Where lifestyle meets finance
Merel Hoofdbeeld
Werken | buitenland

Merel werkt en woont in het buitenland

Merel had altijd al een passie om het onbekende te beminnen en te ontdekken. Deze reislustige dame woonde twee jaar voor haar werk als consultant in Toronto. Ze vertelt How 2 Spend It hoe dat was.

Wij zijn nieuwsgierig naar je verhaal! Veel mensen dromen over in het buitenland wonen. Vertel, hoe is dat zo gegaan?

"Toen ik mijn rechten studie afrondde kreeg ik kort daarna een aanbod om in de consultancy te gaan werken, terwijl ik eigenlijk op banen in de advocatuur solliciteerde. Er werd al vrij snel gepeild of ik interesse had om in het buitenland te werken. Het bedrijf had namelijk mensen in Noord-Amerika nodig. Ik dacht gelijk ‘Dit ga ik doen!’. Het zou eerst New York worden, maar daar kwam ik niet door de loting heen. Je hebt daarvoor een high-skilled visum nodig en aangezien ik rechten heb gestudeerd, kwam ik daarvoor niet in aanmerking, omdat ik in een ander veld werkzaam was. In Canada is de regelgeving iets makkelijker en dus werd het Toronto."

Verder lezen: Werken vanuit het buitenland: zo doe je dat!

Wat heb je moeten regelen waar je vooraf écht niet aan gedacht had? 

"Echt zoveel! Ik had een vriendin die ook in het buitenland woonde, dus ik wist ook altijd wel van haar dat het echt een pain-in-the-ass kan zijn. Ik vond het papierwerk de grootste struggle. Ik had dat niet verwacht, dat het zo heftig zou zijn. Dus dat is wel echt iets om rekening mee te houden. Mijn bedrijf had een immigratieadvocaat ingehuurd om te helpen. Mijn werkgever regelde wel wat papieren van hun kant, maar ze konden ook niet alles regelen. Je moet bijvoorbeeld je originele diploma’s opvragen, laten vertalen en legaliseren. Wat het óók spannend maakt is dat je ook in Canada een maximaal aantal mensen hebt dat daar een werkvisum krijgt per jaar. Je wilt dus dat het allemaal goed verloopt zodat je op tijd bent met alles inleveren. Het was een spannende en stressvolle periode." 

"Tijdens mijn functioneringsgesprek werd er gezegd dat ik goed functioneerde. Dat vond ik als Nederlandse best wel lastig, want ik wilde graag weten waar ik aan kan werken."

Als je in het buitenland gaat wonen, blijven je geliefden achter. Hoe was dat voor jou? En hoe maak je nieuwe ‘vrienden’ in het buitenland?

"Mijn vriend Robin is meegegaan. Dat was natuurlijk geweldig! Ik weet niet of het voor mij had gewerkt als ik twee jaar naar Toronto was gegaan en hij hier in Nederland was blijven wonen. Ik heb eerder in het buitenland gewoond toen ik studeerde. Ik vond het toen makkelijker om vrienden te maken dan wanneer je gaat werken. Je bent wat ouder en iedereen heeft al meer zijn eigen leven. 

In het buitenland moet je er echt aan werken om vrienden te maken. Want het is heel makkelijk om na het werk naar huis te gaan en met je vriend thuis te zitten. Alleen is dat voor mij gewoon niet voldoende. Wij houden allebei van hardlopen en sloten ons heel snel aan bij een run-community van Nike. Daar kan je op een hele ongedwongen manier vrienden maken. Je gaat gewoon naast iemand rennen en kijkt of je een klik hebt, haha! 

Het is in Canada een gewoonte om als vrijetijdsbesteding naar een cottage te gaan. Met een groep van veertien man gingen we daar dan naartoe om te snowboarden. We voelden ons daar écht thuis met echte vrienden. 

Natuurlijk blijft je familie achter in Nederland, maar ik heb hele waardevolle vriendschappen gecreëerd in Canada. Alleen zo’n band als ik met mijn ‘echte vriendinnen' heb die ik al vanaf mijn 4de ken, dat ga je nooit krijgen. Ik denk ook niet dat je dat na moet streven."

merel-bijbeeld-1.jpg#asset:26251


Wat is grootste verschil tussen werken in Nederland en werken in Canada?

