Where lifestyle meets finance
huwelijkse voorwaarden aanpassen pexels
Huwelijkse voorwaarden aanpassen

Joella ging haar huwelijkse voorwaarden aanpassen en vertelt waarom

In eerdere berichten schreef ik het al: ik ga verhuizen! Er moet natuurlijk een hoop geregeld worden. Afgelopen week waren bijvoorbeeld onze huwelijkse voorwaarden aan de beurt en hebben we een testament laten opmaken. In de aanloop naar de verhuizing is het belangrijk dat je veel overlegd met je partner over jullie wensen als het gaat over geld, maar ook de juridische zaken moeten geregeld worden. Klinkt logisch en makkelijk, maar ik heb wel weer wat lessen opgedaan in de afgelopen tijd. 

Jeroen en ik zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. We hadden destijds al gezegd dat we deze zouden aanpassen als we kids zouden hebben, dus nu de tweede er aan komt, was het een mooie timing en konden we ook gelijk het testament bespreken met de notaris. Zaken als wie worden voogd en/of bewindvoerder als we beiden wegvallen zijn toch goede dingen om geregeld te hebben. En ook is het fijn om door te nemen hoe je zelf of de ander achterblijft als één van ons wegvalt. Ik ga er niet van uit, maar het geeft wel rust om te weten dat het goed geregeld is. Toch?

Klinkt allemaal goed en logisch, maar toch heb ik wel wat leerlessen opgedaan in onze besprekingen voordat we naar de notaris gingen. En die deel ik natuurlijk graag even met je, zodat jij je besprekingen beter in gaat dan ik dat deed. :)

1. Prik samen een datum om het gesprek aan te gaan. 

Dit hebben wij dus niet gedaan, waardoor we het op het laatst aan laten komen en we ineens ’s avonds dachten: oh ja, wat willen we eigenlijk in onze huwelijkse voorwaarden? Zwanger (lees: hormonen), moe (!!) en onvoorbereid: niet de beste ingrediënten voor een goed gesprek. 

2. Bereid je goed voor.

Net als bij iedere andere onderhandeling, praat het makkelijker als beide partijen goed voorbereid zijn op het gesprek. Zo heb je snel boven tafel wat voor de ander belangrijke punten zijn. Bovendien kun je dan je vragen nog stellen bij de notaris en kun je keuzes maken waar je ook later nog achter staat.

3. Blijf samenwerken.

Ons gesprek begon ongeveer zo: als jij vreemdgaat, dan wil ik niet…. Waardoor de ander natuurlijk direct in de verdediging schoot en de toon gezet was voor de avond. We hebben ons gesprek daarom ook even uitgesteld tot de volgende dag. Even opnieuw beginnen….. 

De volgende dag was het uitgangspunt al heel anders: we gaan er niet vanuit dat we ooit uit elkaar gaan, maar mocht het zo ver komen, willen we toch goed voor elkaar zorgen. Het resultaat: een ontspannen, lief gesprek en goede, duidelijke afspraken. 

4. Do it afraid

Punt 2 geeft al gelijk de aanleiding voor punt 3. Vind ik het leuk om nu deze gesprekken met Jeroen te voeren? Nee, niet bepaald. Maar de belangrijkste reden om dat al te regelen als je nog verliefd bent, is dat je uitgangspunt dan is dat je goed voor de ander wilt zorgen, ook als het niet meer goed gaat tussen jullie. Wanneer je er pas over nadenkt wanneer de scheiding aangevraagd gaat worden, is de gunfactor meestal een heel stuk lager en gaat de communicatie een stuk stroever. Voor mij voelde het goed om samen na te denken hoe je voor elkaar wilt zorgen, ook bij alle rampscenario’s.

5. Hou het goed bij

Jeroen en ik zijn inmiddels 6,5 jaar getrouwd en de huwelijkse voorwaarden die we nu nog hadden pasten totaal niet meer bij onze huidige situatie. Zeker als je ze dan weer bespreekt, komt dat zo duidelijk naar voren! Ik ben blij dat we ze weer even onder handen hebben genomen en heb ook wederom gezien hoe belangrijk het is dat je dit regelmatig bijhoudt. Dat betekent toch dat je zeker elke 5 jaar weer even bij de notaris langs gaat voor je voorwaarden en testament, maar ook als er een verandering is in jullie leven. Misschien begint één van jullie een eigen onderneming of komen er kinderen bij: plan even een bezoekje bij de notaris. 

Bij ons is alles weer geregeld en klaar voor een nieuwe fase mét een nieuw huis en een tweede kindje. Is het voor jou alweer tijd voor een afspraakje met je notaris? Of heb je een vaste termijn die je daar bij aanhoudt? Laat het even weten onder deze blog! :)

Reageer