Where lifestyle meets finance
Sarah Moon Hoofdbeeld
Inspiratie | Geld | Studeren

Sarah-Moon: 'Zo deal ik met mijn tegenslagen'

Tegenslagen - we kennen ze helaas allemaal in verschillende soorten en maten. Het is geen pretje om ermee te dealen, maar ze maken ons wel sterker. De 28-jarige Sarah-Moon Bartolozzi is daar het bewijs van. Ze ging van een fulltime baan naar werkloos, bouwde daardoor een schuld op en kreeg te maken met een spieraandoening. Hier sloeg Sarah-Moon zich doorheen en nu is ze gemotiveerder dan ooit door haar huidige studie Logopedie. Ze vertelt ons openhartig over hoe ze dit heeft ervaren en aangepakt.

De afgelopen jaren waren niet bepaald makkelijk voor jou. Wat speelde er precies?

“Na mijn eerste opleiding Management Assistentie heb ik 5 jaar als secretaresse gewerkt. Dat verliep niet helemaal hoe ik het had verwacht en toen werd ik op mijn 23e een paar maanden werkloos. Ik woonde toen op mezelf en moest dus allerlei rekeningen betalen – alleen had ik daar geen geld voor. Mijn vaste lasten heb ik toen met mijn creditcard betaald, waardoor ik een schuld had opgebouwd. Uit nood ben ik in de horeca gaan werken, zodat ik mijn rekeningen kon betalen. Na 1,5 jaar kwam dat helaas ten einde. In mijn laatste maanden in de horeca kreeg ik de diagnose voor fibromyalgie: een aandoening in de spieren en gewrichten waardoor je een chronische pijn hebt. Dat verklaarde waarom ik plotseling dienbladen liet vallen. Horecawerk was dus geen optie meer en ik moest die opgebouwde schuld toch zien af te betalen. De hele situatie veranderde mijn gedachte: ik wilde gewoon wat doen met mijn leven wat meer betekenis heeft voor mezelf en waar ik energie van krijg.” 

Ik heb mijn lening bij DUO maximaal aangezet, zodat ik mijn andere schuld kon aflossen. Bovendien vond ik een lening bij DUO gunstiger dan eentje bij de bank.

Hoe ben je bij je huidige studie Logopedie terecht gekomen?

“Logopedie kwam eigenlijk onverwachts op mijn pad. Ik kwam ermee in aanraking doordat ik zelf naar een logopedist moest en door een oud-klasgenoot van de middelbare school die erover vertelde. Daar werd ik zo enthousiast van dat ik ervoor heb gekozen om Logopedie te studeren aan de Hogeschool Rotterdam. Ik moest de sprong gewoon wagen – ook omdat er toen meerdere voordelen aan zaten. Ten eerste is logopedie een vak dat ik goed kan uitvoeren met mijn spieraandoening. En ten tweede kon ik op dat moment nog mee in de ‘oude’ regeling van studiefinanciering. Ik heb mijn lening bij DUO maximaal aangezet, zodat ik mijn andere schuld kon aflossen. Bovendien vond ik een lening bij DUO gunstiger dan eentje bij de bank. Binnen twee jaar heb ik de schuld afbetaald. Mijn maximale lening heeft ook weer deuren geopend. Na het aflossen kreeg ik financieel meer ruimte waardoor ik dit jaar mijn derdejaars stage in Uganda kon doen. Bij een project van een christelijke organisatie draaide ik mee als allround logopedist in drie kinderdorpen, waar vondelingen en wezen werden opgevangen en grootgebracht. Supermooi en -leerzaam om te doen!”

Verder lezen: Verstoppen voor je studieschuld: zinvol of beter gewoon afbetalen?

Hoe heb je de omschakeling van fulltime job naar werkloos en weer student ervaren?

“Zoals ik al zei, krijg ik echt energie van mijn studie. Het lastige zit ‘m meer in het financiële gedeelte: op deze leeftijd leef ik weer als een student, terwijl ik wel weer zou willen leven als iemand die fulltime werkt. Soms heb ik niet de financiële ruimte om leuke dingen te doen of kopen. Het is lastig om van een volwaardig salaris naar niets te gaan. Niemand vindt het leuk om ‘nee’ te moeten zeggen tegen vrienden als ze vragen of je mee uiteten gaat. Ze begrijpen m’n situatie wel, maar ik voelde me dan bezwaard. Ik ben daar een tijdje best down en depressie-gevoelig om geweest, omdat je jezelf moet afzonderen. Maar goed, ik moet gewoon even doorbijten en daarna ben ik er ook weer van af!”

sarah-moon-bijbeeld.jpg#asset:26278


Money wise is het dus niet altijd even leuk. Hoe pak je het nu aan?

