Where lifestyle meets finance
Pensioen Zzper
Pensioen | Ondernemen

Hoeveel geld moet je als ZZP’er maandelijks opzij zetten voor een goed pensioen?

Dit weekend las ik een artikel in het FD dat wat praktische handvatten gaf om te kunnen berekenen hoeveel ik maandelijks als zelfstandige opzij moet zetten om een goed pensioen bij elkaar te sparen. Altijd fijn!

5 Ingrediënten voor een goed pensioen

Als zelfstandige bouw je niet automatisch pensioen op. In tegenstelling tot een baan in loondienst, waar je vaak deelneemt in de pensioenregeling van je werkgever, zul je als zelfstandige zelf je boontjes moeten doppen. Hoe doe je dat? 

We hebben de 5 ingrediënten voor een goed pensioen voor je op een rij gezet. Je vindt er meerdere blogs, maar ook deze e-card.

Wat kost een lijfrente?

Het artikel in het FD gaat over het derde ingrediënt voor een goed pensioen: zelf sparen middels een lijfrente of banksparen. Zij stellen de vraag: Hoeveel heb je nodig als je vanaf je pensionering elke maand een lijfrente wilt ter hoogte van dat bedrag? En daar zijn wij ook heel benieuwd naar! 

Volgens Jeroen Wolfsen van MoneyWise moet je rekenen met een uitkering van EUR 930,- bruto om EUR 700,- netto over te houden per maand als gepensioneerde. Het lijkt wat weinig, maar hou er rekening mee dat je hiernaast ook nog een AOW ontvangt. Bovendien is dit het gemiddelde pensioenbedrag dat het ABP maandelijks uitkeert. 

Heb jij bovengemiddelde plannen als je met pensioen gaat, zul je dus wat extra’s apart moeten zetten. Om levenslang die EUR 700,- netto per maand te ontvangen vanaf je pensioendatum, heb je volgens Wolfsen EUR 270.000,- euro nodig in een lijfrente bij een verzekeraar. De lijfrente blijft namelijk uitkeren tot je het leven laat. Ga je voor de bankspaarpot, kun je zelf kiezen hoe lang er uitgekeerd moet worden. Uitgaande van dertig jaar, heb je dan EUR 255.000,- nodig in je bankspaarpot. Leef je langer, dan tja…. dan moet je de laatste jaren even op een houtje bijten. Wil je alle verschillen (voor- én nadelen) weten van lijfrente en banksparen? Lees dan hier even verder. 

Hoeveel moet ik dan nu sparen?

In het artikel staat dat wanneer je nog 30 jaar te gaan hebt tot je pensioen (gaan ondernemers ooit met pensioen?), je bij een rente van 3% elke maand EUR 450,- opzij moet zetten. En bij 4% EUR 365,- per maand. Ga je beleggen en haal je een rendement van 6%, is volgens Wolfsen EUR 265,- genoeg. 

Bij een rente van 3% moet je per maand EUR 450,- apart zetten om later zo’n EUR 700,- netto over te houden.

Poeh….. EUR 450,- per maand. Dat is een stuk minder dan ik nu spaar. Ik ben wel even benieuwd: zet jij meer of minder per maand apart voor je pensioen? En doe je dit dan ook in een lijfrente of bankspaarproduct, of heb je (net als ik) een andere manier gekozen? Ik hoor het het graag van je!


Bron: FD Werk& Geld, 21 januari 2017

Reageer