Where lifestyle meets finance
Financiele Stress
Grip op geld

Hoe voorkom je financiële stress?

Heb je dat ook wel eens? Dat je de ene na de andere financiële-stress-post op de deurmat (of in je email) krijgt? Ik had het de afgelopen twee weken. Na een periode van vakantie en relaxed opstarten, kreeg ik de rekening gepresenteerd van een slordige administratie tijdens die periode. Resultaat? Een boete, een paar belletjes en veel goede voornemens.

Er zijn vele oorzaken te noemen die kunnen zorgen voor financiële stress. Schulden, onbegrip (ik snap niks van die aangifte!), ruzie met je partner, tekort aan inkomsten uit je bedrijf, enzovoorts. Wat ook een reden kan zijn, is slordigheid. En dat was bij mij dit keer het geval. Ik had dingen te snel willen regelen voor mijn vakantie, waardoor ik verkeerde bedragen had overgeboekt, een rekening gemist en geen zicht meer op mijn uitgaven. Na twee maanden slordigheid, volgde een weekje met de rekening. Stresspost en een saldo dat niet echt meewerkte. Ik besloot het anders te gaan doen en pakte de volgende dingen aan:

Verder lezen: Samenwonen als je partner schulden heeft

Zo voorkom je financiële stress

1. Puin ruimen

Stress hebben van financiën is heel naar. Zeker als het niet nodig is. Daarom startte ik met het aanpakken van alle zaken die ik had laten liggen. Betalingen doen, mensen bellen en mailen dat het nu betaald was, even de losse eindjes aanpakken.

Tip: stress zorgt meestal niet voor de meest heldere aanpak. Besluit daarom om gewoon bij het begin te beginnen. Eerst alle spoeddingen oplossen, zoals het doen van je betalingen, en dan weer vooruit denken.

2. Orde op zaken stellen

Ik hou van controle over mijn financiën. Nu mijn saldo me tegenviel, en ik geen idee had waar het eigenlijk heen was, voelde ik me daar heel naar bij. Het gevoel van controle was weg en ik had geen idee hoe dat kon gebeuren: mijn kledingkast was niet voller geraakt, de vakantie hadden we best budget gehouden… Waar was het heen?

Ik besloot mijn kasboek bij te werken. Ik werk zelf met AFAS Personal, maar er zijn veel meer tools die je kunt gebruiken. Hier zie je een totaaloverzicht. Het kostte me even wat inhaalwerk, maar al gauw kon ik mezelf geruststellen. Ik was helemaal niet zo vreselijk uit de bocht gevlogen als ik dacht. Soms kan een gevoel dus niet juist zijn, maar wel stress geven.

Tip: Inzicht hebben in je geld is belangrijk. Niet alleen voor controle-lovers, zoals ik. Dit inzicht geeft soms namelijk ook de feedback dat je hartstikke goed bezig bent, terwijl je dat gevoel niet had. Ook kun je tijdig actie ondernemen als het misschien niet zo lekker loopt en voorkom je dat je daar echt problemen door krijgt. Meer uitgeven dan er binnenkomt, levert op termijn namelijk wel wat uitdagingen op.

Verder lezen: Na 3 jaar schuldsanering is Svenja schuldenvrij!

3. Goede voornemens

Oké, de boel was weer op orde. Nu voorkomen dat ik volgende maand weer met de handen in het haar zit. Voor mij werkt het als ik regelmaat mijn overzicht bijwerk en daar vaste momenten voor inplan in mijn agenda. Met grote alarmbellen en herinneringsberichten. Als ik overzicht heb, heb ik geen stress en ben ik alerter op mijn financiën.

Tip: Wat voor mij werkt, hoeft niet ook voor jou te werken. Bedenk jezelf hoe jij je spending habits het best kunt aanpakken. Voorbeelden zijn: een cash-budget per week pinnen, een aparte boodschappenrekening openen, vriendinnen opzoeken tijdens emo-shop-momenten, enzovoorts. Als het maar werkt, is het credo.

Reageer