“Ik heb een ruime lening bij DUO en kom daarmee rond. Zo betaal ik mijn collegegeld in 5 termijnen en woon ik momenteel bij mij surrogaat ouders in Zwijndrecht. Door omstandigheden kon ik niet bij mijn ouders terecht. Het is superfijn dat deze familie mij een plek biedt totdat ik iets beters heb gevonden. Verder krijg ik geen andere inkomsten binnen, omdat werken naast het studeren lastig gaat door mijn spieraandoening. Overdag besteed ik volledig aan mijn studie, wat veel energie vergt. De avonden blijven dan nog over, maar dan ben ik uitgeteld en ’s avonds kun je eigenlijk alleen in de horeca werken. En dat werkt niet voor mij. Op dit moment heb ik gelukkig geen grote geldzorgen. Ik ga binnenkort wel weer op mezelf wonen met een vriendin in Rotterdam. Dan heb ik wel weer meer kosten en wordt ’t misschien wat krapper.”

Als 28-jarige zit je tussen ‘echte’ studenten, die misschien met hele andere dingen bezig zijn. Voelt dat soms gek?

“Ja en nee. Het verschilt heel erg per persoon. De één is volwassener dan de ander. Eén van de meiden uit mijn klas waar ik veel mee omga is 20 jaar. Dus leeftijd zegt niet altijd alles. Ik denk dat het veel te maken heeft met hoe je bent opgegroeid, opgevoed, naar het leven kijkt en hoe serieus je bent. Van sommige meiden denk ik wel: ‘Blijf maar uit mijn buurt, want jij bent nog te jong en onvolwassen’. Dat heeft vaak te maken met gedrag tijdens hoorcolleges of gebrek aan zelfreflectie. Met dat soort situaties struggle ik wel een beetje. Verder krijg ik soms wel te maken met een generatiekloof. Jongere meiden kennen dingen ‘uit mijn tijd’ niet en andersom. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, hoor. Je praat elkaar even bij en je bent weer helemaal op de hoogte.”

En wat is volgens jou zo leuk aan op latere leeftijd studeren?

“Ten eerste omdat je zó veel nieuwe dingen leert. Ik had nooit gedacht dat ik de gezondheidszorg in zou gaan. Een nieuwe studie is echt een feestje, omdat ik over onderwerpen leer die totaal nieuw voor mij zijn. En het verraste me, omdat ik eerder nooit had gedacht dat ik Logopedie zou studeren. En ten tweede omdat je jezelf blijft vernieuwen door een andere of tweede studie. Naarmate je ouder wordt, verander jij en verandert jouw visie op de wereld. Doorleren helpt daar écht bij. Je krijgt een nieuwe kijk op de wereld, blijft relevant en gaat mee met de tijd.”

Misschien een beetje cliché, maar ik vind het belangrijk om energie te krijgen van wat je doet.

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

“Binnen Logopedie is het mijn droom om bij een ziekenhuis te werken, omdat het werk daar zo divers is. Je werkt dan met een KNO-arts, kindjes met slik- en gehoorproblemen en mensen met neurologische problemen. Zo’n diversiteit in werk geeft me energie, waardoor de pijn in mijn spieren verzacht en ik de hele dag kan doorgaan. In een ziekenhuis werken is misschien wel een 10-jarenplan, omdat je daar nog veel voor moet doorleren. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om in die wereld te rollen, zoals door cursussen, traineeships of eerdere ervaring.”

Verder lezen: Is het handig om de kans op werkloosheid en arbeidsongeschiktheid te verzekeren?

Tot slot: welke boodschap wil je meegeven aan meiden die te maken krijgen met tegenslagen en net als jij op latere leeftijd (weer) studeren?

“Het is niet erg om later te studeren, want je bent nooit te oud om te leren. Denk vooral aan wat jou verder helpt in de toekomst en waar jij gelukkig van wordt. Misschien een beetje cliché, maar ik vind het belangrijk om energie te krijgen van wat je doet. En het is niet erg dat het wat langer dan ‘normaal’ duurt om te ontdekken waar je energie van krijgt. Als mens kun je nou eenmaal meerdere keren van gedachte veranderen. Heb je jouw bron van energie gevonden? Dan word je ook aantrekkelijker voor mensen om je heen en toekomstige werkgevers. Dat brengt je verder in de toekomst.”

 

Reageer