Where lifestyle meets finance
Huurtoeslag Aanvragen
Wonen | huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag aanvragen: hoe doe je dat?

Als je in een huurhuis woont, heb je misschien wel recht op huurtoeslag. Deze toeslag is voor veel mensen een fijn financieel extraatje. Ik kan me nog herinneren dat ik er tijdens het huren van mijn eerste huisje dankbaar gebruik van heb gemaakt. Heb jij ook recht op huurtoeslag?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is huurtoeslag precies? Volgens de website van de Belastingdienst is huurtoeslag een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de toeslag hangt af van de hoogte van het inkomen, de huurprijs van de woning, de leeftijd van de aanvrager en de woonsituatie. Is je vermogen te groot? Dan heb je bijvoorbeeld geen recht op huurtoeslag. 

Verder lezen: Het verschil tussen vakantiegeld en vakantietoeslag

Om huurtoeslag te ontvangen, moet je dus aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden gelden niet alleen voor jezelf, maar ook voor een eventuele toeslagpartner of medebewoners: 

# Je moet 18 jaar of ouder zijn om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. 
# Je bent in het bezit van een getekend huurcontract. 
# Je huurt een zelfstandige woonruimte met een eigen deur die op slot kan, een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht en een eigen toilet met waterspoeling. 
# Je betaalt de huur. 
# Jij en je eventuele toeslagpartner en medebewoners staan bij de gemeente ingeschreven op jouw woonadres. 
# Jij en je eventuele toeslagpartner en medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. 
# Je huur, het (gezamenlijke) inkomen en vermogen zijn niet te hoog. Exacte bedragen en berekeningen kun je terugvinden op de website van de Belastingdienst

Als je denkt dat je in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag, kun je gemakkelijk een aanvraag doen via Mijn toeslagen. Je kunt ook eerst een proefberekening maken om te kijken of je er eventueel recht op hebt en aan welk bedrag je dan kunt denken. Op de website van de Belastingdienst vind je alle relevante informatie over huurtoeslag terug. 

Reageer