Where lifestyle meets finance
Hoe Sparen Kinderen
Kinderen | Sparen

6 tips om je kinderen te helpen sparen

Sommige kinderen vinden sparen geweldig, anderen zijn van jongs af aan al ‘big spenders’ en hebben bij wijze van spreken geen handje meer over. Wij vertellen je in dit artikel waarom sparen belangrijk is voor kinderen en hoe je het sparen leuker voor ze kunt maken. Lees snel verder!

Kinderen leren sparen is belangrijk voor later

Als je kinderen op jonge leeftijd leert omgaan met geld, hebben zij er op latere leeftijd veel profijt van. Ze krijgen immers al vroeg mee dat geld niet iets vanzelfsprekends is en dat je moet sparen voor een grotere aankoop. Het kan helemaal geen kwaad om kinderen zomaar een jaar lang te laten sparen voor die felbegeerde iPad. Je ziet vaak ook dat ze er dan veel zuiniger mee omgaan, omdat de waarde tastbaarder is geworden.

Tips om sparen leuker te maken

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind en zul je hem of haar dus ook van alles moeten vertellen over geld uitgeven en sparen. Dit hoeft helemaal niet saai te zijn, of zwaar beladen. Wij geven je hieronder tips zodat het sparen kinderen makkelijker afgaat.

> Visualiseer het spaardoel van je kind. Maak samen een mooie tekening of poster en geef hier op aan hoeveel er gespaard moet worden en hoe ver je kind al is met sparen.

Verder lezen: Wat kost een kinderfeestje?

> Heeft je kind nog geen spaarpot? Schaf er samen eentje aan en zet deze op een opvallende plek in huis neer. Dit zorgt ervoor dat jullie het onderwerp ‘sparen’ regelmatig met elkaar kunnen bespreken en hiermee geef je ook het signaal af dat je als ouder het sparen serieus neemt.

> Jullie kunnen natuurlijk ook een kinderspaarrekening openen bij een bank. Maak er een speciale gelegenheid van en bekijk samen eens in de zoveel tijd via internetbankieren wat de stand van zaken is. En ja, de inhoud van de spaarpot op de rekening storten hoort er natuurlijk ook bij!

> Ga eens op zoek naar geldspelletjes en speel deze samen met je kind. Denk aan bordspellen als  bijvoorbeeld Monopoly of zoek geschikte spellen uit die via internet gespeeld kunnen worden. Ook zijn er leuke apps die sparen leuk en visueel maken.

> Nog een eindsprint te gaan voordat het spaardoel is bereikt? Laat je kind kleine klusjes voor je doen om zo het laatste bedrag zelf te verdienen. How 2 Spend It heeft voor jou de 10 leukste klusjes voor kids op een rij gezet.

> Doel behaald? Vieren! Je mag je kind best belonen wanneer zijn of haar spaardoel is behaald. Maak de aankoop van die iPad bijvoorbeeld extra bijzonder door samen ergens een taartje te eten of vul de nu lege spaarpot met wat kleingeld. Op naar het volgende spaardoel!

Verder lezen: Hoe maak ik geld bespreekbaar met mijn kind?

Heb jij tips om met sparen kinderen bewust te maken van geld? Deel ze met ons in een reactie onder dit bericht!

Reageer