Where lifestyle meets finance
Hoeveel Buffer Heb Je Nodig
Sparen | Buffer

Hoeveel buffer heb je minimaal nodig?

Het hebben van een financiele buffer kan je rust geven. De grote vraag is vaak: hoe weet je hoeveel buffer je nodig hebt?

Hoeveel buffer heb je nodig? 

Er is helaas geen standaard bedrag te vinden voor de hoogte van jouw buffer. Dit hangt namelijk af van je inkomen, je gezinssituatie, je woonsituatie, je levensstijl en uiteraard van je eigen wensen. Breng dit dus eerst in beeld. Als je weet wat jouw kosten zijn, kun je vervolgens een aantal financiële scenario’s uitdenken en daar een passende buffer bij schatten. Denk aan:

Ontslag

Wat gebeurt er als je morgen wordt ontslagen? Enerzijds qua wetgeving: hoeveel maanden verwacht je dan mee te krijgen? Anderzijds qua buffer: bereken hoe lang je verwacht te moeten kunnen overleven zonder salaris. Als je dat weet, kun je ook gemakkelijk berekenen hoeveel spaargeld je daar tegenover hebt staan.

Zorg

Waarschijnlijk heb je een zorgverzekering, maar onverwachtse zorgkosten kunnen vaak tegenvallen. Denk aan een hoge tandartsrekening die je grotendeels zelf moet betalen. En mocht je voor een hoog eigen risico hebben gekozen, kun je deze dan wel betalen als je die onverhoopt toch moet betalen?

Auto

Het risico van onvoorziene autokosten verschilt per auto. Naast het standaard onderhoud van je auto, is het slim om altijd op wat extra kosten rekenen. Heb je een oude auto die al wat kuren gaat vertonen? Dan weet je dat je daar extra voor zult moeten reserveren. Is je auto binnenkort zelfs aan vervanging toe? Dan is een wat hoger buffertje ook geen overbodige luxe.

Onderhoud woning

Als je een koophuis hebt, zul je zelf voor het onderhoud moeten zorgen. Het verschilt uiteraard wel per bouwjaar, maar uiteindelijk zul je altijd geld moeten reserveren voor het onderhoud van je woning. Denk aan een nieuwe CV-ketel, schilderwerk, de dakgoten, enzovoorts. Een ruwe schatting kun je maken door 1% van de waarde van je woning (bijvoorbeeld WOZ-waarde) te nemen. Ben je aangesloten bij een VVE? Kijk ook goed na wat er wel en wat er niet binnen jouw VVE valt.

Vervangem van je inboedel

Een bank die niet lekker meer zit, een bed dat zorgt voor rugklachten, dat soort dingen wil je kunnen vervangen wanneer nodig. Het is slim om een plan te maken voor wanneer je wat wilt gaan vervangen en om daar voor te sparen.

Overig onvoorzien

Er kunnen altijd dingen gebeuren waar je vooraf niet aan had gedacht. Denk aan een hogere energierekening of een gestolen fiets. Het is altijd fijn om hier ook nog wat extra’s voor te hebben.

Zoals je ziet, is er helaas geen vast bedrag of percentage dat de lading dekt, waardoor je snel weet hoeveel buffer je aan moet houden. Maar je kunt er dus wel even voor gaan zitten en een zo reëel mogelijke inschatting maken.

Ook handig is de  BufferBerekenaar van het Nibud. Deze online tool kun je invullen om een goede indicatie te krijgen van het bufferbedrag dat bij jou past.

Tot slot, staar je niet blind op jouw bufferbedrag en begin gewoon, ook al is het een klein bedrag wat je maandelijks opzij zet. En als het lukt, spaar dan daarnaast ook nog voor een leuk concreet doel. Dat werkt toch altijd motiverender. 

Hoe heb jij berekend hoeveel buffer je nodig hebt? En heb je dat ook daadwerkelijk apart gezet? Laat het hieronder even weten en help zo een ander in haar zoektocht!

Reageer