezin fijn te kunnen leven? Wil je echt 3 weken op verre vliegvakantie of is een week naar Terschelling ook goed? Heb je echt 1 of 2 auto’s nodig of kun je ook zonder? Dit soort beslissingen verlagen de druk op je budget, waardoor je misschien een opdracht kunt doen die wat minder betaalt, maar die wel heel leuk is.

Foto credits: Laura de Jong

Reageer