Where lifestyle meets finance
Huis Verkopen Zelf Doen Of Makelaar
Verkopen | Makelaar

Huis verkopen: zelf doen of een makelaar inschakelen?

Wil ik een makelaar inschakelen of gaan wij het zelf doen? Die vraag stelde ik mijzelf toen wij ons huis besloten te verkopen. Je hoort steeds meer dat mensen zelf hun huis verkopen. Maar is je huis zelf verkopen altijd het meest handig? De volgende vragen waren voor mij belangrijk bij het maken van een keuze.

Hoe snel wil ik er vanaf?

Een belangrijke vraag. In ons geval is er geen sprake van haast. Er is geen dringende reden waarom wij zouden moeten verhuizen. Ik kan me voorstellen dat wanneer je wel haast hebt, je het huis op zoveel mogelijk manieren aan de wereld bekend maakt.

Verkoopt mijn huis zichzelf?

Wij wonen op een apart plekje. Het ligt aan zwemwater, landelijk én vlakbij Rotterdam. Dat maakt het plekje gewild. Zo gewild zelfs, dat ik Eigen Huis & Tuin een paar jaar geleden mocht ontvangen om de benedenverdieping te pimpen, gewoon alleen al doordat ons huis het ook leuk deed op TV. En omdat het ook wel echt nodig was. Dat maakt ons huis aantrekkelijk en bovendien zijn er weinig soortgelijke huizen te vinden in deze omgeving.

Weet je wat je huis waard is?

Om de prijs van je huis te bepalen, kun je kijken naar vergelijkbare woningen die bij jou in de buurt te koop staan of verkocht zijn. Let op: zoek de verschillen. Denk aan oppervlakte grond en woning, de kwaliteit van de inrichting, de ligging van balkon/tuin, of de vele andere verschillen die van invloed kunnen zijn op de prijs. Google ook eens op ‘waarde woning bepalen’. Je vindt dan diverse handige tools om de waarde van je woning te schatten. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een taxatie uit te laten voeren. Of een geveltaxatie: dat is een meer globale variant, maar wel veel goedkoper.

Wel of geen verkoopstyling?

Kijk voor de grap eens op deze link. De foto’s die sommige mensen plaatsen zijn hilarisch! Bij ons huis was het een kwestie om zo veel mogelijk rommel in de kasten te proppen, voor er foto’s gemaakt werden. Twijfel je bij jouw huis? Google dan op ‘tips verkoopstyling’ of overweeg om iemand in te huren. Je kunt er voor kiezen om iemand een uurtje in te huren die jou tips geeft over wat je zelf kunt aanpakken, je kunt het laten doen en je kunt zelfs meubels huren. De prijzen hangen uiteraard af van wat je wilt. De prijzen starten gemiddeld vanaf EUR 100,-.

Wie maakt de foto’s?

Is je huis foto-proof? Dan rijst de vraag: wie maakt de foto’s? Als jij goede Instagramfoto’s kunt maken, heb je nog geen garantie dat je woningfoto’s ook zullen slagen. Je hebt hier goede apparatuur voor nodig en soms helpt een groothoeklens ook best een beetje mee. Kun je geen keuze maken? Maak dan eerst eens zelf wat foto’s en laat anderen deze beoordelen. Afgekeurd? Dan kun je het altijd nog uitbesteden. Reken op gemiddeld EUR 150,- aan kosten. Mijn keuze? Ik ben blij dat ik het heb uitbesteed. Ik merkte dat de fotografe op een heel andere manier naar ons huis keek en dat zij goede tips gaf over welke foto’s we moesten gebruiken.

Wil ik gebruik maken van Funda?

Je hebt de foto’s klaar en je denkt: laat maar komen die kopers! Iedereen denkt dan gelijk aan Funda. Tegenwoordig kun je je huis alleen nog maar op Funda krijgen via een makelaar die is aangesloten bij branchevereniging NVM, VBO, VastgoedPRO of Vastgoedmanagement Nederland. Het maakt daarbij niet uit of de makelaar alle mogelijke services biedt, of alleen de publicatie op Funda. Je zult deze makelaar sowieso een vergoeding moeten bieden voor de Funda-plaatsing. De laagste vergoeding die ik vond, lag rond de EUR 300,-.

Verder lezen: Een huis kopen: wat komt er financieel bij kijken?

Wil ik wel of geen bord op mijn woning?

Dan komt de vraag: wil je een bord in de tuin? Een heel basale vraag misschien, want dat is toch het eerste waar je aan denkt bij je huis verkopen? Maar ja, als je er voor kiest om te verkopen zonder makelaar, zul je toch ook kenbaar moeten maken dat je huis te koop is, dus neem dat punt ook in overweging.

Is het handig om social media in te zetten?

Om snel een groot bereik te creëren en te communiceren dat je huis beschikbaar is, is het gebruik van social media erg handig. Ik had binnen 3 dagen bijna 600 mensen die ons huis hadden bekeken. Hierbij zitten uiteraard ook heel veel mensen die gewoon heel nieuwsgierig zijn naar hoe je woont, maar goed: “je hebt er maar 1 nodig”. Dat social media geen heilige graal zijn voor de verkoop, lees je hier ook wel terug op deze link. De combinatie lijkt mij persoonlijk het best: wel even melden in je netwerk, maar blijf niet spammen.

Is ouderwets flyers iets voor mij?

Ouderwets flyeren is het nieuwe hip. Voordeel als je dit zonder makelaar doet: je mag je flyer vaker ergens lokaal neerleggen, dan een makelaar dat mag. Denk aan de kapper, een koffietentje, de fysiotherapeut. Van die handige plekjes waar mensen even de tijd hebben om de flyers te bekijken. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Hoe vaak ga ik schoonmaken?

Wie kent ze niet? De horrorverhalen van mensen die bijna drie keer per week hun huis aan het poetsen waren voor de bezichtigingen. Niks voor mij. Ik ben het ook niet van plan. Wij houden daarom twee keer per maand een open huis, precies de dag nadat de schoonmaakster is geweest. Dit beperkt de potentiële kopers natuurlijk wel behoorlijk, dus dat is echt een heel persoonlijke keuze. Kies wat bij je past.

Wie doet de rondleidingen?

Als straks die potentiële koper op de stoep staat, wie gaat dan door het huis om te laten zien hoe mooi het is? Vind je het leuk om dat zelf te doen, of krijg je al kriebels bij het idee? En als het je kriebels geeft, wil je dan dat een makelaar het doet, of heb je iemand in je omgeving die dat leuk zou vinden?

Verder lezen: Meubels shoppen zonder ruzie? Tips van interieur styliste Sharon

Wat mag het je kosten?

Je hebt in de bovenstaande punten al gezien dat iedere keuze geld kost. Styling, foto’s, bord, Funda. Uiteraard klinkt alles aantrekkelijk, maar het belangrijkste is dat je binnen je budget blijft. Je hebt hierna namelijk (hopelijk) een nieuw huis om in te richten, dus die centen weet je dan vast goed te besteden.

Je hebt de punten nu voor jezelf op een rijtje. Twijfel je nog over wat je moet doen? Nodig dan eens vrijblijvend één of meerdere makelaars uit. Laat hen adviezen geven over vb. de prijs en de verkoop en laat ze een offerte maken. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wij hebben uiteindelijk ervoor gekozen om een makelaar in te schakelen en om mee te doen aan een Openhuizendag via openhuizenlink.nl. 

Heb jij nog goede tips voor het verkopen van je huis? Laat ze vooral weten!

Reageer