Where lifestyle meets finance
Kunstverzameling
KUNST | VERZAMELEN | BUDGET

Hoe begin je met kunst verzamelen?

Met een kritische blik bekijk ik mijn grote-mensen-huis. Het is tijd om die laatste dertien-in-dozijn Ikeaposter definitief de deur uit te doen en echte kunst aan te schaffen. Maar is beeldende kunst niet onbetaalbaar? Goed nieuws: je hoeft geen miljonair te zijn, ook met een klein budget is het mogelijk om kunst te verzamelen! 6 tips om te beginnen met kunst verzamelen:

1. Ontwikkel je smaak

Je kunt natuurlijk niet zomaar in het wilde weg kunst gaan kopen. Het meeste over kunst leer je toch vooral door goed te kijken en te vergelijken. Ontdek waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Bezoek musea, musea, galeries, kunstbeurzen en lees mooie kunstmagazines.  Maar kijk ook goed om je heen als je buiten op straat loopt. Soms ben je zo in gedachten dat je de meest prachtige beelden en muurschilderingen over het hoofd ziet.

Verder lezen: Budgettips voor het restylen van je huis

  • Van het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag en Boijmans Van Beuningen tot het Groninger Museum, De Pont en het Bonnenfanten Museum. Er zijn zoveel prachtige kunstmusea in ons land. Koop een Museumkaart en bezoek ze allemaal.
  • Op een kunstbeurs zie je in één oogopslag wat de galeries van nu aanbieden. Laat je niet afschrikken door het zogenaamde ‘artsy insider-sfeertje’ dat er soms hangt. Zet een grote artistieke bril op, drink een wijntje en praat interessant mee. Veel kunstbeurzen zijn overigens tegenwoordig halve festivals, met muziek en lekkere hapjes – heel informeel en toegankelijk!
  • Ook het online kopen van kunst is flink in opkomst. Vind je het toch wat spannend om een galerie of beurs te bezoeken? Dan kun je je ook gewoon thuis laten inspireren, zoals online op Instagram, een beetje klikken en je stuit ineens op een interessante kunstenaar.  Ook kun je mooie kunst vinden op Artsy, Patty Morgan, We Like Art of FRAEMd. Het laatste is een soort ‘Tinder voor kunst’, waar je kunt swipen wat je wel en niet mooi vindt. Ook kun je hier eigen foto’s uploaden zodat je kunt zien of het kunstwerk mooi staat in jouw interieur. Handig!   
  • Kunstveilingen zijn regelmatig in het nieuws, het ene na het andere veilingrecord wordt gebroken. De kijkdagen van de veiling zijn gratis te bezoeken en een leuke manier om veel verschillende soorten kunst en antiek van heel dichtbij te zien. Je mag de voorwerpen in tegenstelling tot in een museum zelfs aanraken.
  • Probeer eens wat kunst uit via de kunstuitleen. Bijna elke grote stad heeft wel een CBK, Artotheek, SBK of kunstencentrum waar dit mogelijk is. Sluit een kunstuitleenabonnement af en leen al voor een paar euro’s per maand. Zo kun je rustig bekijken of een bepaald schilderij wel past bij je bankstel. En of je een kunstwerk niet al na twee weken zat bent.
  • Zelf bezoek ik ook graag de eindexamenexposities van de kunstacademies. Dé plek natuurlijk om aanstormend talent te ontdekken. En om een lekker biertje te drinken. Bijvoorbeeld de HKU in Utrecht, ArtEZ in Arnhem, Ateliers in Amsterdam, de Willem de Kooning in Rotterdam, KABK Den Haag en St. Joost in Breda. Ook kun je soms heel interessant werk tegenkomen van jonge kunstenaars in koffietentjes of lokale buurtcentra.