"Canada heeft wel echt een andere werkcultuur. In Canada is alles amazing and great. Het is een hele andere manier van communiceren. De Canadezen zijn veel minder direct. Dat merkte ik onder andere in functioneringsgesprekken. Een functioneringsgesprek wordt heel erg vanuit het positieve benaderd. Tijdens mijn functioneringsgesprek werd er gezegd dat ik goed functioneerde. Dat vond ik als Nederlandse best wel lastig, want ik wilde graag weten waar ik aan kan werken. Je moet zelf naar je ontwikkelpunten vragen. Daarnaast is Engels natuurlijk niet mijn eerste taal. Je zegt soms dingen op een bepaalde manier en dat kan te direct overkomen. Kortom: je moet goed kijken, luisteren en aanvoelen." 

"Ik zeg zelf altijd dat ik in die twee jaar snel oud ben geworden. Ik was altijd moe, mede ook door de jetlag, want je reist veel als consultant."

Hoe zag een werkdag eruit als consultant? 

"Als ik bij de klant zat dan had ik dagen dat ik ’s ochtends om zeven uur bij mijn hotel werd opgehaald en ’s avonds om zeven uur weer bij mijn hotel werd gebracht. Daarna gingen we vaak eten met een hele groep en vervolgens ga je dan slapen. De volgende dag begint het weer opnieuw. Maar als je niet op een project zit, dan heb je heel veel vrijheid. Dan doe je interne projecten en dan kon ik soms ook gewoon gaan sporten onder werktijd. Het was give and take.

In de consultancy werken klinkt vaak heel fancy voor de buitenwereld. Je zit in mooie hotels en eet in luxe restaurants. Dat is ook zo, maar het blijft wel werk. Het is veel reizen, heel hard werken en weinig tijd voor jezelf. Ik zeg zelf altijd dat ik in die twee jaar snel oud ben geworden. Ik was altijd moe, mede ook door de jetlag, want je reist veel als consultant. Ik ging ook met de CEO mee naar lunches en diners om daar aan customer relationshipmanagement te doen. Dus na werktijd was het nog niet klaar. Je moet heel de tijd presteren op hoog niveau."

Heb je iets van de geldgewoontes van de Canadezen meegekregen? 

"Eén ding wat me echt is opgevallen: iedereen betaalt zijn eigen deel van de rekening. In het buitenland staan wij bekend om going dutch. Dat is helemaal niet gierig, want wij delen de rekening gewoon door het totaal aantal personen. In Canada is dat ondenkbaar, je betaalt daar gewoon je eigen deel. Zelfs de obers geven losse bonnen, dus als wij met zijn tienen waren, gaven zij dus gewoon 10 bonnen. Er wordt ook heel hoog getipt. Minimaal 15% procent. Ben je tevreden, dan geef je 18% en vind je het heel erg goed? Dan geef je 20%. Dus ik tip nu voor Nederlandse begrippen heel veel, iedereen is helemaal blij met me, haha!" 

Wat is je plan voor de komende tijd?

"Ik ben bezig met het opzetten van een coachingbedrijf (Blackbird Negotiations). Hiermee wil ik vrouwen helpen met onderwerpen zoals empowerment, onderhandelen, leren nee te zeggen en communiceren. Ik wil dat graag combineren met stress-reduction en mindfulness. Uiteindelijk wil ik daar ook online-courses voor gaan ontwikkelen. Ik geloof in het delen van kennis en zou het heel leuk vinden om op basis van mijn ervaring als expat uitgenodigd te worden als motivational speaker. Ik wil graag vrouwen inspireren om het beste in zichzelf en elkaar naar boven te halen. Happiness all over the place. Doen wat je echt wilt, zonder limiet! 

Verder lezen: Financiële tips van een digital nomad

Half oktober vertrek ik voor in ieder geval 2 maanden naar Bali om daar een mindfulnessbedrijf te ondersteunen met de strategische kant van het bedrijf. Ik ga zelf een mindfulnesscursus volgen en ik ga meehelpen om een online-cursus op te zetten voor dat bedrijf. Ik zou het heel leuk vinden om me op Bali bij een co-workingspace aan te sluiten, waar ik zelf verder aan mijn eigen bedrijf kan werken."

Wat zijn je dromen voor in de toekomst?

"Mijn droom voor de toekomst is om mensen te inspireren, motivational speaker te zijn en digital nomad. Ik kan nu ook nog niet echt verder denken dan 1 jaar, maar ik hoop dat ik dan op een plek ben waar je heerlijk op het strand zit en daar yoga kan doen, kan surfen, mediteren en hardlopen. Uiteraard met een hele fijne groep mensen om me heen die inspireren. Dat is het!" 

Wil je Merel volgen op al haar avonturen? Neem vooral een kijkje op haar Instagram-account. Daarnaast is Merel bezig met het ontwikkelen van haar coachingsbedrijf. Meer daarover vind je op haar website.

Reageer