Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Corina 19
Inspiratie | Interview

Corina: 'Een klasgenootje van mijn zoon had gezegd dat wij arm waren. Dat hakte erin'

Corina Blommendaal (47) uit Doorn en haar man hadden altijd genoeg: een mooi huis, twee auto’s en fijne vakanties. Tot de crisis toesloeg en haar man burn-out raakte. Ze ontdekte de Lidl, de Action én hoeveel ze eigenlijk kan genieten van de simpele dingen in het leven. 

‘In 2008 kochten mijn man en ik een mooie, ruime twee onder één kap jaren-30 woning. Een grotere tuin, een eigen oprit, heel fijn allemaal. Zeker met twee jonge dochters. Maar twee maanden later begon de crisis, die twee jaar later helaas haar uitwerking kreeg op ons, 

Mijn man werkte als zzp’er en had altijd goede klussen, maar dat werd vanaf 2010 steeds minder. Na de geboorte van ons tweede kindje had ik mijn baan ingeruild voor een freelance bestaan. Ik werkte niet veel en bracht dus weinig geld binnen. In de voorgaande jaren hadden we veel kunnen sparen, dat was bedoeld voor de kinderen, het aflossen van de hypotheek en voor onze oude dag. Maar we moesten dat spaargeld steeds vaker aanspreken.

Het was niet altijd gemakkelijk om te accepteren dat het anders liep dan verwacht en we dingen moesten inleveren.

Die financiële onzekerheid bracht een hoop stress met zich mee. We moesten de hypotheek iedere maand betalen, zagen de inkomsten verminderen en mijn zoektocht naar meer werk leverde weinig op. Intussen raakte ons spaargeld steeds verder op en merkten we dat de stress in ons systeem sloop door de constante financiële spanning.

Bijbeeld-1-SHOOT-CORINA-4.jpg#asset:26103

In 2014 raakte mijn man burn-out. Gelukkig had hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten toen hij startte als zzp-er. Het huis hing inmiddels als een zwaard van Damocles boven ons hoofd, dus zetten we het te koop. Maar de markt was slecht en we konden geen goede prijs krijgen. Verkopen zou op dat moment een enorme restschuld betekend hebben.

Verder lezen: Een jaar lang niet shoppen: Renée deed het!

Een tijd lang moesten we ieder dubbeltje omdraaien om rond te komen. Ik ging naar de Lidl in plaats van de Albert Heijn en ontdekte de Action. Ik werd creatief in het vinden van goedkope cadeautjes en we ruilden onze twee auto’s in voor één tweedehands exemplaar. Van een vriendin kreeg ik twee zakken tweedehands kleding waar veel mooie spullen voor de kinderen tussen zaten. Wat was ik daar dankbaar voor.

Door alle bezuinigingen heb ik geleerd meer te genieten van veel dingen. Eerder kocht ik gewoon wat ik wilde. Als ik nu iets voor mezelf koop, voelt dat echt als een cadeautje. Pas waren we 15 jaar getrouwd en zijn we lekker uit eten geweest. Dat doen we nu bijna nooit meer, dus dan geniet ik daar heel intens van.

Ik wil mijn dochters zeker meegeven dat het belangrijk is als vrouw te snappen hoe geldzaken, zoals een hypotheek, werken. Zelf snapte ik niets van, ik nam feilloos aan dat mijn man dat allemaal wel goed zou regelen. Dat heb ik mezelf achteraf wel kwalijk genomen.

Het was niet altijd gemakkelijk om te accepteren dat het anders liep dan verwacht en we dingen moesten inleveren. Vooral voor de kinderen. Ze kregen nog steeds alles wat ze nodig hebben, maar een wintersportvakantie of een verre reis zat er niet meer in. Omdat we in een vrij rijke omgeving wonen, steekt dat nogal af tegen het leven van andere kinderen. Onze jongste kwam een keertje thuis en zei dat een meisje uit haar klas had gezegd dat we arm waren. Dat hakt er wel in en is super confronterend voor ze.

Ook hebben we echt gemerkt dat sommige mensen zich terugtrekken als het minder goed met je gaat. Dan leer je wie je echte vrienden zijn. Ik weet dat er in dit dorp meer mensen in dezelfde situatie zitten, alleen durven zij het niet naar buiten te brengen. Ik loop er niet mee te koop, maar ik doe er ook niet geheimzinnig over. Het is zoals het is en we kunnen er niets aan doen dat het zo gelopen is.

Verder lezen: Renée: 'Van dikke schulden naar eigenaar How 2 Spend It'

Ik wil mijn dochters zeker meegeven dat het belangrijk is als vrouw te snappen hoe geldzaken, zoals een hypotheek, werken. Zelf snapte ik niets van, ik nam feilloos aan dat mijn man dat allemaal wel goed zou regelen. Dat heb ik mezelf achteraf wel kwalijk genomen. Als we die verantwoordelijkheid samen hadden genomen, was niet alle stress op mijn man gekomen en had ik als vrouw meer grip op de situatie gehad. Maar door deze situatie heb ik ze ook kunnen leren dankbaar te zijn voor wat je wél hebt. Als ze klaagden zei ik: ‘Je hebt er nog geen boterham minder om gegeten, kijk naar de dingen die wel kunnen.’ 

Bijbeeld-2-SHOOT-CORINA-21.jpg#asset:26104

Ik heb inmiddels een langdurende opdracht, wat erg fijn is, en dit voorjaar hebben we ons huis gelukkig snel en goed kunnen verkopen: het was binnen twee weken weg. Binnenkort verhuizen we naar een huurhuis. Dat we straks niet meer met die hoge hypotheek zitten, geeft me ruimte in mijn hoofd om tot rust te komen, weer creatief bezig te zijn en mijn eigen bedrijf als tekstschrijver en coach verder op te bouwen.

Op de bucketlist staat een vakantie naar het buitenland, hopelijk volgend jaar, en een huisje aan het water waar we onze oude dag door kunnen brengen. Maar het belangrijkste is dat we onze kinderen kunnen geven wat ze nodig hebben, ook als ze gaan studeren. Gelukkig ziet alles er nu een stuk rooskleuriger uit. Ik ben trots dat we hier zo doorheen gekomen zijn!’


Foto's: Prisca Visser

 

 

 

 

Reageer