Where lifestyle meets finance
Huren Bij Een Hospita
Huren | Wonen

Huren bij een hospita: hoe zit het?

Het aanbod van studentenkamers lijkt de laatste jaren steeds schaarser te worden. In de grote steden heerst er door de grote vraag een tekort en als je een kamer kunt bemachtigen, dan betaal je hier vaak de hoofdprijs voor. Een hospita kan in dit geval uitkomst bieden. Maar wat is een hospita precies en hoe gaat het huren bij een hospita er in de praktijk aan toe? How 2 Spend It vertelt je er van alles over. 

Wat is een hospita?

Een hospita is iemand (soms alleenstaand, maar niet altijd), die een kamer verhuurt in zijn of haar woning en waar hij of zij zelf ook woont. Voor studenten die voor het eerst op kamers gaan, kan dit een goede oplossing zijn. Bij een hospita geldt over het algemeen dat de sfeer er huiselijk en persoonlijk is en de huurprijzen zijn vaak lager dan de prijzen voor reguliere kamers. Dit kan komen doordat de hospita en huurder afspraken maken over het gezamenlijke huishouden. Als de huurder de hond uitlaat, is de hospita bijvoorbeeld geneigd om wat minder huur te rekenen.

Wat staat er in het contract? 

Ook wanneer je bij een hospita huurt, is het van belang om een huurcontract af te sluiten. Hier kun je alle gemaakte afspraken in vastleggen en je hebt zo iets om op terug te vallen. We schreven eerder al de blog ‘Op kamers? Hier moet je op letten bij het tekenen van een huurcontract’. De punten die in dit artikel terugkomen, kunnen ook heel goed voor jou en je hospita van toepassing zijn. 

Is er sprake van huurbescherming?

Als je bij een hospita huurt, kun je de eerste negen maanden van jullie overeenkomst geen aanspraak maken op huurbescherming. Dat betekent dat de hospita in deze periode het huurcontract kan beëindigen, zonder opgaaf van reden. Er is in dat geval een opzegtermijn van drie maanden van toepassing. Na negen maanden is er wel sprake van huurbescherming. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens de website van de Rijksoverheid

Waar vind ik een hospita?

Je kunt je zoektocht naar een hospita natuurlijk doen via internet. Als je in Google de zoekopdracht ‘hospita + naam van de stad’ intikt, verschijnen er meteen veel zoekresultaten. Beter is het nog, maar dat zal niet altijd lukken, om een kamer via-via te huren. Zo weet je vast bij wie je in huis komt en is de kans een stuk kleiner dat je voor verrassingen komt te staan. 

Wat zijn jouw ervaringen met een hospita? Praat mee onder dit bericht!

Reageer