Where lifestyle meets finance
Christel Nolle
Schulden | Inspiratie

Christel: "We losten in 6 jaar tijd 100.000 euro schuld af"

Christel Nolle had een schuld van €99.657,43. Shocking! Dat vond ze zelf ook. Samen met haar man wisten ze die giga schuld binnen zes jaar helemaal af te lossen. Respect.

‘“Mevrouw Nolle, u kunt beter op zoek gaan naar een nieuwe bank”, zei mijn contactpersoon van de bank aan de telefoon. Het was 2006, mijn man en ik hadden naast ons succesvolle bedrijf in huid-, haarverzorgings- en afslankproducten een franchise afslanksalon opgezet. Ons waren gouden bergen beloofd, maar die kwamen niet en de franchise bleek een wurgcontract. We wisten wel dat we er financieel niet zo florissant voor stonden, maar we dachten dat we het nog wel konden redden. De bank dacht daar anders over. Onze privé en zakelijke rekeningen werden afgesloten, net als de creditcards, rekening courant en persoonlijke lening. Ineens zaten we met een schuld van €99.657,43.

Al onze gesprekken gingen over geld, over hoe we deze week rond zouden komen, over aanbiedingen en boodschappen.

Ik herinner me uit die tijd vooral nog de stress. Het is niet voor niks dat mensen beweren dat je IQ daalt als je in de schulden zit. Je krijgt tunnelvisie en bent alleen nog maar daarmee bezig. Dat gebeurde bij mij ook. Al onze gesprekken gingen over geld, over hoe we deze week rond zouden komen, over aanbiedingen en boodschappen. Dat is ook niet erg bevorderlijk voor je relatie.

Verder lezen: Na 3 jaar schuldsanering is Svenja schuldenvrij!

Ik werd kringloop-consuminder-koningin. Ik haalde complete outfits uit de kringloopwinkel, volgde allerlei blogs over consuminderen en maakte er een sport van zo voordelig mogelijk boodschappen te doen. Wat ik vooral lastig vond, was dat we geen geld meer hadden voor leuke dingen. Maar dat maakt je ook creatief. We gingen bijvoorbeeld met korting voor maar 3 euro per persoon naar een pretpark. Of we hielden met onze dochter een filmavond thuis. Dan maakten we kaartjes en een grote kartonnen popcornbeker. Een zaak popcorn van 69 cent erin en we hadden onze eigen bioscoop.

Ok kon zeggen dat ik op een flat twee hoog achter was beland, maar ik kon ook zeggen dat ik in een vierkamerappartement aan het water woonde. Dat klinkt al heel anders hè?

Mijn man vond gelukkig een baan en ook ik ging na een tijd weer parttime in loondienst. We begonnen met het aflossen van onze schuld. In 2008 kregen we te horen dat onze grootste schuldeiser ons het aanbod deed om onze schuld van 65.000 euro in één keer af te kopen voor 35.000 euro. Dat scheelde enorm veel, helemaal toen bleek dat we bij het incassobureau voor 27.000 euro klaar konden zijn, inclusief korting door onder andere het besparen van rente. Maar waar moesten wij op dat moment dat geld vandaan halen?

Op een bepaalde manier was onze schuld een cadeautje, een levensles. Maar wel een heel dure.

Ik had een klant uit de tijd dat we de salon hadden, met wie ik het daar over had. 'Dat bedrag heb ik op mijn rekening staan,' zei ze. 'Dat mag je wel lenen. Dat was echt heel bijzonder. We hebben toen met haar geld het incassobureau kunnen afbetalen. Onze lening bij haar en het aflosplan hadden we vastgelegd bij de Belastingdienst. In vier jaar hebben we haar terugbetaald. Dat was pittig, maar we hadden de schuld zelf veroorzaakt door ondoordacht te investeren en daarom wilden we het ook zelf oplossen. In 2012 waren we schuldenvrij.

Verder lezen: Zo voorkom je financiële stress

Op een bepaalde manier was onze schuld een cadeautje, een levensles. Maar wel een heel dure. Ik heb geleerd dat - mochten we ooit weer in zo’n situatie komen - het wel goed komt. We hebben zo lang met zo weinig gedaan, we kunnen het aan. Dat geeft pas echt een rijk gevoel. Ik heb ook geleerd dat openheid van belang is. Er rust zo’n taboe op het hebben van schulden - hoewel dat gelukkig minder wordt door allerlei programma’s op tv. Wij schaamden ons in het begin en vertelden niemand dat het zo slecht ging. Toen we dat wel deden, kregen we ineens hulp van alle kanten. Het belangrijkste als je in de schulden komt is zelfinzicht. Bekijk waar je schulden vandaan komen en loop er niet voor weg. Want pas als je accepteert dat je schulden hebt, kun je hulp gaan zoeken en accepteren.’

Christel blogt op hetrijkewijf.blogspot.nl. Onder andere over hoe ze versneld haar hypotheek aflost om over 7 jaar volledig financieel onafhankelijk te zijn. 

Reageer