Where lifestyle meets finance
Inv In Opleiding
Investeren in jezelf | Opleidingen | Joëlla

Ik investeer in opleidingen

Als je Jeroen naar mijn grootste Spending Habit vraagt, weet ik zeker dat hij opleidingen en boeken gaat zeggen. Dat is namelijk ook echt zo. Al vanaf de aanschaf van een boek of online opleiding heb ik namelijk het idee dat ik de kennis in huis heb. En dat geeft me een goed gevoel over mijn uitgave en maakt dat ik het ‘t geld waard vindt (en dus soms net een beetje teveel uitgeef in deze categorie). Gelukkig heb ik ook nog echt wat inhoudelijke argumenten kunnen vinden die verklaren dat het slim is om te investeren in een opleiding. Lees even mee:

Ontwikkel je interesses

Toen ik mijn studie afrondde, had ik werkelijk geen idee wat ik wilde (behalve op mezelf wonen). Ik heb daarom gekozen voor een goedbetaalde baan met veel opleidingsmogelijkheden. Door werkervaring op te doen en de diverse opleidingen die ik volgde, ontdekte ik wat ik wel en niet leuk vond en kon ik gerichter op zoek naar een baan die wel bij me paste met de diploma’s in mijn zak die ik nodig had. Zeker als je in loondienst werkt, helpt het bij je sollicitaties wanneer je kunt aantonen dat je ook passende opleidingen hebt gevolgd.

Toon ambitie

Stel je hebt een goede salesfunctie, maar je hebt de ambitie om hierna het salesteam aan te sturen. Dan is het slim om je manager te vragen of je een managementopleiding mag doen. Je laat zo al weten dat je de ambitie hebt om hierna door te groeien, kan al polsen hoe jouw manager hier tegenover staat en je doet in de tussentijd alvast de nodige kennis op om straks klaar te zijn voor je volgende stap.

Ga langer mee

Zoals het er nu naar uit ziet, kan ik mijn AOW’tje verwachten vanaf 70 jaar en 9 maanden. Dat betekent dat ik dus nog wel even door kan op de arbeidsmarkt en, eerlijk gezegd, zou ik ook niet anders willen. Ik zie alleen wel dat het belangrijk is om dan wel op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en kennis, zodat ik ook met de markt en tijd mee kan. Ook als ik straks bijvoorbeeld zestig ben en lekker aan het ondernemen ben.

Bouw aan je netwerk

Een opleiding volgen is ook goed voor je netwerk. Dat bewijzen de grote business schools wel, zoals RSM, Nyenrode, INSEAD en Harvard. Mensen leren elkaar kennen tijdens de opleiding, vormen daar al een netwerk en vaak zie je dat ze elkaar daarna naar voren blijven ‘schuiven’ bij de betere vacatures. Maar dit principe werkt niet alleen bij de dure business schools. Bij iedere opleiding die je volgt, leer je mensen kennen uit jouw vakgebied en met dezelfde interesse. Grote kans dat je hier contacten opdoet die je in je verdere carrière ook weer gaan helpen.

Wat mij betreft zijn er dus altijd meer dan voldoende argumenten om te investeren in een opleiding. Heb jij nog een aantal aanvullende tips? Ik hoor ze graag! Laat je ze hieronder even achter?

Reageer