Where lifestyle meets finance
Investeren In Bedrijf Vriendin
Investeren | Ondernemen

Investeren in het bedrijf van een vriend(in): slim of niet?

Ik hou van ondernemerschap. Ik kan dan ook ontzettend enthousiast worden van mensen in mijn omgeving die een bedrijf begint en kan het haast niet hebben als iets niet gestart kan worden door een gebrek aan geld. Mijn handen kriebelen dan om te investeren, maar is dat altijd wel zo slim? Deze tips gaan je helpen om een goede beslissing te kunnen maken:

1. Durf ‘nee’ te zeggen

Natuurlijk is het goed om enthousiast te zijn over de ondernemersplannen van een ander, zeker als het je vriendin is waar je zoveel vertrouwen in hebt! Toch zouden wij het niet direct adviseren om geld te investeren in het bedrijf van iemand die dichtbij je staat. Te vaak is geld een reden voor conflicten en dat is zonde. Als eerste stap zouden we liever adviseren om, als je wilt helpen, hem of haar te helpen bij de opstart met tijd, kennis en je netwerk. Mocht je toch overwegen om je geld te investeren, hebben we nog een paar andere tips voor je.

2. Heb je het geld over?

Voor iedere investering geldt deze vraag als eerste stap: heb je het geld over? Dat wil zeggen: heb je het niet nodig voor je dagelijkse uitgaven, je vaste lasten, je spaardoelen en/of je potje voor onvoorziene uitgaven. Het moet dus echt geld zijn dat je kunt missen, want bij elke investering bestaat de kans dat je alles verliest. You win some, you lose some.

Verder lezen: De vijf beste TED-talks over investeren

3. Beoordeel het concept alsof het van iemand anders is

Vandaag ben jij even de bank. Het eerste idee klonk goed, maar nu je gevraagd wordt om te investeren, mag je je investeerders-pet even opzetten. Dat betekent dat de ander alle benodigde gegevens ook moet aanleveren. Van marktonderzoek tot een uitgebreid financieel plan. Hoe schat je de levensvatbaarheid in van dit bedrijf? Noteer voor jezelf de grootste risico’s die je ziet en laat iemand anders ook even meekijken voor extra (nieuwe) inzichten. Wat mij ook altijd helpt is om te bedenken of ik het geld van een andere vriendin of familielid er in zou stoppen: op die manier haal ik mijn eigen emotie er even uit en kan ik het zakelijker bekijken.

Tip: Vraag de ondernemer of hij of zij ook deze aanvraag heeft ingediend bij de bank. Als de bank de aanvraag heeft afgewezen, is dat altijd een aanleiding om alert te zijn en goed door te vragen.

4. Beoordeel de behoefte van het bedrijf

Als het goed is, heb je in het financieel plan al veel kunnen lezen over de financiele verwachtingen voor het bedrijf. Een vraag die je nog extra zou kunnen stellen is: is er daadwerkelijk een externe financiering nodig? En wat wordt er gefinancierd? Er is een verschil tussen het financieren van het maandelijkse inkomen van iemand of de aankoop van de voorraad. Wat ik ook altijd belangrijk vind als indicatie is de vraag: Hoeveel ga je zelf investeren in je bedrijf? Als de ondernemer zelf in zijn of haar product/dienst gelooft, hebben ze zelf ook gezorgd voor een spaarpotje of minimaal een manier om voorlopig van minder inkomen rond te komen.

5. Beschrijf de ondernemer voor jezelf en voor een ander

Natuurlijk geloof je in je vriendin of kennis en zijn of haar kwaliteiten. Maar leg ze nu eens even onder een vergrootglas. Waar vind je hem/haar echt heel goed in? En waar is er nog ruimte voor verbetering? Laat diegene ook zelf een analyse geven van zijn of haar sterke punten en aandachtspunten als het gaat om het ondernemerschap. Misschien heeft diegene zelf al coaching gehad of heeft hij/zij een sterk netwerk om zich heen verzameld die precies aanvullend is op de benodigde punten?  

6. Maak goede afspraken

Een belangrijk punt bij alle vormen van samenwerken is altijd: maak goede, duidelijke afspraken en zet ze op papier. Punten waar je het bijvoorbeeld over moet hebben zijn:

  • Terugbetaling: hoe wil je dat deze plaatsvindt, hoeveel rente spreken jullie af, wat gebeurt er bij wanbetaling of wanneer je zelf het geld nodig hebt?
  • Communicatie: wil je dat de ander jou op de hoogte houdt van de gang van zaken binnen het bedrijf? Zo ja, hoe (en hoe vaak) wil je dat ontvangen?
  • Mogen er meerdere financiers zijn? Stel dat jij EUR 5.000,- verstrekt, maar later blijken nog 5 mensen dat te doen, is jouw kans op terugbetaling anders.
  • Wat gebeurt er als er iets verandert in de bedrijfsstructuur? Bijvoorbeeld als er een extra ondernemer toetreedt?

Zo zie je maar, er komt een hoop bij kijken. Het is daarom altijd verstandig om jullie te laten adviseren door iemand met juridische kennis, zoals een juridisch adviseur of een notaris.

Verder lezen: 5 tips voor een zinvolle investering

7. Je mag nog steeds ‘nee’ zeggen

Even in de herhaling. Nadat je alle zaken hebt mogen inzien en de intentie hebt gehad om te investeren, kan het soms erg lastig zijn om alsnog ‘nee’ te zeggen. Vandaar dat we dit punt nog even herhalen. Want vaak is ‘nee’ zeggen toch het beste wat je kunt doen voor jullie relatie. Zeker als je je er nu al niet goed bij voelt. Zie deze keuze echt als een zakelijke investering, ondanks het feit dat de ondernemer iemand is die je goed kent. Mocht je een uit-knop voor je emoties kunnen vinden, is dit de tijd om hem te gebruiken.

We hopen je hiermee handvatten te hebben gegeven om een goed besluit te kunnen maken! Heb jij nog aanvullende tips of ervaringen? Laat ze dan hieronder even achter. Dankjewel!

Reageer