2. Word een expert (of huur iemand in)

Kunst kopen kun je leren. Volg een cursus waarin je leert kijken naar (hedendaagse) kunst, doe een workshop bij My First Art Collection of wordt lid van de Young Collectors Circle, een platform voor startende kunstverzamelaars. Voor kinderen is er tegenwoordig Kunst4Kids in Museum Boijmans Van Beuningen, een speciale verkooptentoonstelling voor kinderen. Misschien is dit wel het begin van een carrière als kunstverzamelaar voor jouw kleintje! Het is ook heel leuk en leerzaam om bij openingen en borrels van galeries en musea te zijn. Zet je op hun mailinglijst. Je ontmoet hier interessante mensen en kunstenaars.

Het is belangrijk om voordat je iets koopt, goed vooronderzoek te doen. Vind je dit zelf lastig? Vraag dan advies bij iemand uit je omgeving die al eerder kunst heeft gekocht, spreek op kunstbeurzen kunstenaars en galeriemedewerkers aan of huur een adviseur in.

3. Bepaal je budget

Als je weet wat je aan kunst kunt besteden, kun je een plan maken wat je hiervan wil kopen. Wil je een groot kunstwerk of juist meerdere kleine werken? Als je toch een duurder werk wilt kopen, wat eigenlijk (nog) niet in je budget past, kun je afdingen (lukt soms) en anders gebruikmaken van de KunstKoop regeling van het Mondriaan Fonds. Bij de aangesloten galeries kun je kunst kopen met een renteloze lening. In de plaats van het hele bedrag van het kunstwerk in een keer betaal je 10% aan en de rest van het bedrag in maandelijkse termijnen.

Geld verdienen moet niet het uitgangspunt zijn als je kunst gaat verzamelen. Het allerbelangrijkste is: wordt verliefd op een kunstwerk en geniet ervan!

4. Richt je op betaalbare kunst

De ene kunstvorm is betaalbaarder dan de andere. Als je de enige wilt zijn die een bepaald kunstwerk in bezit heeft, moet je wat meer neertellen dan voor een werk in oplage. Dit is een kunstwerk dat meerdere malen wordt uitgegeven, zoals foto’s, zeefdrukken, etsen etc. Hoe hoger de oplage, hoe lager de prijs. Let er wel op dat je altijd een bewijs van echtheid krijgt. Bijvoorbeeld door middel van een editienummer of handtekening. Hoeveel exemplaren er van een kunstwerk worden gemaakt, wordt altijd van tevoren bepaald en mag achteraf niet aangepast worden.

5. Winst niet als uitgangspunt  

Het kopen van werk van jonge kunstenaars is natuurlijk altijd een beetje spannend, je weet nooit wie de nieuwe Picasso wordt. Als je een kunstwerk hebt gekocht, hoop je natuurlijk stiekem dat je ooit bij televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch hoort dat het werk het tienvoudige waard is. Maar blijf realistisch. Geld verdienen moet niet het uitgangspunt zijn als je kunst gaat verzamelen. Het allerbelangrijkste is: wordt verliefd op een kunstwerk en geniet ervan!

Verder lezen: Een huwelijkscadeau uitzoeken: zo doe je dat

6. Verzekeren

Oeps, een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig heb je een inboedelverzekering. Voor gevallen waarin een inboedelverzekering niet voldoende is, zijn er speciale kunstverzekeringen. Gespecialiseerde kunstverzekeraars keren soms niet alleen geld uit, maar kunnen ook op zoek gaan naar een vervangend stuk.

En mocht je in de toekomst een fikse kunstcollectie verzameld hebben, dan kun je altijd een eigen kunstmuseum starten, net zoals verzamelaar Joop van Caldenborgh met Museum Voorlinden. Ik droom er alvast stiekem een beetje over!

Meer lezen over kunst & verzamelen? Een aantal tips:

Dat kan mijn kleine zusje ook – Will Gompertz  -        

Collecting Art for Love, Money and More– Ethan Wagner 

Lijkt het jou wat om een eigen kunstverzameling te starten? Deel het met ons hieronder!

Reageer