Where lifestyle meets finance
Stocksy Txpab27Df7A Gq P100 Small 769528 2
Beleggen | Investeren

Investeren in een Hermes Birkin of whiskey: slim of niet?

In de maanden januari en februari duiken we in het thema ‘investeren’. Een breed onderwerp, waarbij we het bijvoorbeeld gaan hebben over beleggen, crowdfunding, in jezelf investeren met een opleiding en cryptogeld. En om het thema ook lekker met verbazing af te trappen, wilden we in deze blog beginnen met een onderzoekje naar beleggen in de wat minder standaard dingen. Zoals een tas of whisky. Is dat nou slim om te doen eigenlijk?

Investeren in een designertas

In dit onderzoek van Baghunter worden drie soorten investeringen vergeleken over een periode van 1980 tot en met 2015: S&P 500 (aandelen van Amerikaanse topbedrijven), goud en Hermes Birkin tassen. En raad eens wat er uit kwam? Juist. De Hermes Birkin tassen gaven het hoogste gemiddelde rendement van maar liefst 14,2%, ten opzichte van 1,9% bij goud en 8,65% S&P aandelen. Voor dat je nu gelijk naar de winkel rent voor je eigen Birkin tas: check je spaarrekening. Ze kosten namelijk tussen de 60.000 en 223.000 dollar. Bovendien is er een wachtlijst voor deze tassen van soms zelfs zes jaar! Maar ja.. dat is dan weer wel goed voor de waarde van je investering.

Verder lezen: 5 tips voor een zinvolle investering

Investeren in whisky

De man van mijn moeder houdt van whisky. Hij heeft meer soorten dan ik had verwacht dan er überhaupt zouden bestaan. Van whisky houden is nog niet eens een vereiste voor deze investering overigens. Liever niet zelfs, want de flessen moeten wel dicht blijven om hun waarde te behouden. Hou ouder de (gesloten fles) whisky, hoe hoger de waarde. En dat is natuurlijk ook wel logisch. We vonden deze handige guide voor mensen die willen beleggen in whisky en die benieuwd zijn naar de waarde-ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Investeren in sneakers

Wat voor mij ook een hele nieuwe vorm van investeren was, is het investeren in sneakers. Met name de Jordan 3 Black Cement schijnt een prima rendement op te leveren. Had ik dat vroeger maar geweten toen ik ieder spaarcentje dat ik had in de nieuwste Nike Air Max investeerde. Dan had ik waarschijnlijk wat voorzichtiger met mijn schoenen om gegaan en had ik ze bewaard. Deze Ted-talk van ‘sneakerhead’ Josh Luber leert je in een vogelvlucht over de sneaker als investering. Binnenkort komt er trouwens een blog online met nog meer Ted-talks over het thema ‘investeren’ die je echt gezien moet hebben!

Verder lezen: Niet sparen, maar crowdfunding

Zo zie je maar, investeren is echt veel meer dan alleen beleggen in aandelen. We kijken daarom ook echt naar uit naar de komende twee maanden en al jullie tips en ervaringen op dit gebied!

Reageer