Where lifestyle meets finance
Img 20190708 121653597
Beroep van de toekomst | Tech vrouwen

Interview met Daphne | Android App Developer

Daphne is Android app ontwikkelaar bij Coffee IT en dat is typisch een beroep wat we nog niet bij veel vrouwen zien. Maar niet voor lang meer, want steeds meer vrouwen kiezen voor een beroep in de IT. En laten we eerlijk zijn, de banen van de toekomst zijn ook in die branche te vinden. Daarom vinden we het zo leuk om Daphne even wat vragen te stellen over haar werk en haar ervaringen in de branche. 

En nee, dit is geen betaald artikel, we posten deze als inspiratie voor onze toekomstige ICT-helden. :) 

Hoe ben je in de tech-wereld terecht gekomen?

Eigenlijk was ik al op jonge leeftijd bezig met computers. Als kind speelde ik iedere dag wel een game, destijds nog op cd-rom. Als tiener hield ik me graag bezig met het bewerken van foto’s, het maken van simpele websites en het programmeren van scripts. Toch kwam het nooit in me op om hier later mijn beroep van te maken. Dit veranderde toen ik op mijn 18e de opleiding Kunstmatige Intelligentie ging volgen. Dit is een erg brede opleiding die opgedeeld is in vier pijlers: taalkunde, filosofie, wiskunde en informatica. Na enkele maanden realiseerde ik me hier dat mijn passie bij informatica ligt. Ik besloot te stoppen met de opleiding en een maand later met de opleiding HBO-ICT te beginnen. Hier heb ik me gespecialiseerd in Software Engineering en door middel van stages ben ik in Android development gerold.

Wat vind je zo leuk aan de ICT-wereld?

Wat ik leuk vind aan de ICT-wereld is het informele karakter dat deze wereld kan hebben. Er wordt hard gewerkt met eventueel leuke muziek op de achtergrond, maar er is daarnaast ook ruimte voor een niet-werkgerelateerd gesprek of een flauw grapje. Zowel op de hogeschool als binnen bedrijven heb ik altijd het gevoel gehad dat ik met vrienden aan het werk was en ik denk dat dit komt doordat ICT’ers vaak een beetje hetzelfde type persoon zijn. Ondanks dat iedereen erg verschillend is, zijn er namelijk bepaalde woordgrapjes, interessante denkwijzen, rare gespreksonderwerpen en specifieke humor die je voornamelijk bij mensen in de ICT aantreft. Dit schept een band en deze sfeer houdt me gemotiveerd en vrolijk aan het werk.

Wat vind je ervan dat er zo weinig vrouwen in de ICT zitten?

Persoonlijk maakt het me niet heel veel uit of mijn collega’s wel of geen vrouwen zijn. Of ik graag met iemand om ga of samenwerk hangt voor mij niet af van hoe iemand zich identificeert, maar van iemands persoonlijkheid. Daarnaast merk ik weinig invloed van geslacht op vaardigheid of vakgebied. Zo zouden vrouwen creatiever zijn en mannen technischer, maar binnen ICT-bedrijven zie ik daar in de praktijk weinig van terug. Mannen kunnen met net zulke creatieve oplossingen komen en vrouwen kunnen net zo technisch zijn. Wel hoop ik dat vrouwen die graag in de tech-wereld willen werken niet ontmoedigd worden door het lage percentage vrouwen. In dat opzicht zou ik wel graag meer vrouwen in de ICT zien, omdat ik denk dat er nog steeds vrouwen zijn die geïnteresseerd zijn in de tech-wereld, maar deze wereld om diverse redenen toch niet betreden.

Tot slot, wat zou je mee willen geven aan alle techdames binnen deze mannelijke wereld? 

Voor de vrouwen die al in deze wereld werken: goed bezig! Ik hoop dat jullie het net zo leuk vinden als ik en uitgedaagd worden in jullie toch wel bijzondere banen. Voor de vrouwen die eraan denken deze wereld te betreden: doe het! Zelfs als je bang bent dat je misschien geen aansluiting kunt vinden bij alle mannen. Er zijn namelijk altijd wel gemeenschappelijke interesses te vinden en je hoeft je niet anders voor te doen omdat er veel mannen in je omgeving zijn. Je anders voordoen, heel onzeker zijn of juist te intimiderend doen creëert een bepaalde afstand tussen jou en de rest, terwijl je er juist bij gaat horen als je gewoon jezelf bent.

Geïnteresseerd geraakt? Er zijn veel initiatieven voor vrouwen (en mannen :)) in tech-beroepen. Kijk bijvoorbeeld eens op WomenTalkTech, Women Who Code of het European Women in Tech of Female Tech Heroes. En... deze guide voor vrouwen in tech kregen we ook pas nog ingestuurd als tip.

Daphne-app-developer-Pin.png#asset:26758

Reageer