Where lifestyle meets finance
Kleedgeld
Kinderen | kleedgeld

Hoeveel kleedgeld geven is normaal?

Ik kan me nog goed herinneren hoe blij ik vroeger was met mijn eerste kleedgeld. Ik zat al op de middelbare school en mocht 100 gulden per maand uitgeven aan kleding. Wow! Het was elke maand weer feest als dit bedrag op mijn rekening werd gestort. Volgens mij kregen al mijn vriendinnen wel ongeveer dit bedrag, maar welk bedrag is ‘nu’ normaal om als kleedgeld aan je kind te geven?

Kleedgeld als onderdeel van de financiële opvoeding

Zakgeld wordt vaak gezien als leergeld en als belangrijk onderdeel van de financiële opvoeding. Kinderen ervaren met zakgeld immers zelf hoe het is om met geld om te gaan. Ze kunnen zo spelenderwijs hun eigen geld uitgeven, ze leren om te sparen en beseffen de waarde van geld beter als ze zelf hun eigen spulletjes kopen. Eigenlijk geldt voor kleedgeld precies hetzelfde. De bedragen zijn doorgaans hoger dan bij zakgeld, maar kinderen zijn ook een stuk ouder en moeten ook leren om met grotere bedragen om te kunnen gaan.

Hoeveel kleedgeld?

Maar hoeveel kleedgeld geven is nu normaal? Allereerst is het bij deze vraag van belang dat je met kinderen afspraken maakt over wat ze precies van het geld moeten kopen. Zijn dit alleen de broeken en bovenstukken, of ook ondergoed, sokken, jassen en schoenen? En hoe zit het met sportspullen? Volgens het NIBUD hebben jongens vanaf 12 jaar minimaal €55,50 per maand nodig en meiden €51,50 per maand. Als je kijkt naar de gemiddelde bedragen die Nederlandse kinderen aan kleedgeld krijgen, dan krijgt een twaalfjarige tussen de €30 en €45 en een achttienjarige tussen de €50 en €60.

Wanneer geef ik kleedgeld?

Wat een goed moment is om kleedgeld te geven, is helemaal afhankelijk van jouw kind en zijn of haar ontwikkeling. Vaak zijn kinderen er al op hun twaalfde of dertiende aan toe, maar het kan ook zomaar zijn dat jouw kinderen wat ouder zijn en dan pas om kleedgeld vragen. Er is geen goed of fout moment, maar het staat wel vast dat ook kleedgeld bijdraagt aan de financiële opvoeding.

Afspraken maken over kleedgeld

Als jouw kind kleedgeld krijgt, dan is het ook belangrijk om hier afspraken over te maken. Spreek met elkaar af op welke termijn (bijvoorbeeld maandelijks) je kleedgeld geeft en welk bedrag het is. Maak bespreekbaar of en wanneer er een verhoging in het verschiet ligt. Ook is het goed om aan te geven wat er wel en wat er niet van het kleedgeld gekocht moet worden. En ook niet onbelangrijk: houd je zelf ook aan de afspraken. Wees consequent in het geven van steeds dezelfde hoeveelheid geld en doe dit op de afgesproken momenten. Besef dat je kind in het begin nog zal moeten leren om goed met het geld om te gaan, dus bied ook zeker hulp als dit gevraagd wordt. En geeft je kind het kleedgeld uit aan andere zaken dan waar het voor bedoeld is? Helaas, maar op=op. Probeer je kind niets extra’s te geven, maar laat hem of haar hiervan leren.

Wat vind jij een redelijk bedrag om aan kleedgeld aan je kind(eren) te geven? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van het NIBUD.

Reageer