Where lifestyle meets finance
Verleidingen
Financiën | Shoppen

Ik wil het, ik wil het, ik wil het!

Of je nu in de stad loopt, televisiekijkt, rondsurft op het internet of wat reclamefoldertjes doorbladert: overal word je met schreeuwende letters verleid tot kopen. En de commercie richt zich naast jou ook op, een voor hen heel belangrijke doelgroep: jouw kids. Onbewust laten we ons overhalen tot de aanschaf van dingen die we niet eens nodig hebben. Natuurlijk is het helemaal niet verkeerd om lekker eens een dagje met vriendinnen te gaan shoppen. Maar heb je je shopgedrag niet meer in de hand? Of kom je er financieel door in de problemen? Dan is het handig om toch wat meer inzicht in deze valkuil te krijgen.

Koopjesjagers 

Je zou vandaag eigenlijk niets kopen. Alleen maar kijken. Toch kom je weer thuis met tassen vol spullen. Je vindt het niet mooi en had het ook eigenlijk niet nodig. Maar ja, het was in de aanbieding, dus je kon het niet laten liggen. Herken je dit? Probeer dan bij elke aankoop de volgende vraag aan jezelf te stellen: heb ik dit werkelijk nodig? En ondanks dat het flink afgeprijsd is: word je er echt wild van of is het stiekem gewoon troep?

Ik denk dat het belangrijk is dat je niet gaat winkelen als je kinderen hongerig of moe zijn. Dat is namelijk vragen om problemen.


Shoppen met kids 

Sommige ouders vinden het geweldig. Met jonge kinderen gaan shoppen. Dat zijn vast kinderen die zich niet dramatisch in winkels op de grond gooien, weglopen of huilen als ze iets niet mogen pakken. Iets waar vooral supermarkten zich volgens mij ook op richten, door kindermarketing en de lage schappen zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Als kinderen luidkeels zeuren, gaan veel ouders uit schaamte toch overstag, en geven ze hen wat ze willen. Ik heb zelf weinig ervaring met winkelen samen met de peuter, omdat ik meestal alleen een winkel binnenren als hij ligt te tukken in de buggy. Maar ik hoor wel dramatische verhalen om me heen. Ik denk dat het belangrijk is dat je niet gaat winkelen als je kinderen hongerig of moe zijn. Dat is namelijk vragen om problemen. En betrek ze bij het winkelen, laat ze helpen in de supermarkt. Als oudere kinderen je melden dat ze iets willen ‘hebben’, probeer dan het pedagogische ‘Dat ziet er mooi uit, daar kun je voor sparen’. Of ga samen op zoek naar betaalbare alternatieven.

Kopen geeft een lekker gevoel 

Veel mensen krijgen wanneer ze zich ongelukkig voelen de behoefte om nóg meer te gaan shoppen. Dit komt doordat het beloningscentrum in je hersenen overuren maakt tijdens het winkelen. Maar onthoud: shoppen is geen therapie en lost het onderliggende rotgevoel slechts tijdelijk op.

Staat iets niet op je boodschappenlijstje? Tja. Heel streng, maar dan koop je het dus niet.


We hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet om je te wapenen tegen reclames en verleidingen:

  1. Peil je stemming
  2. Geef het wat tijd
  3. Maak een lijstje
  4. Ga samen met je partner winkelen
  5. Wees bewust van de verleidingstactieken
  6. Focus op belevenissen
  7. Vermijd verleidingen
  8. Wees tevreden met wat je hebt

Heb je een baaldag? Ben je moe, heb je honger of voel je je verdrietig? Dan kan shoppen een goede afleiding zijn, maar tegelijkertijd is het veel moeilijker om verleidingen te weerstaan. Dus dan kun je misschien beter een andere afleiding gaan zoeken. Ga lekker een strand- of boswandeling maken met een vriendin, je zult zien dat je veel energieker thuiskomt!

Je voelt het van je grote teen tot aan je kruin: een onbeheersbare drang om te kopen. Probeer het te negeren. Lukt dat niet? Loop dan door. Maak een ommetje, ga ergens een kopje thee drinken. Of slaap er een nachtje over. Dat geeft je tijd kans om even wat afstand te nemen, na te denken en misschien wel te besluiten dat je het helemaal niet nodig hebt.

Maak een uitgebreid budgetplan of een simpel boodschappenlijstje. Dat geeft overzicht, en je weet wat je wel of niet nodig hebt. En staat iets niet op het lijstje. Tja. Heel streng, maar dan koop je het dus niet.

Doet jouw vriend dat nou ook? Ontzettend geshockt kijken als je weer te veel uitgeeft aan het zoveelste zwarte jurkje? Heel vervelend, maar: misschien heeft hij wel een punt. Als je samen met je partner gaat shoppen, geef je vast veel minder uit.

Veel winkels hebben hun zaak zo ingericht dat je een bepaalde route moet volgen om uiteindelijk bij de uitgang te komen. Er is no way back! Dit maakt het moeilijker om met lege handen de winkel uit te komen. Wees je hier bewust van & trap er niet in! Ben je met drammende kinderen? Leer hen ook dat je niet alles wat je ziet richting de kassa ook echt hoeft te kopen.

Spullen maken niet gelukkig. In plaats van je kinderen te overladen met cadeaus, ga eens iets leuks met ze doen. Belevenissen zorgen voor gratis voorpret. En uiteindelijk zijn deze herinneringen het meest kostbaar. En is shoppen eigenlijk het enige wat je nog doet als je je verveelt? Probeer eens een ander tijdverdrijf te vinden, zoek een hobby of ga sporten.

Reclames op televisie willen je graag laten geloven dat je hun producten nodig hebt om je goed te kunnen voelen, wat een onzin! Sinds wij geen tv meer hebben, voel ik me een veel tevredener mens. Ik zie minder nieuwe producten of aanbiedingen. En ook de reclames met jaloersmakende perfecte mensen met hun fantastische levens gaan compleet aan mij voorbij. Plak een sticker op je brievenbus en zeg alle nieuwsbrieven van merken die je inbox overstromen op, zodat je niet constant omringt wordt door reclames. En probeer eens wat minder de stad in te gaan. Ook goed voor je kinderen. Zij worden overal blootgesteld aan verleidingen, waarbij ouders vaak aan alles toegeven om het ‘jengelen’ te voorkomen.

Het leven kan natuurlijk altijd beter. Maar zolang je gezond bent, is het belangrijk om te beseffen dat je het nu ook best goed hebt. Probeer jezelf eens wat minder te vergelijken met anderen om je heen. En probeer te leven met minder spullen, minimaliseer! Het klinkt misschien een beetje zweverig maar door minder te hebben en te willen maak je je leven echt rustiger. Dit is ook belangrijk in de opvoeding naar je kroost toe. Dit voorkomt dat kinderen op latere leeftijd hun geluk en succes zullen afmeten aan hun bezittingen.

Hoe voorkom jij dat jouw winkelgedrag uit de hand loopt? Deel het hieronder met ons.


Reageer